Gyvūnų globėjai kvies rinkti augintinių išmatas

Šių metų gegužės 14-21 d. VšĮ „SOS gyvūnai“ rengia informacinę akciją „SURINK 2011“, kurios metu šunis auginantys Lietuvos miestų gyventojai būtų skatinami surinkti savo augintinių išmatas.

Pasak VšĮ „SOS gyvūnai“ vadovės Ilonos Reklaitytės-Mezencevos, savaitę truksiančios informacinės akcijos tikslas yra priminti šunų šeimininkams, jog ekskrementų rinkimas yra normalus ir būtinas veiksmas, su laiku virstantis geru įpročiu, o nenorintys to daryti akcijos metu sužinos apie paliktų ekskrementų žalą – pavojingas ligas ne tik sveikiems gyvūnams, bet ir žmonėms, o ypač vaikams.

„Lietuvoje dėl pievose esančių „pyragėlių“, ypatingai daugiabučių rajonuose, vis dar įprasta kaltinti šunis ar jų perteklių, tačiau retas pagalvoja, kad atsakomybė turi gulti ant šuns šeimininko pečių. Meilė savo augintiniui nesibaigia paglostymu, pasivaikščiojimu ar dubenėlio papildymu – savo augintiniu būtina rūpintis iki galo,“ - sako I. Reklaitytė-Mezenceva.

„Dažnai žmonės gėdijasi rinkti savo šuns išmatas arba jiems tai daryti nemalonu, tačiau tai yra neatsiejama atsakingo auginimo dalis. Jei užsuksite į gyvūnų prekių parduotuves, pamatysite, jog yra įvairių kastuvėlių, semtuvėlių, specialių maišelių, skirtų ekskrementų surinkimui, tad procesas netampa toks jau atgrasus. O gėda turėtų būti tik tam, kuris nerenka savo augintinio išmatų. Išmatos prilygsta numestam plastikiniui buteliui - jos ne tik gadina estetinį vaizdą, bet pūdamos teršia gamtą ir atmosferą“.

Nesurinktos išmatos sveikus gyvūnus gali užkrėsti infekciniu hepatitu bei parvovirusu, kuris daugeliu atveju baigiasi mirtimi, o žmonės gali užsikrėsti inkstus bei kepenis pažeidžiančia liga leptospiroze bei regėjimą pažeidžiančia liga toksokaroze.

Savaitę truksiančią akciją „SURINK 2011“ planuojama kartoti kasmet, kad šunų išmatų rinkimas taptų įpročiu. Akcijos metu neplanuojami specialūs renginiai - akcijos organizatoriai, VšĮ „SOS gyvūnai“, tiesiog kviečia atkreipti dėmesį į šią miestuose aktualią problemą ir imtis priemonių jai spręsti.


Šiame straipsnyje: šunų išmatosekskrementai

NAUJAUSI KOMENTARAI

utopistas

utopistas portretas
utopija

Kaimynė

Kaimynė portretas
Mano kaimynė vaikšto ir ne tik savo šunėko išmatas surenka, bet ir svetimų. Jai gėda, kad nepagalvotų kas, kad tai jos šuo tiek priteršė. O, kad tokių daugiau...

as

as portretas
ir as rinkau ,rinkau , tik kad kur ismesti nerasdavau ,ne vienos siuksledezes nera, reikdavo konteineriu ieskoti, bet kad viena tokia buvau ...tai daugiau neberenku :)
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių