Žurnalistams – interesų deklaracijos, politikams – draudimas valdyti žiniasklaidą

Vyriausybė svarsto įpareigoti žurnalistus deklaruoti turtą, pajamas ir interesus, o politikams uždrausti būti žiniasklaidos priemonių akcininkais.

Tokie siūlymai bus teikiami trečiadienio Ministrų kabineto pasitarimui, kai bus svarstoma, kaip įgyvendinti parlamentinio tyrimo išvadas dėl nederamos verslo įtakos politikai.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas BNS sakė, kad žurnalistus svarstoma įpareigoti teikti turto ir pajamų deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Interesų deklaravimo tvarką būtų palikta nustatyti pačioms žiniasklaidos priemonėms, tačiau įstatyme numatoma įtvirtinti principą, kad žurnalistai deklaracijas turėtų teikti vyriausiajam redaktoriui arba direktoriui, sakė patarėjas.

Vyriausybei taip pat bus siūloma keisti Reklamos įstatymą, kad būtų užkirstas kelias nepažymėtai reklamai socialiniuose tinkluose.

„Visais atvejais, kai yra mokama reklama, tiek fizinis, tiek juridinis asmuo turėtų pareigą tai nurodyti. Atsakomybę būtų galima taikyti tiek informaciją paskleidusiam asmeniui, tiek užsakovui, jeigu jis prašytų, kad reklama nebūtų paženklinta“, – BNS sakė S. Malinauskas.

Vyriausybė taip pat svarstys siūlymą uždrausti politikams valdyti žiniasklaidos priemones – akcijų negalėtų turėti partijų nariai, taip pat nepartiniai Seimo, Vyriausybės, savivaldybių tarybų nariai bei politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai.

Anot S. Malinausko, siūlymus teikianti darbo grupė tikisi, kad šie pasiūlymai padės išskaidrinti žiniasklaidą.

Įstatymo pataisomis taip pat numatoma detalizuoti, kaip žiniasklaidos priemonės turės atskleisti savo savininkus ir jų kitus verslus, ir įtvirtinti sankcijas to tinkamai nepadariusiems.

Konkretūs teisės aktų projektai dar neparengti, juos bus pavesta parengti atskiroms ministerijoms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių