Smurtas Kauno mokyklose: dukart dažniau skriaudžiami berniukai

Kauno policininkai ir pedagogai per ateinantį mėnesį surengs per šimtą renginių, skirtų vaikų smurto mokyklose, gatvėse ir namuose prevencijai. Statistikos duomenimis, Kauno apskrityje nuo smurto mokyklose beveik dukart dažniau nukenčia berniukai nei mergaitės.

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininko Taurio Stauskio, iš viso numatyta surengti 116 įvairių renginių, į kuriuos bus kviečiamos ne tik mokyklų bendruomenės, bet ir tėvai, vaikų artimieji. Bus rengiami policijos reidai alkoholio prekybos vietose, stebimos jaunimo lankomos vietos.

„Mokyklose su vaikais bendraus nepilnamečių reikalų inspektoriai, kurie lauks tėvų, vaikų atsiliepimų. Didžiausiais absurdas, kad dažniausiai apie patyčias tarp vaikų žino kone visi klasės vaikų tėvai, bet jie tyli, jei jų atžalos nėra aukos. Tam daugiausia ir bus skiriama dėmesio – įveikti tylą ir netoleruoti smurto“, – kalbėjo T.Stauskis.

Tuo tarpu Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Kęstutis Navickas tvirtino, kad mokytojai, mokyklų vadovai vis labiau netoleruoja patyčių mokykloje.

„Dabar informaciją apie patyčias sunkiau nuslėpti, nes turime internetą. Manau, vadovai nerizikuoja nuslėpti tokius įvykius“, – mano K.Navickis.

Jis minėjo, kad jau yra būdų sutramdyti ir labiausiai agresyvius, sunkiai auklėjamus vaikus. „Per penkerius metus, kai šalyje pradėjo veikti socializacijos centrai, į juos Kaune išsiuntėme 60 vaikų“, – teigė K.Navickis.

Pasak specialisto, padeda ir galimybė prievarta perkelti nesutramdomą, agresyvų vaiką į kitą mokyklą. „Dažniausiai tai būna Jaunimo mokykla, kur mokosi panašaus būdo vaikai, su jais kitaip dirbama“,– pasakojo jis.

Tėvams, kurie skiria mažai dėmesio savo atžaloms, pradėjo veikti priverstiniai tėvystės kursai. „Jiems skiriamas 20 valandų paskaitų ciklas, už kurį reikia susimokėti 130 litų. Jei tai socialiai remtini žmonės, už juos sumoka savivaldybės Socialinės paramos skyrius“, – sakė K. Navickis.

Šv. Mato gimnazijos psichologė Skaistė Lasienė tvirtino sulaukianti skriaudžiamų vaikų vizitų. „Dažniausiai ateina vaikai, kurie psichologinį ar kitokį smurtą patyrę ne vieną kartą. Jiems pirmiausiai aiškiname, kad jie dėl to neturi jausti kaltės, po to kalbamės su klasės draugais. Dažnai pakankam pokalbio. Neretais atvejais vaikai tikrina ribas iki, kurios gali smurtauti netrukdomi“, – aiškino psichologė.

Pernai pagal gautus pranešimus policijos įstaigose, Kauno apskrityje smurtą patyrė 294 vaikai. Nuo smurto nukentėjo 189 berniukai ir 105 mergaitės. Iš jų 58 atvejai užfiksuoti mokyklose ar netoli jų, 27 pranešimai policiją pasiekė iš globos įstaigų. Labiausiai smurtas tarp vaikų paplitęs 14 – 18 metų amžiaus grupėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nauja pasakaite

nauja pasakaite portretas
Tam daugiausia ir bus skiriama dėmesio – įveikti tylą ir netoleruoti smurto“, – kalbėjo T.Stauskis. :D

benamis

benamis portretas
kazkur man tas stauskis matytas neofisialioj aplinkinkoj..labai kulturingas,nesikeikia,pedagogiskas..ikelsiu su juo medziaga i yuo tube

Faktai

Faktai portretas
Tai jei pedagogai mokykloje patyčias vadina paaugliškais žaidimais, o suaugusiųjų kultūra paremta kitų žeminimu, tai ką jus pasakas vaikams sekate, kad pasaulis rožinis?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių