Dėl centralizuotos buhalterijos - nerimas ugdymo įstaigose

Centralizuotos buhalterijos idėja biudžetinių įstaigų atstovams kelia nerimą. Jų teigimu, ši sistema kertasi su dabartinėmis šių įstaigų veiklos normomis.

Klaipėdos savivaldybėje penktadienio rytą vyko mero Vytauto Grubliausko susitikimas su biudžetinių įstaigų atstovais. Susitikimo tikslas buvo išgirsti atstovų pastebėjimus dėl naujojo centralizuotos biudžetinių įstaigų buhalterinės sistemos plano.

Daugiausiai nusiskundimų naujuoju planu turėjo švietimo sektoriaus atstovai. Jų teigimu, grįžus prie centralizuotos buhalterinės sistemos, švietimo įstaigos praras ūkinę bei finansinę nepriklausomybę. Mat šiuo metu bendruomenė savo finansines problemas kolegiškai sprendžia pati ir esant reikalui ieško, kaip sumažinti išlaidas bei sutaupyti.

Tačiau pasikeitus sistemai, atstovų teigimu, pasikeis ir bendruomenės požiūris. Užuot susitelkę ir sprendę finansines problemas su savo mokyklos ar darželio finansininku, ugdymo įstaigos jas  užkraus centriniam buhalterijos skyriui.

Atstovai taip pat abejoja, jog vienas finansininkas bus įgalus susitvarkyti su net keliomis biudžetinėmis įstaigomis. Pasak mokyklų, darželių bei neformalaus ugdymo centrų vadovų, šiuo metu jų finansininkų darbo krūviai yra ypatingai dideli ir dažnas iš jų darbą baigia tik 8 val. vakaro. Tad sunku įsivaizduoti, jog vienas žmogus sugebės kokybiškai susidoroti su tokiu darbo krūviu.

Centralizuotos buhalterijos įvedimui yra parengti du projektai. Pirmajame numatoma, jog biudžetinėse įstaigose finansininko pareigybės likti neturėtų, antrame – jog įstaigose galėtų dirbti asmeniniai finansininkai pusės etato režimu. Tačiau įstaigų vadovai teigia, jog surasti finansininką, kuris norėtų dirbtų už 500 litų šiandien yra neįmanoma. Tad neišvengiamai daugelis dabartinių darbuotojų darbo ieškotųsi kitur.

V. Grubliauskas teigė suprantantis atstovų susirūpinimą. Tačiau, pasak miesto vadovo, kol kas jokie konkretūs sprendimai šiuo klausimu priimti nėra. Todėl biudžetinių įstaigų atstovai gali konsultuotis bei teikti pasiūlymus iniciatyvos autoriams, tam, kad galutinis sutarties variantas būtų kuo palankesnis abiems pusėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juokinga

Juokinga portretas
"Daugiausiai nusiskundimų naujuoju planu turėjo švietimo sektoriaus atstovai. Jų teigimu, grįžus prie centralizuotos buhalterinės sistemos, švietimo įstaigos praras ūkinę bei finansinę nepriklausomybę. Mat šiuo metu bendruomenė savo finansines problemas kolegiškai sprendžia pati ir esant reikalui ieško, kaip sumažinti išlaidas bei sutaupyti." Ar nejuokinga? Pyksta dėl to,kad finansines problemas negalės išspęsti "kolegiškai" :)))) Sakykite atvirai- nebegalėsim kaip visada didžiąją dalį pinigų įsidėti į savo kišenę. Gal pradėkime dirbti ,pradėkime žiūrėti į valstybės sektoriaus darbą ne tik kaip papildomai pasisavinti valdiškus pinigus ,bet kaip juos panaudoti tikrai tikslingai pagal paskirtį. Negi taip ilgai dar gyvensime senu mąstymu: kas valdiška galima imti su kaupu,o biudžetinės įstaigos ir taip išsilaikys. Gal čia kaltas mąstymas žmonių, kurie užima vadovaujančius postus, bet kuriems senai laikas užleisti vietą jauniems specialistams?

patyres

patyres  portretas
Dirbu vienoje biudžetinėje įstaigoje, kuri buvo reorganizuota, ir tuo pačiu atsisakyti buhalterių, viskas dabar vyksta centralizuotai, ko pasekoje pinigų sutaupyti tikrai nepavyko. Nes realiai buhalterių neliko reorganizuotose įstaigose, o visą veiklą vykdo centras, kur didelis kruvis, įsisteigė daugiau etatų, išlaidos didesnės, viešieji pirkimai ir pan. Tad centralizuoti buhalterją, tai kažkas baisaus, patikėkite

Nebejuokinga

Nebejuokinga portretas
Juokingam. Su tokiu mąstymu tiesiai į Seimą! O gal pradžiai į savivaldybę, kurti pasakų apie biudžetnių įstaigų vadovų nekompetencijas ir nesąžiningumą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių