Pereiti į pagrindinį turinį

15-metis: moterį nužudžiau, sodybą sudeginau, bet į nieką nesikėsinau

2013-03-15 02:43
15-metis: moterį nužudžiau, sodybą sudeginau, bet į nieką nesikėsinau
15-metis: moterį nužudžiau, sodybą sudeginau, bet į nieką nesikėsinau / Jono Varno nuotr.

“Kai matėm, kaip šis vaikas augo, buvo tik laiko klausimas, kada jis įvykdys kažką baisaus”, - duodamas parodymus teisme pareiškė buvęs kandidatas į Seimą.

Peiliu taikėsi į veidą

Diena.lt jau rašė apie Vilniaus apygardos teisme pradėtą nagrinėti nepilnamečio bylą, kurioje anuomet vos 14-os Valdemaras (vardas pakeistas, - aut. past.) kaltinamas supleškinęs kaimynų sodybą,nužudęs pusamžę moterį bei pasikėsinęs į senolės gyvybę. 15-metis neigia tik užpuolimą, tačiau dėl kitų sunkių nusikaltimų nieko neslepia.

Moteris tik per stebuklą išvengė mirties, kai nepilnametis pasibeldė į jos sodybos duris, o šioms prasivėrus vaikigalis švystelėjo peiliu jai pro veidą. “Peilis užkabino tik skarelę, kuri nukrito”, - teisme paaiškino sunkiai vaikštanti moteris. Jis vos spėjo užverti duris, bet įsidėmėjo užpuoliką, kuris buvo su kauke ir jo balsą – taip jaunasis nusikaltėlis ir buvo išaiškintas.

Dėl pastarojo epizodo teisme parodymus davė kaimo turizmo sodybos savininkas, pernai kandidatavęs į Seimą su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Justinas Navikas. Vyras teisme pasakojo, kaip bėgo į pagalbą močiutei, kuri pradėjo šauktis pagalbos. “Spėjau tik pamatyti jį nubėgant laukais”, - teisme prisiminė vyras.

Kaltina motiną

“Mačiau visą jo gyvenimą ir jau kai jam tebuvo vos penkeri, aš pasakiau – šis vaikas nužudys žmogų”, - lakoniškai teigė J. Navikas. Tragišką grėsmę Trakų rajone netoli Paluknio esančių kaimų gyventojai matė ir jautė nuolat – vaikas augo pasibaisėtinomis sąlygomis. Motina juo nesirūpino, išmokė vogti, nedraudė vartoti svaigalų, o šiam nuolat pabėgant iš Veliučionių vaikų globos namų kaimai neramiai laukdavo naujienų.

“Būdamas dar 11-os dėl dvidešimties litų jis lazda sumušė pas kaimiečius uždarbiaujantį senuką, o jau suėjus 14-ai – visi žinome, kas atsitiko“, - teismui dėstė kaimo turizmu užsiimantis vyras. Nekartą J. Navikas sučiupo iš socializacijos centrą pabėgusį vaiką ir jo draugus, nuveždavo į kaimą ar perduodavo policijai.

Nužudė per išgertuves

Kraupus nusikaltimas įvykdytas pernai vasarą, birželio 7-ąją. 55-erių moteris sumaitotu veidu rasta Trakų rajone, Liepyno kaime esančioje sodyboje. Įtariamieji netrukus buvo išaiškinti. Pareigūnai sulaikė Valdemarą, jo motiną ir dar vieną asmenį. Tačiau kaltinimai buvo pateikti tik nepilnamečiui.

Praėjusiame posėdyje ekspertas teismui paaiškino, kad moters gyvybę pasiglemžė vienas mirtinas smūgis buku pusapvaliu daiktu. Įtariama, kad nusikaltimo įrankis – nedidelis radijo imtuvas.

Tą šiandienos posėdyje patvirtino ir nužudytosios sugyventinis. Vyras teigė, kad pavakare su nužudytąja bei Valdemaru ir jo motina girtuokliavo. Pastaroji užvedė kalbą apie gaisrą, kuris įvyko dieną prieš. Tuomet namo šeimininkas supyko ir išvijo iš namų Valdemarą su motina, o pats išėjo į mišką rinkti malkų.

Grįžtant pamiškėje vyras pamatė tik nubėgantį 14-metį, o grįžęs namo išvydo kraujais plūstančią sugyventinę. Po pusvalandžio atvykusiems medikams beliko tik konstatuoti mirtį.

Supleškino uždegęs užuolaidas

Para prieš nužudymą vaikigalis supleškino kaimynų sodybą. Tiesa kolkas motyvai neaiškūs, kol nepilnametis teismui nedavė parodymų, tačiau kaimynai neįsivaizduoja, kas galėjo pastūmėti vaiką tokiam poelgiui. „Visuomet stengėmės vaikui ir jo motinai padėti – pamaitindavome, aprūpindavome vaikų rūbais, net alkoholio nupirkdavome“, - teisme neslėpė senelių sodybą paveldėjęs vilnietis.

Iš bylos duomenų aišku, kad vaikas kaimynų namą padegė po to, kai ten girtuokliavo su motina. Esą vaiką ji apšaukė, sviedė į jį kėdę. Po kurio laiko sunkiais nusikaltimais kaltinamas nepilnametis išdaužė namo langą ir žiebtuvėliu uždegė užuolaidą. Per kelias valandas namas supleškėjo visiškai. „Kai atvažiavau iš sostinės, ugniagesiai jau baiginėjo darbus – iš namo nieko nebuvo likę. Valdemaro paklausiau, kodėl jis taip padarė, bet jis stovėjo, žiūrėjo nieko nesuvokiančiomis akimis ir nieko neatsakė“, - pridūrė vilnietis, kuris vaiko prisipažinimą išgirdo tik rytą po gaisro.

Vyras yra pateikęs civilinį ieškinį kaltinamo nepilnamečio motinai. Jis nuostolius įvertino 150 tūkst. litų. Dar 5500 litų prašo ir nužudytosios vaikai. Kitame posėdyje parodymus prieš teisėją turėtų duoti ir pats 15-metis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų