Pereiti į pagrindinį turinį

Kas nupraus vienintelį savivaldybei priklausantį angeliuką? (foto)

2013-02-19 01:06
Kas nupraus vienintelį savivaldybei priklausantį angeliuką? (foto)
Kas nupraus vienintelį savivaldybei priklausantį angeliuką? (foto) / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Ne visi žavieji  skulptoriaus Vaido Ramoškos angeliukai džiugina vilniečius – vienas miesto pažiba turėjęs būti gražuolis jau bemaž pusmetį liūdina murzinu veideliu.

Žavios besišypsančių baltų angeliukų skulptūros daugelį vilniečių nuteikia džiugiai. Jų yra ant verslo įstaigų stogų, ant privačių butų palangių.

Vieni angeliukai į tam tikrą vietą nutupia tik kuriam laikui, kiti - „įsodinami“ visam laikui. „Iš viso jų esu sukūręs apie 200“, - sakė angeliukų kūrėjas skulptorius V. Ramoška.

Išskirtinis angeliukas, kuris nuo kitų skiriasi tuo, kad yra pagamintas iš marmuro, sėdi  ties Vilniaus gatvės ir Gedimino prospekto sankirta ant įėjimo į požeminės automobilių stovėjimo aikštelės pastato. Jis vienintelis iš visų angeliukų priklauso Vilniaus miesto savivaldybei.

Tačiau šis gražuolis jau pusmetį gatvės praeivius ne džiugina , o liūdina. „Jūs kalbate apie pajuodusį angeliuką prie „Novotelio“?“, - vos užsiminus apie angeliukų priežiūrą portalo Diena.lt paklausė V. Ramoška.

Jis apgailestavo, kad pats miesto centre lankėsi jau seniai, tačiau jau ne kartą girdėjo žmonių klausimų, kodėl vienintelis sostinės savivaldybei priklausantis angeliukas yra murzinas.

Angeliukas yra papilkėjęs, bet labiausiai nuo miesto taršos nukentėjo jo veidelis. Toks angelėlis centrinės Vilniaus gatvės praeivius sveikina jau nuo rudens pradžios. Jo nenuplovė nei lietus, nei sniegas.

V. Ramoška aiškino, kad marmurinis angelo paviršius yra pašiurkštintas, tad į tuos jo įtrūkimus ir patenka nešvarumai.

„Nors Vilnius ir žalias miestas, važiuojant iš Liepkalnio matosi, kad virš jo yra smogo debesis. Tad nekeista, kad nešvarumai, dulkės patenka ir ant angelo. Marmurinį angeliuką galima impregnuoti vašku, tada jis ne taip greitai išsiteptų. Kiti angelai pagaminti iš paprastesnių medžiagų ir įrengti ten, kur žmonės juos lengviau pasiekia, todėl ir nusivalo patys“, - aiškino skulptorius.

V. Ramoška pasakojo, kad ne visai glotnų skulptūros paviršių darė todėl, kad ilgainiui ant skulptūros susidarytų šešėliai, tačiau jis nesitikėjo, kad labiausiai susiterš angeliuko veidas.

„Jeigu paviršius būtų visiškai poliruotas, tada gal nešvarumai nubėgtų, tačiau dabar, norint, kad skulptūra būtų visai balta, jai reikalinga speciali priežiūra“, - aiškino V. Ramoška.

Vilniaus miesto savivaldybės Teritorijų tvarkymo poskyrio vedėja Rasa Ražanskienė portalui Diena.lt tvirtino, kad angeliukas yra reguliariai prižiūrimas. „Pavasarį planuojame pakartotinai nuplauti“, - rašoma savivaldybės atsakyme.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų