Prieš baudas lygūs visi. Kol kas.

Lenkijoje pradėjus svarstyti, ar įvesti pagal prasižengėlių gaunamas pajamas diferencijuotas baudas už kelių eismo taisyklių pažeidimus, Lietuvos politikai teigia, kad Skandinavijoje taikoma praktika Lietuvai netinka.

Pasak Susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio, prieš įstatymą esame lygūs visi, todėl baudos neturi būti proporcingos pajamoms. Tačiau kelių policininkai bei visuomenininkai įžvelgia teigiamų šios praktikos pusių.

Ministro teigimu, baudų diferencijavimas pagal pajamas nėra teisingas tų žmonių atžvilgiu, nes jei yra padaromi vienodo masto nusikaltimai, turi būti mokamos vienodos baudos. Esą prieš įstatymą visi Lietuvos Respublikos piliečiai lygūs.

Pasak E.Masiulio, tokia tvarka galėtų „iškreipti“ sistemą. Esą tokiu atveju mažas pajamas gaunantys pažeidėjai būtų „toleruojami labiau“.

Susisiekimo ministras teigė, kad šiuo metu didesnė problema yra ne baudų dydžiai, o jų surinkimas. Pasak politiko, vien stacionarūs greičio matuokliai užfiksavo pažeidimų už 120 mln. litų, tačiau išieškoma tik apie trečdalį šios sumos.

Susisiekimo ministerijos parengtos įstatymo pataisos, pagal kurias už greičio viršijimą būtų baudžiamas ne vairuotojas, o automobilio savininkas, anot politiko, jau yra parengtos ir laukia balsavimo Seime. 

Pasak Teisingumo ministerijos atstovų, šis klausimas dar nėra svarstytas, tačiau tokio reglamentavimo galimybę įvertins teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus sudaryta darbo grupė.

Priduriama, kad atsakyti, ar toks reglamentavimas tikslingas ir reikalingas, bus galima tik įvertinus tokio siūlymo praktinio įgyvendinimo galimybes.

Policininkai: „idėja – nebloga“

Tuo metu Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Dainius Šalomskas lrt.lt teigė, kad „pati idėja yra nebloga“. Tačiau pridūrė, kad jos taikyti neįmanoma, kol visi šalies piliečiai nedeklaruoja savo pajamų.

„Tarkime didžiųjų įmonių savininkai išvis nedeklaruoja, kad gauna kažkokias pajamas. Išeitų, kad tas, kuris turi daugiausiai, mokės mažiausiai“, – sakė Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnautojas D. Šalomskas.

D. Šalomskas pritarė kaimyninės Lenkijos kelių patrulių nuomonei, kad skyrus didesnę baudą, būtų sulaukiama neturtingesnių vairuotojų pašaipų.    

Piktybiškiems vairuotojams – piktos baudos 

Tuo metu iniciatyvos neĮGALIEJI.lt – internetinio puslapio, kuriame galima viešinti neleistinai neįgaliųjų vietose stovinčių automobilių nuotraukas – autorius Arnas Blinkevičius teigia, kad bent Suomijoje ši praktika sėkmingai pasiteisina. 

Pasak iniciatyvos autoriaus, dažnai užtektų ir pirmosios simbolinės baudos, kuri daugelį vairuotojų – dėl sumokėtų pinigų ir sugaišto laiko – paskatintų nebekartoti klaidų. Antra vertus, jo nuomone, piktybiškiems pažeidėjams – turėtų būti skirtos „piktos“ baudos.

„Manome, kad idealu būtų skirti pirmą simbolinę baudą. Pakankamai didelei pažeidėjų daliai to pakaktų, kad kitą kartą atkreiptų dėmesį į savo elgesį ir to nebekartotų. Tačiau tam reiktų fiksuoti šias baudas, kad nebūtų piktnaudžiavimo. Didelės baudos skyrimas gali turėti ir neigiamų pasekmių – pyktį ir norą keršyti. Galutinis tikslas juk yra susipratimas, pagarba ir pagalba viens kitam“, – sakė jis.

„Tačiau kita kalba yra apie piktybiškus pažeidėjus. Jiems turėtų būti skiriamos ir piktos baudos. Manome, kad tai paskatintų laikytis taisyklių važiuojant į gatves kurios buvo nutiestos tų taisyklių besilaikantiems“, – pridūrė „neĮGALIEJI.lt“ projekto iniciatorius.

Įmanoma ir 0,5 mln. dydžio bauda už greičio viršijimą

Idėja bausti vairuotojus ne vienodai, tačiau pagal jų pajamas kilo Skandinavijoje.

Suomijoje baudos dydis priklauso ir nuo to, kiek vaikų turi pažeidėjas. Atlyginimo dydis – tai būtina skiriant baudą – sužinomas iš centrinės mokesčių duomenų bazės. Pagal Suomijos įstatymus, jei bedarbis greitį viršija 20 km per valandą, jam skiriama 115 eurų bauda (beveik 400 Lt), tačiau turtingesni piliečiai gali tikėtis didesnių bausmių. Pavyzdžiui, 2004 metais vienam turtingiausių Suomijos žmonių už pakartotiną greičio viršijimą teko susimokėti 170 tūkst. eurų (beveik 600 tūkst. Lt) baudą.   

Lenkijoje siūlymas sutiktas dviprasmiškai

Lenkijos parlamento narys Henrykas Siedlaczekis užregistravo įstatymo pataisą, pagal kurią turtingesni vairuotojai turėtų mokėti didesnes baudas už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Kaip praneša Lenkijos radijas, šio mėnesio viduryje turėtų būti gautas šalies Vidaus reikalų ministro atsakymas dėl tokio įstatymo. 

Kai kurie kaimyninės Lenkijos politikai teigia, kad tokį įstatymą bei jo autorių – jei jis būtų priimtas – prakeiktų visi šalies policininkai, mat žymiai padaugėtų biurokratinio darbo. Antra vertus, kai kurie policininkai mano, kad idėja puiki.

„Tai būtų kirtis visiems tiems vertelgoms, važinėjantiems BMW, kurie tiesiog nusijuokia į veidą gavę 100 eurų baudą“, – cituojamas kelių eismo prižiūrėtojas.     


Šiame straipsnyje: KETeismo taisyklės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių