Žydų atstovai, I. Šimonytė pasmerkė Holokausto simbolikos naudojimą mitinge prie Seimo

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky antradienį pasmerkė Holokausto simbolikos naudojimą mitinge prie Seimo, o premjerė Ingrida Šimonytė atsiprašė už taip besielgusius jo dalyvius.

„Šiandien protestuotojų prie Seimo minia segi Dovydo žvaigždes, vilki koncentracijos stovyklų kalinių uniformas ir stovi už spygliuotos vielos. „Getui – NE“, šaukia, pridurdami dar žodį „nepasiskiepijusių“. Ar tai reiškia, kad statistinis lietuvis pagaliau suvokė prieš 80 metų prasidėjusį Holokausto siaubą ir Europos bei Lietuvos žydus ištikusią tragediją? (...) Ne, šaukiu aš, ir šaukia negausi Lietuvoje išlikusi žydų bendruomenė. Ne, nes šiandien prie Seimo esantys žmonės susirinko ne atsiminti ir pagerbti Holokausto aukų, o panaudoti jų kančios istoriją kaip argumentą prieš mokslo pažangą, kaip argumentą nesiskiepyti“, – feisbuke rašė F. Kukliansky.

„Tie, kurie išgyveno mirtį stovėdami prie žvyrduobių ir žiūrėdami savo žudikams į akis, tie, kurie metų metus kentėjo getuose, tie, kurie gyvuliniais vagonais buvo vežami į koncentracijos stovyklas ir matė, kai rūksta krematoriumų kaminai, jie ir jų palikuonys, išgyvenę holokaustą, niekada nesutiks, kad jų pavyzdžiu būtų naudojamasi kovojant prieš pažangą, prieš solidarumą ir prieš valstybę“, – teigia ji.

Dabartiniai tikri ir menami gyvenimo nepatogumai neprilygintini nei tremtims, nei genocidui, Holokaustui ar kitiems baisiems dalykams.

Lietuvos žydų bendruomenės vadovė paragino tuos, kurie mitingui pasirinko Holokausto simboliką, aplankyti bent vieną masinę kapavietę ir pagerbti „tuos, kurie iš tiesų buvo paženklinti, atskirti ir nužudyti“.

I. Šimonytė antradienio vakarą išplatino komentarą, kuriame atsiprašė dėl tokių mitingo dalyvių veiksmų.

„Atsiprašau tų, kuriuos įžeidė šiandien protesto akcijoje prie Seimo kai kurių protestuotojų naudoti žydų simboliai bei nuskambėję palyginimai su nacistinės okupacijos laikų getais. Tai nepriimtina siaubingas žmonijos tragedijas įvardijančių sąvokų devalvacija“, – teigia premjerė.

„Dabartiniai tikri ir menami gyvenimo nepatogumai neprilygintini nei tremtims, nei genocidui, Holokaustui ar kitiems baisiems dalykams, kuriuos ištvėrę žmonės bei jų artimieji iki šiol gyvena su žaizdomis širdyje ir sieloje“, – sako ji.

I. Šimonytė pabrėžė, kad karantino apribojimai nustatomi būtent tam, kad būtų saugomos žmonių gyvybės ir sveikatos sistema.

„Galiu tik apgailestauti, kad minint 80-ąsias Holokausto ir sovietinių represijų metines, pasitaiko palyginimų, įžeidžiančius atmintį žmonių, stovėjusių prie šaudymo duobių ar mirtinai sušalusių prie Laptevų jūros“, – teigia premjerė.

Keli tūkstančiai žmonių antradienį prie Seimo protestavo dėl Vyriausybės planuojamų ribojimų imuniteto koronavirusui neturintiems ar nesitestuojantiems žmonėms.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ponia Kukliansky

ponia Kukliansky portretas
Yra labai netoliaregė, jei neatpažįsta paralelės su holokaustu. Tai beje neprideda simpatijų jos atžvilgiu. Holokaustas taip pat prasidėjo nuo 'mažų' bet labai panašių dalykų. Kai kažkas paima 'tiesos' monopolį į savo rankas, ką vadinti 'pažanga', o ką vadinti tos 'pažangos' priešais.

Tikroji vertybių devalvacija yra

Tikroji vertybių devalvacija yra portretas
Konservatoriai šiknabirbystę prilygino Kovo 11! Va kur tikroji devalvacija ir pasityčiojimas iš Lietuvos ir lietuvių!

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Kaip netinka teisybė....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių