Ar pavasarį pašlijusią sveikatą išgelbės maisto papildai?

Atbundant gamtai, rodos, ir mes turėtume trykšti gyvybe. Tačiau realybė kitokia: mus kamuoja nuovargis, peršalimo ligos ir bloga nuotaika. Neretai tikimės, jog pašlijusią savijautą pataisys vitaminai ar maisto papildai. Tačiau medikai įsitikinę, kad pradėti reikia ne nuo to.

Po žiemos – katastrofa

Šeimos gydytoja Rita Seniūnaitė pasakojo, kad pavasaris daugeliui mūsų tampa tikru sveikatos išbandymu, nes šaltojo sezono metu organizmui padaryta žala darosi aiškiai matoma, o natūraliais būdais papildyti vidinius resursus taip reikalingomis naudingomis medžiagomis neturime laiko, noro ar galimybių.

Anot pašnekovės, žmonės pradeda skųstis nusilpusiu imunitetu, padažnėjusiomis peršalimo ligomis, nuovargiu, mieguistumu, vangumu, prasta nuotaika, sausa ir šerpetojančia oda, pablogėjusiu regėjimu.

„Šių nemalonių simptomų priežastis – šviežių vaisių bei daržovių trūkumas žiemą ir ligos, susilpninusios organizmo funkcijas. Kiekvienas žinome, kad kasdien viena ar kita forma turime įsisavinti tam tikrą vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį. Norėdami gauti visus reikiamus elementus ir palaikyti optimalų vitaminų balansą šaltuoju metų sezonu esamos maisto produktų pasiūlos nepakanka. Taigi dabar, pavasarį, išsekęs organizmas mums siunčia įvairius signalus, prašydamas pasirūpinti juo“, – aiškino R. Seniūnaitė.

Kenkia gyvenimo būdas

Vitaminai ir maisto papildai – vienas populiariausių būdų, padedančių sustiprinti imunitetą ir atgauti jėgas po žiemos sezono.

R.Seniūnaitė tikino, kad įmanoma ir visiškai atsisakyti vitaminų bei maisto papildų, tačiau tai padaryti gali tik tas asmuo, kurio maisto racionas idealiai subalansuotas. Deja, daugeliui tai tapo prabanga.

„Be abejo, žmogaus organizmas funkcionuoja taip, jog visas reikiamas medžiagas jis gali pasiimti iš suvartojamų maisto produktų ir aplinkos, tačiau gyvenimo būdas mums kenkia, tad neretai nebegalime išsiversti be specialios pagalbos. Gyvenimo tempas toks greitas, jog pamirštame tinkamai pasirūpinti savimi: nereguliariai maitinamės, valgome bet ką ir bet kada, neretai apskritai pamirštame apie maistą. Tokiu atveju vitaminai – gera išeitis. Tačiau kiekvienam žmogui, norinčiam geresnės sveikatos, siūlyčiau visą kompleksą priemonių: reguliarią mitybą, sportą, buvimą gryname ore, o svarbiausia – rūpestį savimi“, – tikino medikė.

Būtinos gydytojo rekomendacijos

R. Seniūnaitė teigė, jog, prasidėjus pavasariui, negalima išskirti vienos konkrečios vitaminų grupės, kurią būtų galima rekomenduoti kaip panacėją imunitetui stiprinti.

„Žmogaus organizmui būtinas visas kompleksas vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kiekvieno poreikiai skirtingi, todėl renkantis vitaminus ar maisto papildus būtina atsižvelgti į individualų racioną, mitybos įpročius, nustatytas ligas, rizikos faktorius ir kitus aspektus. Dažnai maisto papildai sąveikauja su vaistais ir gali būti nesuderinami. Būna, kad žmonės geria maisto papildus, kurie dubliuoja vienas kitą. Net ir populiariosios natūraliai spaustos sultys gali pakenkti. Neretai pamirštama, kad jas reikia skiesti “, – teigė specialistė.

Anot jos, pacientai dažnai vartoja papildomus preparatus, nepažiūrėję į jų sudėtį ar tiesiog išsitraukę iš stalčiaus užsilikusį buteliuką.

Dar blogesnė tendencija, pastebi medikė, vitaminų ar papildų pirkimas turguje.

„Už kelis litus, kuriuos sumokėsite kontrabandinių tablečių įsigijimui, geriau nusipirkite porą citrinų“, – aiškino ji.

Vartojimo trukmė – individuali

Kyla klausimas, kuriuo sezono metu pradėti vartoti vitaminus, kad jų poveikis būtų veiksmingiausias.

Viskas priklauso nuo to, kokia yra žmogaus sveikatos būklė ir gyvenimo būdo ypatybės.

„Pavyzdžiui, asmeniui, kuris valgo vos kartą per dieną, vitaminus rekomenduojama gerti visus metus nepriklausomai nuo sezoniškumo. Žmogui, kuris tiesiog nori sustiprinti žiemos ligų nualintą imunitetą, papildomas medžiagas patartina pradėti vartoti ne atėjus pavasariui, o mėnesiui ar dviem iki jo. Vitaminai ar kitos naudingos medžiagos nepradės veikti po dienos ar dviejų. Taigi, norėdami jaustis sveiki ir žvalūs, privalome apie savo sveikatą pagalvoti anksčiau“, – sakė R. Seniūnaitė.

Prasta savijauta byloja ligą

Šeimos gydytoja Rūta Radzevičienė-Jurgutė apie sveikatos stiprinimą papildomais preparatais yra kiek kitokios nuomonės.

„Nesu kategoriška vitaminų ar maisto papildų priešininkė, tačiau manau, kad visas organizmui reikiamas medžiagas sveikas žmogus turi gauti natūraliai – su maisto produktais. Jei jaučiate pavasarinio nuovargio simptomus, pabandykite pakeisti racioną, valgykite įvairesnį maistą“, – ragino R. Radzevičienė-Jurgutė.

Medikė teigė, kad vitaminų ir maisto papildų vartojimas didelių sveikatos nusiskundimų neturinčiam žmogui nėra būtinas. Anot pašnekovės, nėra jokių moksliškai pagrįstų tyrimų, kurie įrodytų, jog norint jaustis žvaliai ir sveikai privalome organizmą papildyti specialiais priedais.

„Visas mums būtinas medžiagas gauname su maistu ir vienintelis vitaminas, kurį patariu vartoti, yra vitaminas D, kurį įsisaviname su saule ir maistu – daugiausiai žuvimi. Mes, lietuviai, nesame pratę valgyti daug žuvų produktų, be to, nuolat jaučiame saulės, kuri ir yra svarbiausias vitamino D šaltinis, trūkumą. Todėl natūraliai šio elemento gauname mažai, o jis būtinas ne tik kaulų tvirtumui palaikyti, bet ir imuniteto stiprinimui bei kovai su bloga nuotaika“, – sakė specialistė.

Anot jos, žmogui, besiskundžiančiam nuovargiu, dirglumu, susilpnėjusiu imunitetu ar kitais sveikatos sutrikimo požymiais, pirmiausia patariama ieškoti šių simptomų atsiradimo priežasčių. Dažnai šie medicininiai požymiai signalizuoja apie tam tikras lėtines, endokrinines ligas, medžiagų apykaitos sutrikimus ar net depresiją.

R. Radzevičienė-Jurgutė pataria pavasarį sveikatą stiprinti natūraliais būdais: valgyti šviežią ir visavertį maistą, būti gryname ore, sportuoti ir išmokti ilsėtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių