Atliekas galės deklaruoti ne visi klaipėdiečiai

Individualių namų gyventojai ir įstaigos galės mokėti vadinamąją šiukšlių rinkliavą pagal deklaruotą atliekų kiekį. Daugiabučiuose namuose gyvenantiems klaipėdiečiams tokia galimybė nebus suteikta.

Miesto ūkio komitetui buvo pateiktas svarstyti komunalinių atliekų deklaravimo tvarkos aprašas.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Povilanskienė tvirtino, jog nuostatuose numatyta, kad atliekų kiekį galės deklaruoti visi norintys tą daryti.

Tačiau parengtoje tvarkoje nurodama, kad teisę tai daryti turės klaipėdiečiai, jei jiems objektyviai ir nepatiriant didelių ekonominių sąnaudų įmanoma nustatyti atliekų kiekį ir šios kaupiamos konteineriuose, esančiuose visuomeninės paskirties statinių patalpose ar privačiuose sklypuose.

R.Povilanskienė pripažino, jog, įvertinus tai, daugiabučiuose namuose gyvenantys asmenys negalės deklaruoti perduodamo atliekų kiekio.

„Kiekvienas butas yra atskiras mokėtojas. Šalia daugiabučio namo nėra galimybės kiekvienam pastatyti po konteinerį“, – aiškino vedėja.

Deklaruoti atliekas norintieji galės iki lapkričio 30 dienos. Šiemet šis terminas pratęstas iki gruodžio 31-osios. Norima, kad klaipėdiečiai spėtų tuo pasinaudoti. Atliekų kiekis deklaruojamos kitiems metams.

Apsisprendusiems rinkliavą mokėti pagal deklaruotą kiekį tais pačiais metais nebus galima taikyti kito mokesčio skaičiavimo būdo. Numatyta, jog atliekų deklaracijas klaipėdiečiai turės pateikti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui. Pastarasis tikrins, ar ši atitinka numatytą tvarką.

Deklaruojant atliekas, jų turį reikės paversti į svorį. Tai daroma, naudojant nustatytą koeficientą. Individualių namų savininkams jis siektų 0,137, kitiems - 0,11. Anot R.Povilanskienės, skirtumas yra, nes ilgų stebėjimų metu nustatyta, kad atliekos, surenkamos iš individualių namų, yra sunkesnės.

Prie apskaičiuoto mišrių atliekų kiekio deklaruojant dar reikės pridėti 7,5 proc. šiukšlių svorio. R.Povilanskienės teigimu, yra apskaičiuota, jog tiek nuo bendro kiekio sudaro stambiagaritės, biodegraduojančios, pavojingos atliekos, kurios nėra metamos į konteinerį, o surenkamos apvažiavimo būdu.

„Anksčiau asmenys deklaruodavo tik mišrias atliekas, o yra ne tik jos. Tyrimo metu nustatyta, kad asmenys, kurie nedeklaruoja atliekų, moka už visas atliekas, o deklaruojantys mokėtų tik už mišrias. Todėl ir pridedami 7,5 proc. Dėl šios priežasties deklaravimą pasirinkę asmenys mokės didesnę rinkliavą nei nustatyta dabar“, – tvirtino vedėja.

Dabar individualių namų savininkai per metus turi mokėti 330 litų.

Tvarkoje numatyta, kad deklaravimą pasirinkusių rinkliavos mokėtojų konteineriai būtų tuštinami nerečiau nei yra numačiusi savivaldybė.

Taip pat tokie asmenys privalo sudaryti KRATC sudaryti sčlygas tikrinti, kaip yra kaupiamos atliekos. Nustačius pažeidimą, rinkliava būtų skaičiuojama pagal nekilnojamo turto plotą ir paskirtį.

Sudaryti sąlygas gyventojams deklaruoti atliekas, jei šių kiekį galima nustatyti objektyviai ir be didelių ekonominių sąnaudų, Klaipėdos savivaldybę įpareigojo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Paruoštą tvarką turi partvirtinti uostamiesčio taryba. Miesto ūkio komitetas vienbalsiai jai pritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių