Atmestas pasiūlymas neskirti lėšų Valdovų rūmams

Seimas nepritarė pasiūlymui kitų metų valstybės biudžete neskirti 16 milijonų litų atstatomiems Valdovų rūmams Vilniuje.

Ketvirtadienį parlamentarai priima 2011 metų valstybės biudžetą. Nemažai diskusijų sukėlė konservatorės Aurelijos Stancikienės pasiūlymas iš Valdovų rūmų atstatymo finansavimo eilutės išbraukti 16 mln. litų, kuriuos numatė Vyriausybė.

„Paprašiau sąmatos, kaip tie 16 mln. litų būtų panaudojami. Tai ką gavau, primena kažkokią „špargalkę“, pagal kurią netgi mokyklos tualeto remontuoti nebūtų galima“, - piktinosi A.Stancikienė, priminusi, kad Valstybės kontrolė apie Valdovų rūmų atstatymą yra pateikusi labai daug pastabų dėl šio projekto skaidrumo ir ženklaus pabrangimo per pastaruosius dešimt metų.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė informavo, kad Vyriausybė nepritarė šiam pasiūlymui, nes mano, kad būtina užbaigti bent pirmąjį Valdovų rūmų atkūrimo etapą. O tam reikia atitinkamo finansavimo.

„Vyriausybė šį objektą įtraukė į sąrašą objektų, kur vyks Europos Sąjungos pirmininkavimui skirti renginiai 2013 metais. Todėl jį reikėtų užbaigti iki 2012 metų pabaigos. Apie 32 mln. litų prireiks užbaigiant pirmąjį darbų Valdovų rūmuose etapą. Per dvejus metus šią sumą skyrus galima būtų pirmąjį etapą užbaigti“, - sakė ministrė.

„Puikiai suprantu, kad dėl šio objekto Valstybės kontrolė pareiškė daug pastabų, bet tikiuosi, kad į jas bus atsižvelgta ir situacija su lėšų įsisavinimo skaidrumu pagerės“, - pridūrė ji.

A.Stancikienė atrėžė, kad „jeigu objektas statomas neskaidriai, jo nereikėtų įtraukinėti į valstybę reprezentuojančių objektų sąrašą“.

Vyriausybės poziciją parėmė opozicinis socialdemokratas Juozas Olekas. „Laikyti objektą, kuris yra nepabaigtas, kuris ura uždarytas nuo visuomenės, yra nusikaltimas. Jį reikia užbaigti. O visus pažeidimus galima išsiaiškinti su teisėsauga, su kontroliuojančiomis organizacijomis“, - teigė jis.

A.Stancikienės pasiūlymas atimti 16 mln. litų iš Valdovų rūmų statybų atmestas. Už jį balsavo tik 29 Seimo nariai iš 78 dalyvavusių balsavime, prieš buvo 13, susilaikė 36.

Prieštaringai vertinami Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmai Vilniaus centre atstatomi jau daugiau kaip dešimtmetį. Iki šiol šiam projektui išleista daugiau kaip 360 mln. litų.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių