Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno termofikacijos elektrinė - ant prekystalio

2010-12-09 16:54
Kauno termofikacijos elektrinė - ant prekystalio
Kauno termofikacijos elektrinė - ant prekystalio / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kaune prasidėjo lenktynės dėl biokuro. Aštuonios įmonės norėtų plėtoti energetikos projektus Kaune ir tiekti šilumą kauniečiams.

Monopolio iš rankų lengvai paleisti neketina ir "Gazpromas", kurio vadovaujama KTE miestui teikia apie 95 proc. šilumos. Šios bendrovės generalinis direktorius Antanas Pranculis pabrėžė, kad Rusijos dujų gigantą iš Kauno bandoma išstumti nuo jo veiklos Kaune pradžios: "Kiekvienais metais sulaukiama kalbų, bet "Gazpromas" lieka."

Rimtų ambicijų plėtoti projektus Kaune turi ir suomių korporacija "Fortum". Konferencijoje dalyvavęs bendrovės "Fortum Heat Lietuva" generalinis direktorius Vitalijus Žuta patvirtino užmojus statyti mūsų mieste elektrinę savarankiškai arba bendradarbiaujant su partneriais: "Yra kelios galimybės, dar negaliu pasakyti konkrečiai, kuris variantas bus pasirinktas. Laikas parodys."

"Kauno diena" rašė apie prasidėjusias dviejų stambių korporacijų – "Fortum" ir "Gazpromo" – derybas dėl 100 proc. KTE akcijų perėmimo. 99 proc. bendrovės akcijų valdo "Gazpromas", 1 proc. – "Dujotekana".

"Kelias savaites vasarą elektrinėje praleido daugiau kaip dvidešimt suomių. Jie analizavo įmonės finansinę padėtį, vertino elektrinės techninę būklę", – apie vienos suomių konsultacinės bendrovės atliktą elektrinės vertinimą dienraščiui pasakojo šaltinis.

Iki šiol derybų viešai nekomentavę korporacijų atstovai pastaruoju metu galimo sandorio nebeslepia.

"Taip, derybos vyksta, tačiau elektrine domisi ne tik "Fortum", pas mus lankosi ir čekai, skandinavai, lenkai, – kalbėjo A.Pranculis. – "Fortum" yra viena besidominčių įmonių, tos derybos gali būti lygiai tokios pat bevaisės." Anot A.Pranculio, susidarė įspūdis, kad "Fortum" susidomėjimas tėra konkurencinio pobūdžio žvalgytuvės. Jie galbūt ketina plėtoti kitus projektus Kaune, o KTE domisi tik kaip potencialiu konkurentu.

V.Žuta tokius svarstymus pavadino nepagrįstomis interpretacijomis: "Jeigu "Fortum" atlieka kokius nors veiksmus, vadinasi, tai daro rimtai, tikrai ne dėl konkurencinių dalykų."

Abiejų bendrovių atstovai kol kas neįvardija galimos derybų pabaigos datos, tačiau kalbama, kad sandoris galėtų būti užbaigtas dar šiais metais.

Daugiau apie prasidėjusias lenktynes dėl biokuro ir Kauno savivaldybėje surengtą tarptautinę energetikos konferenciją skaitykite ketvirtadienį "Kauno dienoje".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų