Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno studentai padės užtikrinti viešąją tvarką (papildyta)

2010-02-12 19:23
Kauno studentai padės užtikrinti viešąją tvarką (papildyta)
Kauno studentai padės užtikrinti viešąją tvarką (papildyta) / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Į Kauno gatves kartu su policijos pareigūnais patruliuoti išėjo jiems pagalbą pasiūlę saugumui mieste neabejingi KTU studentai.

Po kelių praėjusiais metais Kauno miesto centre įvykdytų rezonansinių nusikaltimų studentai išreiškė nerimą, kad jie gatvėse jaučiasi nesaugūs. Buvo nužudyti du žmonės, iš kurių vienas - studentas. Teisėsaugininkai tuomet susitiko su miesto akademine visuomene ir aptarė galimybes sustiprinti viešąją tvarką bei rimtį.

„Tuomet kreipėmės ne tik į Kauno policijos vadovus, bet ir į Vidaus reikalų ministeriją. Pastaroji ir davė palaiminimą, kad prie policininkų pajėgų prisijungtų Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Po to nutarėme aktyviau šiame projekte dalyvauti ir mes“, - prisiminė KTU studentų atstovybės viceprezidentas Martynas Ubartas.

Vasarą į pagalbą policijos pareigūnams atėjo Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, kurie riedžiais ėmė patruliuoti miesto centre ir Senamiestyje. Tačiau ir akademinis jaunimas savo susirūpinimą demonstravo ne vien žodžiais, bet ir realiais veiksmais. Studentai išreiškė norą padėti policijos pareigūnams užtikrinant viešąją tvarką studentų miestelyje ir kitose „karštose“ miesto vietovėse. Jiems buvo pasiūlyta tapti policijos rėmėjais.

15 Kauno technologijos universiteto studentų lankė parengiamuosius kursus, kurių metu buvo supažinti su įstatymais, policijos rėmėjų teisėmis ir pareigomis, patruliavimo, asmenų sulaikymo, specialiųjų priemonių, būtinosios ginties ypatumais. Išlaikę egzaminus, studentai gavo policijos rėmėjo pažymėjimus ir įgijo teisę kartu su policijos pareigūnais patruliuoti, naudoti specialiąsias priemones, sulaikyti ir pristatyti į policijos įstaigą pažeidėjus, stabdyti automobilius, tikrinti dokumentus, siekiant užkardyti nusikalstamas veikas eiti į gyvenamąsias patalpas, reikalauti, kad asmenys laikytųsi viešosios tvarkos ir nepažeidinėtų įstatymų.

„Projektas nėra terminuotas, bet manome, kad ir nebus trumpalaikis. Tikimės talkinti policijos pareigūnams ir vasaros atostogų metu. Paradoksalu, tačiau didžiąją dalį mūsų gretose sudaro ne Kauno miesto gyventojai, o atvykusieji studijuoti čia iš kitų miestų. Beveik trečdalį savanorių sudaro merginos, - kalbėjo M.Ubartas. - Jei jau reikalaujame užtikrinti mūsų saugumą, tai ir patys turėtume pademonstruoti savo pilietiškumą ir prisijungti prie tokios veiklos. Juk vien patys keisdamiesi ir rodydami iniciatyvą, tapsime pavyzdžiu ir kitiems. Esu tikras, kad tai bus efektyvu.“

Penktadienį po pietų KTU studentams įteiktos policijos rėmėjų liemenės ir oficialiai startavo bendras policijos ir akademinio jaunimo projektas, skirtas užtikrinti viešąją tvarką mieste. Numatyta, kad studentai kartu su pareigūnais patruliuos miesto centre - Laisvės alėjoje ir KTU studentų miestelio teritorijoje. Studentai patruliuos savanoriškai, laisvu nuo paskaitų metu.

Maršrutai ir priemonių planai sudaryti atsižvelgiant į kriminogeninę situaciją bei artėjančias švenčių dienas, kad jungtinės akademinio jaunimo ir patrulių pajėgos veiktų maksimaliai efektyviai. Beje, numatoma, kad į pagalbą studentams bus pasitelkti ne vien patruliai, bet ir „kabinetiniai“ pareigūnai.

„Turime vilties, kad ateityje ši programa plėsis ir prie mūsų prisijungs kitų aukštųjų mokyklų studentai. Jie tikrai yra laukiami“, - sakė KTU studentų atstovybės prezidentas Mindaugas Grajauskas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Remigijus Stukas tikisi, kad tokie bendri patruliavimai gerokai prisidės prie iniciatyvos sukurti saugią miesto aplinką ne tik patiems gyventojams, bet ir miesto svečiams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų