Amsterdame dviratininkai pasiekė pergalę - važinės per muziejų

Amsterdame po ilgus metus trukusios kovos dviratininkams suteikta teisė naudotis dviračių keliu, einančiu per Nacionalinį muziejų, kuriame saugomi Rembranto, Vermejerio, Van Gogo paveikslai.

Bet leidimas gali galioti neilgai – jeigu dviratininkai kliudys į muziejų traukiančius turistus ir kitus pėsčiuosius.

Nacionalinis muziejus Amsterdame neseniai atidarytas po 10 metų trukusios renovacijos, o ginčas dėl dviračių kelio truko dar ilgiau. Dviratininkų rėmėjams teko įveikti architektų, muziejaus direktoriaus, vietos valdžios pasipriešinimą.

„Dabar galime sakyti, kad muziejus baigtas renovuoti, kai atsidarė šis dviračių kelias. Juk muziejus ne tik paveikslai ant sienų, bet ir urbanistikos kūrinys. Tie pravažiuojantys dviratininkai gražus kasdienybės simbolis“, – sako Dviratininkų sąjungos atstovė Marjolein de Lange.

Dviratininkų argumentas – kai muziejus buvo pastatytas 1885 metais, judėjimas šiuo pasažu buvo leidžiamas, bet kai 2001 metais nutarta muziejų renovuoti, konkursą laimėjęs ispanas  architektas sumanė uždaryti dviračių kelią, nes norėjo įrengti naują įėjimą.

Dviratininkai pasipiktino ir laimėjo, bet muziejaus direktorius tęsė kovą, ir tuomet vietos valdžia nutarė – dviratininkai turi važiuoti aplink pastatą. Dviratininkų rėmėjai nepasidavė, ir švenčia pergalę. O įėjimą į muziejų teko įrengti žemiau gatvės lygio.

„Architektai sako, kad dviračių kelias nedera, kai kurie žmonės – pavojinga, kai pėstieji ir dviratininkai trukdo vieni kitiems, nors kitose Amsterdamo vietose jie puikiai sugyvena“, – sako Amsterdamo dviratininkas Keesas Langeveldas.

Miesto valdžios atstovai perspėja – ne visi saugumo klausimai išspręsti, tad nežinia,ar dviračių kelias išliks per ypač judrias dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių