Darbdaviai pasilieka tik labiausiai motyvuotus studentus

Lietuvoje įmonėms prisikviesti norinčių atlikti praktiką studentų dažnai padeda bendradarbiavimas su universitetais. Nauda būna abipusė: įmonės sulaukia gabių studentų, o universitetai gauna progą pasireklamuoti savo studentų sėkme.

Susitarė su įmonėmis

Pavyzdžiui, šiuo metu ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas Vilniuje yra iškabinęs stendus, kuriuose pabrėžiama, kad ISM studentus praktikuotis kviečia universiteto partneriai – garsių įmonių atstovai.

Universitetas dėl galimybės studentams praktikuotis yra sudaręs sutartis su tokiomis įmonėmis kaip „Bitė Lietuva“, „Hanner“, DNB bankas, „Nestle Baltics“, „Omnitel“ ir kitos.

DNB banko atstovo spaudai Andriaus Vilkanco teigimu, banko padaliniai atviri visų aukštųjų mokyklų ir kolegijų studentams. Tačiau dvišalis bendradarbiavimas su konkrečia mokymo įstaiga abiem pusėms esą suteikia pridėtinės vertės, nes apsikeičiama žiniomis ir patirtimi.

„ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas ir DNB bankas glaudžiai bendradarbiauja nuo 2007 m. Esame labai patenkinti su šia aukštąja mokykla mus siejančia partneryste. Bendradarbiavimo modelis paremtas aktyviais teorinių ir praktinių žinių mainais, tokiu būdu priartinant mokslą prie verslo. Ši partnerystė aktyviai įtraukia abi puses ir apima įvairias sritis: mokslinius tyrimus, studijas bei studentų integraciją į darbo rinką“, – sakė A. Vilkancas.

Pasak DNB banko atstovo, pasirašyta bendradarbiavimo sutartis numato, kad ISM studentams suteikiama galimybė banke vykdyti tyrimus, nagrinėti realias verslo situacijas ir teikti savo siūlymų. O banko specialistai kviečiami skaityti paskaitų universiteto studentams.

„Suprantama, kad bendradarbiavimas vyksta ir tarp ISM karjeros centro bei banko personalo skyriaus, – studentai kviečiami atlikti praktikos ir mes esame labai patenkinti banke atliekančiais praktiką studentais, jų žiniomis, noru išnaudoti praktikos teikiamas galimybes ir jų požiūriu į studijas bei darbą“, – teigė A. Vilkancas.

Įdarbina kas penktą

A. Vilkancas skaičiuoja, kad pernai praktiką DNB banke atliko per 100 studentų iš daugiau kaip dvidešimties Lietuvos aukštųjų mokyklų ir kolegijų. Paprastai maždaug penktadaliui jų po praktikos pasiseka įsidarbinti.

„Apie 20–30 proc. studentų, kurie savo darbu ir iniciatyva puikiai užsirekomenduoja per praktikos laikotarpį, paprastai lieka dirbti mūsų banke. Tai puiki galimybė abiem pusėms geriau pažinti vienai kitą, studentui – suprasti, ar toks darbas jam patrauklus, o darbdaviui – rasti ir išsiugdyti gerus darbuotojus“, – banko poziciją dėstė atstovas spaudai.

Mokymo įstaigų ir verslo įmonių pajėgų sutelkimas tampa dažnu reiškiniu – tarpusavio bendradarbiavimo sutartis su įmonėmis pasirašo tiek universitetai, tiek ir kolegijos.

Viskas praktikanto rankose

Darbdaviai teigia, kad praktikanto galimybės likti dirbti įmonėje priklauso tik nuo jo paties. Studentams, kurie darbovietėje tik krapšto nosį ir nerodo jokios iniciatyvos, pasibaigus praktikai įmonės durys užsiveria.

„Bene labiausiai įmonių vadovai vertina praktiką atliekančio studento motyvaciją. Motyvacija – kertinis reikalavimas, kurio pasigenda didžioji dalis įmonių vadovų. Žmogus, ateinantis dirbti į įmonę, turi žinoti, kokių naujų idėjų ir pasiūlymų gali pateikti. Tik aiški studento motyvacija ir atsakomybė gali sudominti darbdavį,“ – sakė ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Karjeros centro vadovė Gintarė Aldonytė.

Telekomunikacijos bendrovės „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius Chrisas Robbinsas teigia, kad studentų techninis pasirengimas taip pat svarbus, tačiau nelemia sprendimo priimti juos į praktiką – reikiamų žinių jaunuoliai gali įgyti ir ją atlikdami.

„Nesitikime, kad praktikantai jau nuo pirmosios dienos galės dirbti lyg patyrę profesionalai. Daug svarbiau, kad jie mėgautųsi savo darbu ir supančia komanda, juk būtent tai per praktiką jie ir turi galimybę atrasti“, – sakė Ch. Robbinsas.

„Swedbank“ personalo vadybininkė Monika Vaitiekutė sakė, kad vertindami kandidatus atlikti praktiką „Swedbank“ darbuotojai atkreipia dėmesį į jų rodomą motyvaciją, iniciatyvumą, atsakingumą ir asmenines savybes, kurios turi atitikti vidinę organizacijos kultūrą.

„Tikimės, kad prie komandos prisijungiantys praktikantai bus motyvuoti, gebės jausti stiprią komandinę dvasią, bus pasiruošę ne tik imti, bet ir duoti. Mums svarbi žmogaus orientacija į tikslą ir asmeninės vertybės, kuriomis remdamasis jis siekia tikslo. Priimdami studentus į praktiką tikimės, kad jie atliks ne konkrečias darbines užduotis, bet ir pasimokys būti organizacijoje: susirasti informaciją, dirbti grupėje, prisiimti asmeninę atsakomybę, užmegzti ir puoselėti santykius“, – pabrėžė M. Vaitiekutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sylumininininkas

sylumininininkas   portretas
sykau as ant ymoniu kurios iesko per uniwerus-BEWILTISKOS JOS ...As ir baiginejau , atejo is wienos ymones , sake ryt galim ateit darbintis- nuwariau ant 8 ir nacren - tipo per daug prieme ,sorry :-))))tai daba dyrbu beleka 7metus toj pacioj , gaila kad mazokai moka , bet as stengiuos atidyrbt visa man paskyrta darba.per tuos metus PAMACIAU - mokesi normaliai ir ne wokeliouse/premiju - DARBUOTOJU NEATSIGYNSI

globalistiškas verslas

globalistiškas verslas portretas
Verslo formulė: "lipkit per kitų galvas"

faktas

faktas portretas
prajuokino :D tarybiniais laikais konjaunimas geriau makaronus kabindavo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių