Dvynukių mama: aš nepalikau jų gyvybės langelyje!

Kauno P.Mažylio gimdymo namuose paliktas naujagimes dvynukes siekia susigrąžinti jų mama. Jauna alytiškė kategoriškai neigia, kad dukreles paliko gyvybės langelyje. Ji tikina, kad savo dukreles laikinai patikėjo gimdymo namų gydytojai.

Paskirta laikina globa

Šiuo metu dvynukės – jau Alytaus kūdikių namuose. „Mergaites atvežė trečiadienį po pietų. Dvynukės gimė neišnešiotos, todėl daug smulkesnės nei jų bendraamžiai. Bet su jomis viskas gerai. Apie jas žinome tik tiek, kad mergaitės gimė Kaune“, – sakė Alytaus kūdikių namų direktorė Danguolė Jazepčikienė.

Alytaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Virginija Vaitkevičienė bendravo su naujagimių mama ir patvirtino, kad ji nori pati auginti dukras.

„Naujagimėms paskirta laikina globa kūdikių namuose. Motina žada jas susigrąžinti, kai susiras gyvenamąją vietą. Ji teigė, kad niekada nebuvo priėjusi prie gyvybės langelio ir vaikų nepaliko. Ji pati sutvarkė gimimo liudijimus ir mergaites nuvežė į P.Mažylio gimdymo namus, tačiau tik laikinai“, – kalbėjo V.Vaitkevičienė.

Šokiravo vieši pranešimai

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjai mergaičių mama pasakojo, kad su savo drauge naujagimes atvežė į P.Mažylio gimdymo namus ieškodama laikino prieglobsčio savo dukrelėms. Ji davė dukroms vardus, užregistravo ir suteikė savo pavardę.

Dvynukių mama yra vieniša. Ji skaitė, ką apie jos dukreles rašė žiniasklaida, sekė įvykius. Žinia, kad mergaitės buvo rastos gyvybės langelyje, ją šokiravo.

Moteris Kauno klinikose atsidūrė dėl sunkaus gimdymo. Dvynukės pasaulį išvydo po Cezario pjūvio.

„Mergaičių mamą mes pažinojome jau anksčiau. Jos sūnų globoja seneliai. Ji nėra alkoholikė, tačiau dažnai keičia gyvenamąją vietą. Šiuo metu tiriama, ar mama galės pasirūpinti savo mažylėmis. Mes matėme ir protokolus, tačiau, manau, negalime teigti, kad mergaitės buvo rastos gyvybės langelyje, nors ir jų mama iki galo tikėti negalima. Viską paaiškintų nebent detalus tyrimas“, – sakė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Ketina auginti pati

Alytaus savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriuje mergaičių motinos buvo klausiama, kodėl ji negrįžo su savo dukromis į Alytų. Tiksliai atsakyti į šį klausimą ji negalėjo.

Naujagimių motina parašė paaiškinimą, kuriame teigia, kad savo mergaites laikinai paliko gimdymo namuose, nes neturėjo kitos išeities.

 

„Aš pažadu dirbti ir viską padaryti, kad galėčiau auginti mergaites. Ir aš įstengsiu tai padaryti. Artimiausiu metu žadu susirasti būstą. Pasidomėsiu turto skyriuje dėl bendrabučio, nes stoviu eilėje", – aiškino jauna moteris.

„Gydytoja klausė, ar sveikos"

„Su drauge ir naujagimėm nuvykome į P.Mažylio gimdymo namus, – pasakojo dvynukių mama apie įvykius, praėjus kuriam laikui, kai atsisveikino su Kauno klinikomis. –  Užlipome laiptukais į antrą auštą, ten sutikome moterį, pasakėme, kad norime palikti vaikus. Ji mus palydėjo į trečią aukštą. Sesutė pakvietė gydytoją. Atėjusi gydytoja paklausė, ar sveikos. Sesutė jas pasiėmė ir mes išėjome.“

Alytaus Vaiko teisių specialistė V.Vaitkevičienė mažylių mamą apibūdino kaip punktualią ir gana tvarkingą moterį.

„Ji graži. Atrodo, kad išgyvena nuoširdžiai“, – kalbėjo specialistė.

Palaikė beglobėmis

Apie gyvybės langelyje praėjusį šeštadienį rastas dvynukes „Kauno dienos" žurnalistams pirmadienio rytą papasakojo Kauno P.Mažylio gimdymo namų personalas. Tuomet gimdymo namų vyriausiasis gydytojo pavaduotojas Marius Goberis tvirtino, kad sesutės praėjusį šeštadienį buvo rastos gyvybės langelyje. Buvo nurodytas tikslus laikas – 13.15 val.

„Šeštadienį suveikė langelio signalizacija ir budėjusi darbuotoja pamatė, kad langelyje yra naujagimiai. Toliau viskas vyko pagal numatyta protokolą. Naujagimių sveikatą patikrino ir būklę įvertino gydytoja. Mažylės nebuvo sušąlusios. Galime daryti prielaidą, kad jos buvo atvežtos automobiliu ir iškart įdėtos į gyvybės langelį“, – pirmadienį kalbėjo M.Goberis.

Tačiau dabar šios versijos nebesilaikoma. „Aš nelabai noriu gilintis. Ji dėjo į langelį. Netilpo. Jai pasakė, kad nereikia dėti į langelį, galima atiduoti taip. Laikinai nebūna, – savo nuomonę šiandien, praėjus beveik savaitei po įvykio, dėstė M.Goberis. – Mes gavome naujagimius, ir pagal protokolą perdavėme jas Vaiko teisių apsaugos tarnybai. Dvynukės buvo traktuojamos kaip palikti naujagimiai. Tų versijų gali būti daugybė. Vaikai – ne žaisliukai, todėl negalima taip žaisti. Mes neužsiiminėjame tardymu. Mums svarbiausia, kad naujagimiai gyvi, gyvybingi.“


Šiame straipsnyje: dvynukėskūdikiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALIOOOOO

ALIOOOOO portretas
O tas M.Goberis. žydas?

cholera

cholera portretas
Nu ir nesąmones šneka... atėjom padaviau sesutei vaikus ir ji nuėjo su jos vaikais... kas būtų jeigu visi taip ateitų, paduotų, pasakytų tegul pabūna, o aš ateisiu arba neateisiu....

Na

Na portretas
kas per vaiko teisių apsaugos specialistės apibūdinimas " Ji graži. Atrodo, kad išgyvena nuoširdžiai" .O gal išgyvena, kad pašalpų negaus, o taip stengėsi, net dokumentus sutvarkė pati. Tikrai didelį darbą vaikučių labui nudirbo. Vieną vaiką paliko globoti seneliams, dar du paliko ar tai langelyje ar ir laiptukais užnešė. Atrodo, kad čia labai didelis skirtumas. Tai jau tris tokios " mamytės" vaikus išlaikys mokesčių mokėtojai. O toliau kiek.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių