Pereiti į pagrindinį turinį

Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems

2012-09-07 19:59
Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems Jonas Vaitkus: daugiau dėmesio skirsime jauniems

Rugsėjo 8 dieną prasidės naujas Lietuvos rusų dramos teatro sezonas. Jis startuos pernai metais pastatytu fantastišku muzikiniu spektakliu pagal absurdo meistro Aleksandro Vvedenskio pjesę „Eglutė pas Ivanovus“ (režisierius Jonas Vaitkus).

Jaunimas ir skaitmeninės programėlės

Per patį sezoną teatro kūrybinė grupė žada daug naujovių. Vienas ryškiausių aspektų – noras pritraukti į teatrą daugiau jaunimo, o vaikus pratinti prie šio teatro nuo mažumės.

„Atsiras spektaklių, kuriais galės pasidomėti ir lietuvis žiūrovas, ir jauni žmonės, ir dar visai maži vaikai. Tai nauja, kitokia dramaturgija, kitokios temos: jos ir šiuolaikiškos, ir galbūt truputį intriguojančios. Vienas spektaklis bus vežiojamas po darželius, skirtas 2-5 metų vaikams. Norime, kad jau maži vaikai pratintųsi, kad yra toks teatras, kuriame jie gali tikėtis kažką pamatyti. Bene didžiausia mūsų problema yra ta, kad jaunasis žiūrovas ne taip dažnai ateina į teatrą, sunku ir suvokti, ko jis dabar nori. Reikia sudominti, patraukti, tad daugiau dėmesio skirsime jauniems žmonėms“, - sakė režisierius ir teatro vadovas J.Vaitkus.

Teatre žadama ir labai įdomi naujovė: nuo sezono pradžios ketinama atsisakyti popierinių spektaklių programėlių ir pasiūlyti žiūrovams skaitmenines jų versijas. Taip pat atsiras galimybė įsigyti įvairius abonementus.

Iki Naujųjų – šešios premjeros

Iki metų pabaigos teatre planuojamos šešios premjeros.

Rugsėjo viduryje įvyksiančiai premjerai ruošiasi režisierė ir dramaturgė Agnė Dilytė, gerai pažįstama Kauno mažojo bei Kauno kamerinio teatrų publikai. A.Dilytės spektaklyje „Iš meilės man“ pagal Annos Krogerus pjesę dešimtmetės mergaitės akimis pasakojama apie susvetimėjimą šeimoje. „Šį sezoną Rusų dramos teatre itin domimasi šeimos santykių, vaikų temomis ir problemomis. Suomių autorės pjesėje yra labai lietuviams aktuali problematika: vaiko vienatvė, egoistiškas suaugusiųjų elgesys. Manau, kad savo vaikams neturime per anksti primesti suaugusiųjų problemų, neturime įtraukti per anksti į savo žaidimus ir taip toliau. Šiuo spektakliu tarsi deklaruosime: pamatykime, išgirskime savo vaikus, apsivalykime ne tik savo namus, bet ir dvasią“, – pasakojo A.Dilytė.

Rugsėjį lietuviškai prabils spektaklis vaikams „Stebuklingoji kreidelė", šiemet apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“. Tas pats aktorių sąstatas ir toliau vaidins ir pastatymą rusų kalba. Režisierės Olgos Lapinos teigimu, teatrui tai bus naujas kūrybinis bei žmogiškasis eksperimentas – režisierė tiki, kad jis sėkmingas. „Spektaklio medžiaga dera su lietuvišku matymu, lietuviška kultūra. Tiesa, aktoriams tikrai nebuvo lengva persiorientuoti, tačiau tikiu, kad viskas bus gerai“,  –  sakė O. Lapina.

Rugsėjo pabaigoje pasirodys režisierės Laimos Adomaitienės spektaklis „Trys mylinčios“ pagal Žemaitės pjesę „Trys mylimos“. Netradicinė lietuvių klasikės kūrinio interpretacija scenoje skambės trim kalbomis: lietuvių, rusų ir lenkų. Joje vaidins pavasarį mokslus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigiantis aktorių kursas.

Iki Naujų metų taip pat įvyks J.Vaitkaus režisuojamo spektaklio „Stabmeldžiai“ premjera. Spektaklis statomas pagal paskutinę šiuolaikinės ukrainiečių dramaturgės Annos Jablonskajos, pernai žuvusios per teroristinį išpuolį Maskvoje, pjesę. Scenografiją bei kostiumus spektakliui kurs dailininkas Jonas Arčikauskas. „Menininkų padėtis Lietuvoje, ne vien tik ekonomine prasme, bet ir statuso, yra apgailėtina. Tai mane pastūmėjo į šią tematiką. Mokykloje mokėmės, kad baudžiava yra panaikinta, bet aš matau, kad jos formos yra labai gajos. Mėginsime būti suprasti visomis kalbomis. Senstu, ilgiuosi grožio. Taigi kalba bus apie menininkus, apie kūrybą, ir apie grožį bei jo siekiamybę. Vienas dažniausių grožio matų – moters grožis – spektaklyje taip pat bus svarbus“ , – pasakojo J.Arčikauskas.

Jaunųjų žiūrovų laukia du nauji spektakliai. Gruodį scenoje atgims spalvinga Hanso Christiano Anderseno pasaka „Undinėlė“, kurią režisuos Jurijus Ščiuckis. Patiems mažiausiems žiūrovams nuo dvejų iki penkerių metų teatras ruošia lėlių spektaklį „Pilaitė“ rusų liaudies pasakos motyvais. Tai bus aktorės Ingos Maškarinos režisūrinis debiutas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų