Pereiti į pagrindinį turinį

A.Kupčinskas: norėčiau vadovauti miestui dar kelias kadencijas

2010-03-05 23:09
A.Kupčinskas: norėčiau vadovauti miestui dar kelias kadencijas
A.Kupčinskas: norėčiau vadovauti miestui dar kelias kadencijas / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Kauno meras Andrius Kupčinskas sieks ir toliau vadovauti miestui. „Dar mažiausiai vieną - dvi kadencijas reikia darbuotis, kad padaryčiau tai, ką esu užsibrėžęs“, - naujienų agentūros BNS surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Kauno meras.

A.Kupčinskas Kauno meru tapo 2007 metų balandį, be to, jis yra Kauno konservatorių sueigos pirmininkas.

Spaudos konferencijoje Kauno vadovas išsakė gana kategorišką nuomonę dėl pastaruoju metu gana dažnai aptarinėjamos temos - tiesioginių merų rinkimų.

A.Kupčinskas įsitikinęs, kad nesuteikus merams platesnių įgaliojimų, tiesioginiai jų rinkimai būtų „pigus ir tuščias blizgutis liaudžiai“.

Pasak jo, realius pokyčius atneštų tik finansinio savarankiškumo miestams užtikrinimas ir vykdomosios valdžios galių suteikimas merams.

„Ar bus tiesiogiai išrinktas meras, ar tarybos išrinktas, jeigu nebus laikomasi Europos vietos savivaldos chartijos ir nebus formuojami vietiniai mokesčiai ir neužtikrinamas finansinis savarankiškas biudžetas, iš esmės niekas per daug ir nepasikeis“, - aiškino A.Kupčinskas.

Jis pridūrė, kad nepasitikėjimas vietine valdžia atsiskleidžia savivaldybės biudžetuose. Mero teigimu, atsiskleidžia akivaizdi disproporcija perskirstant surinktus mokesčius.

„Aš tikrai nesutinku su mūsų įstatymuose įtvirtinta nuostata, kad 80 proc. kelių priežiūros fondo lėšų keliauja į nacionalinės reikšmės kelius ir automagistrales. (...) Per 2008 metus Kauno miesto degalinėse miestiečiai įsipylė kuro, degalų, dujų, benzino šimtais tūkstančių tonų, sumokėjo 179 mln. akcizo į Valstybinį kelių priežiūros fondą. Tai atgal toms pačioms gatvėms tvarkyti, remontuoti, prižiūrėti, mes praėjusiais metais gavome 11 mln. litų. Tai yra akivaizdi disproporcija“, - kalbėjo Kauno meras.

Jis apskaičiavo, kad Kauno miesto gatvėms prižiūrėti kasmet reikia 80-90 mln. litų.

Už tiesioginį merų rinkimo būdą pasisakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Savivaldos rinkimai Lietuvoje vyks 2011 metais. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų