Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiai pradėjo pirkti atpigusius butus

2010-03-05 18:38
Kauniečiai pradėjo pirkti atpigusius butus
Kauniečiai pradėjo pirkti atpigusius butus / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Nekilnojamojo turto agentūros ir vėl turi darbo: pirmaisiais šių metų mėnesiais kauniečiai ėmė pirkti būstą, kurio kainos per metus smuko dar ketvirtadaliu. Didesnę dalį butų kauniečiai perka iš santaupų.

Rinkos atsigavimo ženklai

Po dvejus metus trukusio sąstingio nekilnojamojo turto rinkoje pradėjo daugėti sandorių - per pirmuosius šių metų mėnesius keliskart daugiau būstų Kaune sulaukė naujų šeimininkų.

Bendrovės „Ober-haus“ Kauno biuro vadovas Saulius Umbrasas skaičiuoja, kad nuo sausio kas mėnesį Kaune parduodama po kelias dešimtis butų ir namų.

„Stebina mus tokia situacija, nes dar praėjusių metų pabaigoje kas mėnesį pavykdavo parduoti vieną kitą būstą, - kalbėjo S.Umbrasas. - Gyventojai, kurie laukė galimybės įsigyti nekilnojamojo turto, mato, kad atėjo palankus metas tai daryti dabar“.

Esą dabar butų ir namų pasirinkimas didelis, o kainos yra pasiekusios žemiausią ribą ir abejojama, ar jos dar galėtų kristi.

„Kai kuriems objektams turime po kelis klientus, konkuruodami tarpusavyje jie siūlo didesnę kainą. Jeigu vyksta tokie dalykai, vadinasi, rinka jau atsigauna“, - pabrėžė S.Umbrasas.

Latvijoje ir Estijoje sunkmečiu būsto kainos krito labiau negu Lietuvoje, bet S.Umbrasas nemano, kad ir Lietuvoje nekilnojamasis turtas dar pigs. Kainas lemia paklausos ir pasiūlos santykis, o esą jeigu žmonės jau perka, pardavėjai kainų nebemažins.

Perka pigesnius būstus

Skelbimų statistika rodo, kad butų pardavimo kainos vis dar mažėja. Šį vasarį pardavėjai už butus prašė 25 proc. mažesnės sumos negu praėjusių metų tą patį mėnesį. Tiek pat butų kainos krito sostinėje, trečdaliu jos smuko uostamiestyje. Nekilnojamojo turto skelbimo portale Aruodas.lt per pastarąjį mėnesį dešimtadalyje skelbimų kaina buvo mažinama. Nuo 2007 m. pabaigos, kai būsto kainos buvo pasiekusios viršūnę, butai Kaune atpigo 50 proc.

„Labiausiai perkami pigesni ir vidutiniški vieno arba dviejų kambarių butai, susidomėjimas didėja ir trijų kambarių butais, - konstatuoja S.Umbrasas. - Brangesnis nekilnojamasis turtas kol kas nėra paklausus“.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu ėmė mažėti siūlomų įsigyti namų skaičius. Aruodas.lt duomenimis, Vilniuje ir Kaune parduodamų namų pasiūlymų nuo 2009 m. sausio sumažėjo apie 20 proc., o Klaipėdoje - dvigubai. Tačiau norintieji pirkti namą vis tiek turi iš ko rinktis: Aruodas.lt šiuo metu publikuojami beveik 1,5 tūkst. Vilniuje parduodamų namų pasiūlymai, daugiau kaip 500 - Kaune, 450 - Klaipėdoje.

S.Umbrasas pastebi, kad didesnę dalį būsto kauniečiai įsigyja iš santaupų, kur kas mažiau perkama pasiskolinus iš banko.

Nuomininkams išlaidos mažėja

Ekspertai pastebi, kad laukdami dar didesnio nekilnojamojo turto kainų kritimo, kai kurie gyventojai dar nesiryžta pirkti būsto, tačiau jį nuomojasi. Aruodas.lt duomenimis, butų ir namų nuomos kainos per metus smuko trečdaliu.

„Kainos sumažėjo ir jau kurį laiką nesikeičia, - sakė S.Umbrasas. - Poreikis irgi nesikeičia, nuomininkų daugiau neatsiranda“. Esą paklausesni vidutinės klasės butai, o prabangesniam būstui nuomininką rasti sudėtinga.

Per pastarąsias 30 dienų svetainėje Aruodas.lt atsirado beveik 200 naujų pasiūlymų išsinuomoti butą. Pagal skelbimuose pateikiamas kainas matyti, kad vieno kambario butą centrinėje miesto dalyje siūloma nuomotis vidutiniškai už 600 litų per mėnesį, 2 kambarių - už 750 litų per mėnesį, 3 kambarių - už tūkstantį litų per mėnesį. Toliau nuo centro esančiuose mikrorajonuose vieno kambario buto nuoma atsieitų 350-450 litų per mėnesį, 2 kambarių - apie 500 litų per mėnesį, o 3 kambarių - apie 550-600 litų per mėnesį.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad nuomotojai linkę derėtis ir paprastai butą galima išsinuomoti pigiau negu siūloma skelbime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų