Kitąmet Laisvės alėja švęs vardo atgavimo 50-metį

Laisvės alėja per savo gyvavimo laikotarpį keturis kartus kaitė pavadinimą. Praėjusio šimtmečio viduryje dabartinis vardas penkiolikai metų buvo atimtas, tačiau 1961 metais – ir vėl sugrąžintas.

Gatvė, išgrįsta dar 1847 metais, caro garbei buvo pavadinta Nikolajaus prospektu. Ją sudarė dvi atskiros važiuojamosios dalys bei takas pėstiesiems.

„Iki 1860-ųjų Laisvės alėja buvo grįsta akmenimis. Palei gatvę išdalytuose sklypuose stovėjo apie 40 pastatų. Beje, visi mediniai – vieno ar dviejų aukštų. Kur ne kur matėsi mūrinukas“, - tokie prisiminimai apie gatvę buvo užrašyti amžininkų.

Nuo 1918-ųjų gatvė vadinta Kaizerio Vilhelmo vardu. Tokį pokytį įtakojo Vokietijos okupacija. Tačiau šis vardas išsilaikė labai trumpai, nes Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo metinių proga gatvė gavo itin reikšmingą tuometiniam laikotarpiui naują pavadinimą – Laisvės alėja.

Deja negalime sakyti, kad neilgai trukus švęsime šio vardo šimtmetį. Mat sovietmečiu kauniečiams penkiolika metų gatvę teko vadinti Stalino prospektu. „Kažkada ir Laisvės alėja buvo pavadinta Stalino prospektu. O tai istoriniu požiūriu buvo logiška. Juk sovietų armija ne laisvę buvo atnešusi, o Stalino tvarkos žiaurumus“, - buvo rašyta dar praėjusio šimtmečio pabaigos spaudoje.

Galutinai Laisvės alėja savo vardą atgavo 1961 metais. Taigi, kitąmet Kaunas minės šios progos penkiasdešimtmečio jubiliejų. Tačiau, ar sukaktis bus kaip nors švenčiama, kol kas nėra aišku. „Žvelgiant iš istorinės pusės, egzistuoja kelios datos, kurias būtų galima minėti. Minint vieną data, kiltų diskusijos, kodėl neminimos kitos. Tikimės, jog naujai susikūrusi Laisvės alėjos bendruomenė imsis iniciatyvos gatvei svarbių datų klausimu“, - sakė Kauno miesto savivaldybės Miesto įvaizdžio ir turizmo skyriaus vedėjas Saulius Kromalcas bei pridūrė, kad apskritai kitąmet pagrindinėje centro gatvėje planuojama surengti nemažai įvairių renginių.


Šiame straipsnyje: Gintarė Adamonytė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių