Pastaruoju metu sergančiųjų salmonelioze skaičius išaugo ne tik Kauno apskrityje, bet ir visoje Lietuvoje.
Per vienuolika šių metų mėnesius sergamumas salmonelioze Kauno apskrityje, lyginant su 2007 metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo nuo 6,7 atvejų 10 tūkstančių gyventojų iki 8,9 atvejų, iš kurių daugiau kaip 60 proc. susirgusiųjų - Kauno miesto gyventojai.
Sergamumo salmonelioze didėjimas apskrityje stebimas nuo liepos mėnesio. Didžiausią nerimą kelia tai, kad kaskart daugėja šių susirgimų protrūkių.
Vien iki gruodžio 10 dienos užregistruoti net septyni šios ligos protrūkiai, galimai susiję su maisto tvarkymo subjektais. Salmoneliozės židinių epidemiologinio tyrimo duomenų analizė rodo, kad dažniausia protrūkių priežastis yra netinkamas šiluminis maisto paruošimas, jo laikymas, kryžminis maisto užteršimas tvarkymo vietose, darbuotojų asmens higienos stoka, nepakankamas maisto tvarkymo inventoriaus ir indų plovimas bei aplinkos valymas.
Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikus planinius įvežtinės paukštienos laboratorinius tyrimus, nustatyta, kad iš Brazilijos, Olandijos, Vokietijos importuota paukštiena užteršta salmonelėmis, o iš Lenkijos - kampilobakterijomis.
Salmoneliozė - tai infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Yra žinoma daugiau nei 2000 įvairių salmonelių rūšių ir dauguma jų gali sukelti infekcinę ligą žmogui ir gyvūnams. Salmonelės yra pakankamai atsparios aplinkos veiksniams, todėl palyginti ilgai išsilaiko aplinkoje. Ant kai kurių maisto produktų jos išgyvena iki kelių mėnesių, o esant 18 - 20 laipsnių temperatūrai piene, paruoštuose mėsos ir kituose produktuose salmonelės gali netgi daugintis, pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui (išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje), tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui.
Ligos simptomai. Liga prasideda ūmiai. Ligonį pykina, krečia šaltis, skauda pilvą, pakyla temperatūra iki 39 laipsnių, skauda galvą. Greitai ligonis pradeda vemti, viduriuoti skystomis vandeningomis išmatomis, tuštinasi 3-15 kartų per parą. Liga paprastai trunka 4 - 7 dienas, ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, bet gali likti bakterijų nešiotojais.
Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema. Kai kurių autorių nuomone nuo ligos sukėlėjo kiekio priklauso ir ligos eiga.
Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai gyvuliai, įvairūs graužikai, paukščiai, žuvys. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu, kaip infekcijos šaltinis - turi tik antraeilę reikšmę. Ruošiant maistą, nesilaikydamas asmens higienos reikalavimų, toks asmuo gali užteršti gaminamus patiekalus.
Naujausi komentarai