Žurnalistų darbui Seime - nauji apribojimai

Penktadienį žurnalistams teikiant skundą teismui dėl darbo Seime ribojimo, Seimo valdyba įvedė naujus apribojimus.

Penktadienį Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT) buvo įteiktas skundas dėl žurnalistų darbo Seime ribojimo. Teismo atstovės teigimu, kitą savaitę VAAT spręs, ar priimti jį nagrinėti, pranešė nacionalinis transliuotojas.

Pasak Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininko Dainiaus Radzevičiaus, Seimo valdybos priimti pakeitimai dėl laisvo žurnalistų judėjimo ir veiklos parlamente pažeidžia konstitucinę teisę nekliudomai rinkti informaciją.

Žurnalistams taikys kvotas

Tuo metu Seimo valdyba penktadienį pakeitė Viešosios informacijos rengėjų atstovų akreditavimo Seime tvarkos aprašą.

Pagal naujas taisykles kiekvienas viešosios informacijos rengėjas savo nuožiūra Seime galės akredituoti tik po 3 reporterius, operatorius ir fotografus.

Iki šiol apribojimų akredituotų žurnalistų, fotografų, operatorių skaičiui nebuvo.
Be to, Seimo narius žurnalistai galės kalbinti tik specialiai tam numatytose vietose. Tai – I rūmuose – priešais pagrindinį įėjimą į parlamento rūmus, Seimo parodų galerijoje, prie Baltosios, Lietuvos Tarybos salių, prie Seimo Pirmininko kabineto, prie Seimo valdybos salės; II rūmuose – prie Lietuvos Respublikos Seimo stendo (priešais Spaudos konferencijų salę), prie Seimo kanceliarijos stendo (3 aukšte); III rūmuose – prie Konferencijų salės, V aukšto fojė; Seimo nario kvietimu – jo kabinete.

Nenurodytose vietose kalbinti, filmuoti ir fotografuoti galima tik gavus Seimo nario sutikimą.

Tiesioginėms transliacijoms - kliūtys

Seimo valdybos sprendimu, tiesioginės transliacijos iš Seimo posėdžių salės balkono žurnalistų nerengiamos, jei tai trukdo posėdžio darbui.

Seimo valdyba taip pat nustatė, kad filmavimo, fotografavimo įrangą į Seimo rūmus turi teisę įsinešti akredituoti arba vienos dienos leidimą gavę žurnalistai. Kiti lankytojai gali įsinešti tik asmeninėms reikmėms naudoti skirtą įrangą.

D.Radzevičius teigia apie šiuos naujus suvaržymus jau girdėjęs ir ketina juos įtraukti prie jau pateikto skundo.

Žurnalistų sąjungos pirmininkas teigia prieš tokius valdžios žingsnius ketinantis kovoti ne tik teisinėmis priemonėmis, tačiau žada kreiptis ir į Europos Parlamentą bei Europos Tarybą.

„Valdantieji naudoja elementarius šou elementus, kad atitrauktų visuomenės dėmesį nuo skubotai priimamų svarbių sprendimų“, – sakė D.Radzevičius.

Riboja informacijos rinkimą

„Konstitucijos 25 straipsnis nurodo, kad informacijos rinkimo laisvė gali būti ribojama tik įstatymu ir tik labai išskirtiniais atvejais, kai reikia apsaugoti gyvybę, sveikatą, moralę, dorovę. Parlamento pastate pažymėtos vietos, kuriose draudžiama būti su diktofonu, fotoaparatu ar kamera, mano nuomone, nesaugo nė vieno tų punktų“, – sakė D.Radzevičius.

Skunde Lietuvos žurnalistų sąjunga teismo prašo panaikinti galiojančią tvarką ir neteisėtus ribojimus.

Seimo valdybos sprendimu parlamento viešojo maitinimo įstaigose, rūkomuosiuose ir tualetuose draudžiama filmuoti, fotografuoti Seimo narius, rengti interviu.

Nustatytose ir specialiu ženklu pažymėtose vietose draudžiama įsinešti filmavimo kameras, fotoaparatus, garso įrašymo techniką.

Tokiame valdybos sprendime Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas nemato jokių spaudos suvaržymų.

Pasak jo, naujos tvarkos nesilaikantiems žurnalistams gali grėsti įspėjimas, o po to gali būti tam tikram laikui panaikinta akreditacija.


Šiame straipsnyje: žurnalistaikvotosRadzevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių