Iš diržų menininkai nupynė sūpuokles, drugelį, sraigę ir pastatė fotosieną

Socialinė akcija „Nereikia diržo!“ pasiekė finišą. Iš 3,5 tūkst. nereikalingų diržų, simboliškai žmonių iš visos Lietuvos padovanotų akcijos metu, sukurti 7 stebinantys daiktai.

Paprastai vaikus gąsdinantys diržai virto žaidimų aikštelės atrakcionais: margaspalviu drugeliu, sūpynėmis, sraige, laipyne, labirintu, kilimu ir fotosiena.

Akcija siekta parodyti, kad diržas – atgyvenusi auklėjimo priemonė, todėl atėjo metas jam suteikti naują – kuriančią, o ne griaunančią – prasmę.

„Matyt, mums pavyko surinkti tiek diržų, kiek jų visi Lietuvos prekybos centrai parduoda per metus. Siekėme atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad diržų paskirtis – ne bausti, bet prilaikyti kelnes. Lietuvai reikia kūrybingos, laisvai mąstančios, drąsios ir iššūkių nebijančios kartos, kuri gali užaugti tik aplinkoje be smurto“, - kūrinių iš diržų pristatymo metu kalbėjo akcijos iniciatorės bendrovės „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis.

Specialus „Nereikia diržo!“ autobusiukas, praėjusių metų lapkritį pajudėjęs iš Vilniaus mokytojų namų kiemelio, per mėnesį apsilankė 10-yje Lietuvos apskričių centrų: Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Alytuje, Telšiuose, Tauragėje ir Utenoje.

Akcijos žinią po Lietuvą skleisti ir įdomiausias idėjas atrinkti padėjo žinomi kultūros, meno ir televizijos žvaigždės: Edita Mildažytė, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Rolandas Vilkončius, Aleksandras Pogrebnojus, Nerijus Juška, Livija Gradauskienė, Vytautas Rumšas, Karina Krysko, Laura Imbrasienė, Eva, Rimas Valeikis, Gabrielė Martirosianaitė, Laima Tamulytė, Inga Grubliauskienė, Andrius Butkus ir kiti.

Su dviem sūnumis baigiamajame akcijos renginyje dalyvavusi dainininkė Eva sakė griebtis diržo – lengviausias, bet neteisingausias būdas. „Labai norėčiau, kad visi vaikai augtų nepažindami diržo skonio – linkiu net iš pusiausvyros išmuštiems tėvams susivaldyti, susitvardyti“, - kalbėjo Eva. Jos įsitikinimu, yra geresnių būdų susitarti su vaikais. Tiesa, jiems atrasti reikia laiko, kantrybės, bet investicijos esą atsiperka – užauga asmenybės.

Akcijos dalyviai ant lapelių siūlė idėjas, kaip panaudoti nereikalingus diržus. Vieni ragino įkurti muziejų, padaryti rėmelius paveikslams ir pan.

Iš surinktų diržų menininkai sukūrė instaliacijas: margaspalvį drugelį, sūpynes, sraigę, laipynę, labirintą, kilimą ir pastatė fotosieną.

Šie darbai bus eksponuojami viešose miestų erdvėse.


Šiame straipsnyje: diržas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių