Pereiti į pagrindinį turinį

Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją

2013-02-06 17:34
Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją Knyga apie Maironį A. Ruseckaitei pelnė B. Brazdžionio premiją

Pirmadienį Kauno rotušėje Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorei Aldonai Ruseckaitei įteikta poeto Bernardo Brazdžionio premija.

2011 m. Kaune įsteigta poeto B. Brazdžionio premija pernai apdovanotas rašytojas Petras Palilionis už etiudų apie B. Brazdžionį knygą „Tautos šauklio aidai“. Šįmet literatūrinės premijos komisija ilgai nesvarsčiusi priėmė sprendimą 10 tūkst. litų vertės premiją A. Ruseckaitei skirti už knygą „Šešėlis JMM:  Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai“, kurioje išryškėja Jono Mačiulio-Maironio paskutinis gyvenimo dešimtmetis.

„Aš dėl to ir pasirinkau paskutinįjį Maironio gyvenimo dešimtmetį, nes jis yra dramatiškiausias, daugiausia išlikę medžiagos, dokumentų, prisiminimų", – sakė A. Ruseckaitė.

Knyga parašyta etiudais, vientisos siužeto linijos tarsi nėra, tačiau daugelis kūrinį vadina romanu, nes jame išryškėja labai žmogiškas, gyvas Maironio portretas. Yra ir savotiška meilės linija, juk ne paslaptis, kad egzistuoja ne vienas eilėraštis, dedikuotas moteriai, mūzai Beatričei.

„Mūzų ar beatričių (pagal Dantę) poetas išties turėjo, joms oficialiai yra dedikavęs eilėraščius, šiandieną to juk nenuneigsi, nors gal kas ir norėtų „išgryninti“ biografiją... Ta jauna moteris Beatričė, kurios paveikslą „Šešėlyje JMM“ kūriau, yra tikra, reali, aš pati ją ir išsityrinėjau, o ir ji yra palikusi atsiminimų apie Maironį“, – teigė A. Ruseckaitė.

Ištraukas iš knygos skaitė aktoriai Virginija Kochanskytė ir Petras Venslovas, muzika renginį praturtino solistai Liudas Mikalauskas ir Egidijus Bavikinas ir jiems akomponavusi pianistė Virginija Unguraitytė, taip pat dalyvavo Kauno Antano Smetonos gimnazijos skaitovai, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas, rašytojas Valentinas Sventickas, Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidmantas Kiaušas-Elmiškis, kolegos rašytojai ir bičiuliai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų