Pereiti į pagrindinį turinį

Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai

2012-06-18 16:57
Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai Ant J.Pilsudskio kapo išpiešti Gediminaičių stulpai

Nenustatyti asmenys išpaišė Vilniaus Rasų kapinėse palaidotos tarpukario Lenkijos vadovo Juzefo Pilsudskio širdies ir jo motinos kapo antkapį.

Kapą sekmadienio popietę pamatė Visuomeninės Rasų draugijos globos pirmininkė Alicija Klimaševska. Moteris nedelsiant iškvietė policiją.

„Sekmadienio rytą Rasų kapinėse buvo ekskursija ir sulaukiau tos ekskursijos vadovo skambučio, kuris pasakė, kad Rasų kapinėse yra išniekintas Juzefo Pilsudskio širdies kapas. Nedelsiant nuvykau į vietą ir pakraupau nuo to ką pamačiau. Tokių dalykų anksčiau nebūdavo. Atsiprašau už negražius žodžius, bet tie, kurie taip padarė, yra šūdžiai“, - portalui diena.lt pasakojo Rasų draugijos globos pirmininkė.

Pasak A.Klimaševskos, galinė paminklo pusė buvo apipilta oranžinės spalvos dažais, o iš priekio nupaišyti Gediminaičių stulpai.

„Nedelsiant paskambinau į policiją, maždag 13 val., tačiau jos teko laukti daugiau nei 3 valandas. Policininkai teisinosi, kad labai daug darbo. Nepadėjo nė Lenkijos ambasados darbuotojų skambučiai“, - teigė pašnekovė.

Galiausiai po 16 val. į vietą atvykę kriminalinės policijos atstovai apžiūrėjo įvykio vietą, ir iškvietė „Grindos“ atstovus paminklui nuplauti.

„Jau buvo šešta valanda vakaro, tad aš nelikau iki galo. Tačiau policininkai patikino mane, jog pabus iki „Grindos“ atvykimo ir kontroliuos paminklo valymo darbus“, - dėstė moteris.

Portalo diena.lt kalbintas sostinės vicemeras Jaroslavas Kaminskis pažadėjo, kad artimiausiu metu paminklas bus sutvarkytas bei pavadino šį išpuolį tipišku chuliganizmo atveju.

„Idiotų pilna visur. Apipaišytas buvo ne tik J.Pilsudskio širdies ir motinos kapas, bet ir Jono Bosko bažnyčia Lazdynuose. Tik Rasose oranžine spalva, o ant bažnyčios stulpai buvo nupiešti juodais dažais. Nemanau, kad Gediminaičių stulpų paišymas ant paminklų yra patriotizmo išraiška. Tai chuliganizmas. Jeigu žmogus mano esąs patriotas, jis turėtų ieškoti kitų formų patriotizmui išreikšti“, - dėstė J.Kaminskis.

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė pirmadienį pasmerkė incidentą, kai buvo apipaišytas tarpukario Lenkijos vadovo Juzefo Pilsudskio ir jo motinos kapas Vilniaus Rasų kapinėse.

„Vienareikšmiškai smerkiu tokį vandalizmą. Neapykantos kurstymas turi būti stabdomas, nesvarbu kas tai darytų. Tikiuosi, kad teisėsauga ras kaltininkus ir jie bus deramai nubausti“, - pranešime spaudai cituojamas premjeras.

I.Degutienė sakė vienareikšmiškai neigiamai vertinanti bet kokius vandališkus išpuolius, kuriais ne tik trikdoma mirusiųjų ramybė, bet ir kurstoma nesantaika tarp tautų, juo labiau - pasitelkiant lietuvių tautai ir istorijai brangius simbolius.

Lenkijoje J.Pilsudskis aukštinamas dėl indėlio atkuriant nepriklausomą Lenkiją po Pirmojo pasaulinio karo, bet Lietuvoje jo atminimas yra kontroversiškas dėl Vilniaus krašto užgrobimo jėga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų