Kaunas atliekų nebedegins

Miesto taryba nusprendė atšaukti 2008-ųjų sprendimą ir nebestatyti atliekų deginimo įmonės. Be tarybos žinios buvo nuspręsta statyti biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo įmonę.

Kauno meras Andrius Kupčinskas informavo tarybos narius, kad Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC), kurio dalininkė yra ir Kauno savivaldybė, nusprendė statyti Kaune biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo įmonę. Pasak A.Kupčinsko, sprendimas priimtas atsižvelgiant į parengtą galimybių studiją.

„Jei keičiasi atliekų tvarkymo strategija ir būdas, tai gal sklype Ateities plente nebėra prasmės statyti atliekų tvarkymo įmonę, jeigu ji netieks energijos, kuriai reikia miesto tinklų? Tada kelkime ją kur nors toliau už miesto“, – siūlė vicemeras Rimantas Mikaitis. Jis teiravosi, kokią poziciją priimant sprendimą KRATC‘e pateikė miesto savivaldybė, tačiau atsakymo nesulaukė.

„Apie atliekų tvarkymo būdo keitimą nei karto nebuvo diskutuota taryboje. Tai per daug svarbūs dalykai, liečiantys ir energetikos strategiją. Mes epizodiškai priimame sprendimus, o paskui juos atšaukiame“, – piktinosi R.Mikaitis. Jo nuomone, pirmiausia reikia išanalizuoti visus variantus, išdiskutuoti, ko labiausiai reikia, už kiek ir kur statyti.

2008 m. gruodį taryba buvo nusprendusi Kaune statyti atliekų deginimo įmonę. Kai kurie valdančiųjų konservatorių atstovai tuomet labai aktyviai agitavo už tokį atliekų tvarkymo būdą. Teigta, kad tai vienas pigiausių būdų, o deginant atliekas gaunama šiluma bus tiekiama miestui, todėl gyventojai mažiau mokės už šildymą. Dabar tie patys politikai džiaugiasi, kad atliekų deginimo atsisakoma, nes tai – labai brangus malonumas.

Taryba jau yra pritarusi detaliojo plano rengimui Ateities plente 49. Teikiant tarybai sprendimo projektą dėl sklypo detaliojo planavimo taip pat neapsieita be skandalų. Tuomet dar nebuvo parengta galimybių studija, koks atliekų tvarkymo būdas tinkamiausias, o sklypą norėta formuoti atliekų deginimo įmonei. Teko koreguoti tarybos sprendimą, įrašant atliekų tvarkymo, o ne deginimo įmonę.

Klausimą taryboje pristačiusi Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė tikino, kad atlikus poveikio aplinkai analizę paaiškės, ar atliekų tvarkymo įmonė gali būti statoma Ateities plente.

Socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas stebėjosi, kokiai lobistų grupei atstovauja savivaldybė, jeigu pirmiau buvo siūloma balsuoti už atliekų deginimą, o dabar – už atliekų tvarkymą jų nedeginant. „Gal tai milijardierių žaidimai, o mes – tik baltos pelytės narve“, – ironizavo politikas.

R.Savickienė tikino jokių interesų grupių nesuprantanti. Ji tik informavo, kad iki gruodžio 15 d. visos Lietuvos regionų atliekų tvarkymo centrai privalo pateikti paraiškas Aplinkos ministerijai dėl atliekų tvarkymo įmonių.

Tarybos sprendimas statyti atliekų deginimo įmonę ir teritorijos planavimas tokiai įmonei Ateities plente sulaukė didelio gyventojų pasipriešinimo. Atrodo, kad artėjant rinkimams valdantieji norėjo pasirodyti geri, atšaukdami sprendimą dėl atliekų deginimo įmonės statybos.


Šiame straipsnyje: atliekų deginimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių