Pereiti į pagrindinį turinį

Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne?

2012-02-14 01:45
Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne? Vairuotojų dilema: žiemą plauti automobilį ar ne?

Apsidairęs automobilių aikštelėse, ne vienas pedantas išsižioja. Aplink – purvu apsidrabstę, neplautos, druskomis nusėstos transporto priemonės. Neapsikentę gyventojai su šypsena kai kurių automobilių langus padabina užrašu „Noriu praustis“. Deja, net ir nuo purvo spalvą pakeitusių automobilių savininkai ne visada skuba į plovyklą pagražinti savo transporto priemones.

„Automobilį plauti žiemą negerai“, „viskas užšals“, „vanduo per šalčius kenkia kėbului“ – vis dar nemiršta seni vairuotojų prietarai, tačiau ekspertai tikina, kad automobilį žiemą ne tik patartina, bet ir būtina plauti.

Laikyti geriau lauke

Vilniuje įsikūrusio automobilių serviso „Tanagra“ projektų vadovas Artūras Kruša tikina, kad gyventojai įsišaknijusių prietarų turėtų atsikratyti. „Plauti automobilius žiemą nuo druskų reikia, tačiau protingai. Nuplovus transporto priemonę privalu  išsausinti ją; tarpus, gumas išpūsti oru; durelių, bagažinės dureles ištepti silikonu, kad neužšaltų“, – aiškino automobilių specialistas.

Išplovus transporto priemones, ekspertas jas taip pat siūlo palaikyti šiltesnėje patalpoje, kad išdžiūtų. „Taip pat patartina sėsti į automobilį ir šiek tiek pravažiuoti, kad ant stabdžių kaladėlių esanti drėgmė nesušaltų“, – pridūrė pašnekovas.

A.Kruša teigė, kad žiemą automobilius plauti nepavojinga, tačiau patarė elgtis atsargiai su savitarnos plovyklomis, kuriose pakankamai išsausinti automobiliu neįmanoma. „Tanagra“ atstovas taip pat prasitarė, kad automobilius žiemą geriau laikyti lauke nei garaže, kuriame pastovi drėgmė gali paspartinti neigiamą druskų efektą.

Tvarkingi automobiliai neužšąla

Sostinėje įsikūrusios automobilių plovyklos „Star Balt“ direktorius Ramūnas Leonavičius taip pat tvirtino, kad automobilius žiemą plauti saugu. „Jei automobilis tvarkingas, niekas neužšals“, – tvirtino pašnekovas. 

Automobilių specialistas teigė, kad jų plovykloje per didelius šalčius išplauti automobiliai 5-7 minutėms paliekami lauke su atidarytomis durimis. „Kad šaltis sutrauktų drėgmę, automobilis apdžiūtų ir būtų galima jau naudotis“, – kalbėjo R.Leonavičius.

Automobilių plovyklos vadovas pripažino, kad žiemą klientų sulaukia mažiau. „Kai keliai sausi, nuplovus automobilį gali važiuoti ilgai, tačiau kai pradeda snigti, keliai pasidaro drėgni užtenka išvažiuoti į gatvę vieną kartą ir transporto priemonė pasidengs druskos sluoksniu“, – aiškino vyras.

Kai kurie gyventojai mano apsaugantys savo automobilius nuo druskų dar prieš žiemą išvaškuodami transporto priemonės kėbulą, tačiau R.Leonavičius teigia, kad automobilio vaškavimas – tik akių dūmimas. „Vaškavimas yra vienkartinis blizgesio uždėjimas ant automobilio. Vienintelis vaškavimas, kuris gali šiek tiek padėti nuo druskų – sausas vaškavimas. Jis atliekamas rankomis ir užtrunka apie 3-4 val.“, – sakė įmonės vadovas.

Vaškavimo neužtenka

Automobilių švara besirūpinančios įmonės „Švaros meistrai“ direktorius Albinas Savickis teigė, kad klientų skaičius priklauso ne nuo metų laikų, o nuo oro sąlygų. „Jei oras palankus automobiliui plauti, žmonės važiuoja tiek žiemą, tiek vasarą. Kai sninga ar gatvės šlapios automobilių mažiau sulaukiame ir plovyklose“, – aiškino įmonės vadovas.

Pašnekovas taip pat patvirtino, kad vaškavimas nuo grėsmingų druskų neapsaugo. „Žinoma, jis apsaugo šiek tiek automobilio kėbulą nuo druskų, prie transporto priemonės prilimpa mažiau kelio apnašų, tačiau vien vaškavimo žiemą neužtenka“, – teigė A.Savickis. Jo teigimu, automobilį žiemos sezonu reikėtų nuplauti bent kartą per mėnesį.

„Švaros brolių“ pardavimų ir rinkodaros vadovė Daiva Kazlauskaitė tikino, kad kokybiškai nuplautas ir išsausintas automobilis jo savininkui jokių problemų sukelti neturėtų. Tačiau pašnekovė patvirtino, kad prietarai apie žalą automobilio plovimo žiemą dar įsigalėję: „Žiemą sulaukiame šiek tiek mažiau klientų. Iš senų laikų yra likęs nusistatymas, kad žiemą po plovimo automobilis gali užšalti, drėgmės prisikaupti. Žmonės, kurie nėra pakankamai informuoti, rečiau plauna automobilius“.

Nepaisant mažesnio klientų skaičiaus žiemą, automobilių plovėjai pakankamai darbo turi ir žiemą. „Ypač, kai geras oras. Eilės būna didelės. Ir užrašome klientus, ir gyvos eilės laukia, kol laisva vietelė atsiras“, – pasakojo D.Kazlauskaitė. Tačiau šalčiui nukritus žemiau 20 laipsnių visgi automobilių plovyklos sulaukia mažiau klientų. „Tokiam šalčiui esant gali jau net ir specialios medžiagos nuo užšalimo nebepadėti“, – kalbėjo automobilių švaros centro atstovė.

Plauna ir druskų barstytuvus

Transporto priemonių švara žiemą rūpinasi ir sostinės gatves prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ atstovai. Bendrovės direktorius Algimantas Vilūnas teigė, kad druskos barstytuvus stengiamasi nuplauti po kiekvieno reiso.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų