Klaipėdos valdininkai iš uostamiesčio guis užsienio kalbas

Klaipėdos savivaldybės darbuotojai užsimojo, jog uostamiestyje viešoji kalba būtų tik lietuviška. Iki šiol tik prevenciškai pabardavę iškabų, kuriuose dominuoja svetimybės, savininkus, valdininkai nusprendė netrukus suduoti dvigubą smūgį.

Jau 25 metus galiojančiame Valstybinės kalbos įstatyme nurodyta, jog visi viešieji užrašai gali būti tik valstybine kalba – lietuviškai.

Tačiau uostamiestyje galima pamatyti ir daug iškabų, kuriuose dominuoja angliški žodžiai, lietuvių kalbą menkinančios svetimybės.

„Užrašai ne lietuviški gali būti, jei jie yra užpatentuoti prekių ženklai. Be to, jei įmonės pavadinimas yra įregistruojamas Registrų centre, jį taip pat galima viešinti, nors jame ir nebus lietuvių kalbos“, - komentavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Vis dėlto uostamiestyje gausu ir tokių viešųjų užrašų, kurie prasilenkia su įstatymu – nėra nei užpatentuoti, nei įregistruoti Registrų centre.

Anot vyriausiosios savivaldybės kalbos tvarkytojos Astos Chrustaliovos, didžiausi pažeidėjai yra naktiniai, striptizo klubai, kurių savininkai dažniausiai ir „pamiršta“ pateikti informaciją valstybine kalba. Pastebėta, jog net valgiaraščiuose pasiūla išvardijama angliškai.

Nors pažeidimų nustatyta nemažai, per metus Klaipėdoje nenubaustas nė vienas verslininkas, pažeidęs Valstybinės kalbos įstatymą. Už tai gresianti bauda siekia nuo 300 iki 500 litų.

„Neskubėjome bausti, nes po patikrinimų savininkai pažadėdavo susitvarkyti ir dažniausiai pažeidimus pašalindavo“, - tvirtino A.Chrustaliova.

K.Vintilaitės teigimu, daugiausia Valstybinės kalbos įstatymo pažeidimų yra nelegaliose reklamose, nes jos nesiderintos su savivaldybe, tad jos specialistai klaidų neturi galimybių ištaisyti.

„Rengsime dvigubus patikrinimus. Nelegalias reklamas tikrins ne tik Viešosios tvarkos skyriaus specialistas, galintis bausti už tokį pažeidimą, bet ir kalbos tvarkytoja. Savininkams taikysime dvigubą atsakomybę“, - vieną iš galimybių, kaip iš uostamiestyje puoselėti valstybinę kalbą, įvardijo K.Vintilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mhm

Mhm portretas
Tai kaip supratau visos imones kurios iskabino uzsienietiskus uzrasus tures viso labo susimoketi uz prekes zenklo registracija. Mieli lietuviai nebukite toki siauri. Is kur tas noras viska reguliuoti. Klaipedos mieste savivaldybe zmones apiplesineja ivesdama parkomatus. Klaipedoje nera baseino, akvaparko. O jie cia kalbos klausimais uzsiima. Jus kai sutvarkysite ekonomika, tai kalbos dalykai savaime pasikeis. Man geda kad Jus rinkau i taryba.

RK.

RK. portretas
1-ам: Tai rašykite verslo planą ir statykite akvaparką. Miestas tikrai neturi leisti mano surinktų mokesčių beprasmiam vandens šildymui. O baseinų Klaipėdoje yra daugiau nei reikia - ta prasme niekas juose neplaukioje, tušti jie..

To RK

To RK portretas
Tokiose basienuose kokie yra klaipedoje niekas ir neplaukios. Nuvaziuokite i koki danijos kaima ir paziurekite kokie ten bus baseinai. Kas del mokesciu mokejimo tai ne Jus vienas juos mokate. As irgi juos moku. Ne Jusu vieno interesai turi buti paisomi. Klaipedos miestas atgauna vos 20 proc. nuo i biudzeta imokamu mokesciu. Musu miesto politikai kazkodel nesugeba issireikalauti kad pinigu butu atgaunama daugiau. Miestas turi 100 mln skola ir toliau skalpuoja savo miestiecius vietoje to kad daugiau pinigu atsiimtu is valstybes. Beje RK tamstos pasisakymai jau senai nebedomina. Jus visuomet siekiati tik priesgyniauti betkokiai nuomonei.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių