Kontrolė: 82 mln. litų – tiek Vilnius permokės už mokyklą

Vilniečiai už Balsių mokyklą permokės apie 82 mln. litų. Taip teigiama Vilniaus miesto savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos pranešime.

Jame primenama, kad bendrovė „Merko statyba“ ir E.L.L. Kinnisvara AS konsorciumas už Balsių mokyklą pasiūlė 8 mln. 94 tūkst. 649 litų kainą. Ši suma turi būti sumokama kiekvienais metais, taip mokant 25 metus, todėl visa kaina yra 202 mln. 366 tūkst. 227 litai. Į šią kainą įskaityta ne vien statybų kainą, bet taip pat ir viso gerbūvio, mokymo priemonių, komunalinių paslaugų ir kt. išlaidos.

Į šią sumą taip pat įskaityti 3 mln. 745 tūkst. 441 litas be PVM kapitalo (projekto finansavimo) kaštai (beveik 4 mln. 532 mln. LTL su PVM), t.y. šie kaštai sudaro daugiau nei pusę viso projekto kainos.

„Todėl svarbu kas iš tikro yra ši kainos dedamoji. Būtent ši suma yra kaina, kurią turime sumokėti už tai, kad ne iš savo ar pačios pasiskolintų lėšų Savivaldybė stato šį projektą, arba kitaip tariant konkursą laimėjęs konsorciumas pats pritraukia lėšas mokyklos statybai, o Savivaldybė apmoka konsorciumo patiriamas išlaidas dėl šių lėšų pritraukimo ar akcininkų nuosavybės panaudojimo statyboms“, - nurodoma savivaldybės kontrolieriaus Šarūno Skučo pasirašytame pranešime.

Ar tai didelė vilniečių mokama kaina?

 "Tie minėti beveik 4,532 mln. litų yra procentas nuo tos sumos, kurią įmonė iš karto investuos į statybas bei gerbūvį, ir kuri bus Savivaldybės išmokėta tik vėliau. Nuo kitų prekių ar paslaugų suteikimo nereikia skaičiuoti finansavimo kaštų, kadangi šios išlaidos patiriamos ne iš karto, o kiekvienais metais, ir joms sukurti patirti kaštai nėra ilgalaikė investicija. Pagal Sutartį statybos ir įrengimo kaina nurodyta 1 mln. 273 tūkst. 893 litai be PVM kasmet 25 metus, todėl visa statybos kaina yra 31 mln. 847 t8kst. 348 litai be PVM, arba 38 mln. 535 tūkst. 291 litai su PVM. Tokiu būdu finansavimo kaštai sudaro apie 12 nuošimčių nuo investicijų“, - rašoma pranešime.

„Tai dar ne viskas. Visi žinome, kad kreditorius (kas ėmėte paskolas bankuose tai tikrai pastebėjote) palūkanas skaičiuoja tik nuo likusio negrąžinto likučio, kuris sugražinus dalį paskolos mažėja. Tokiu būdu vietoje per 25 metus susidarysiančių 113 mln. litų finansavimo kaštų, bankas paskaičiuotų tik apie 60 mln. litų palūkanų. Tokiu būdu turime jau ne 12 nuošimčių finansavimo kaštus, tačiau pakankamai įspūdingus net ir krizės laikais beveik 23 nuošimčius. Be abejo, kaip Savivaldybei, tai yra tikrai labai daug, nes Savivaldybė galėtų pasiskolinti tokias lėšas gal būt už 3 proc. metinių palūkanų, t.y. apie 3,4 mln. litų kasmet pigiau, nei turėsime mokėti pagal Sutartį“, - nurodoma Kontrolės ir audito tarnybos pranešime.

Tarnybos specialistai įžvelgia dar vieną problemą. Retoriškai klausiama, o kas bus, jei konsorciumo dalyviai įkeis mokyklą, pasiskolins jos statybai pinigų, o per 25 metų laikotarpį nespės padengti paskolos ir mokykla liks įkeista.

„Remiantis Sutartimi, gali būti įkeistas tiek sklypas, tiek mokykla, tiek turto nuosavybės teisę turinčios įmonės akcijos, tiek ir visi būsimi mokėjimai pagal šią Sutartį. Jei susidarys minėta situacija, visa mokykla „pakibs ore“, Savivaldybė negalės perimti teisių į ją, o kreditoriai reikalaus arba Savivaldybei padengti trūkstamą paskolos dalį, arba mokykla turėtų būti parduodama. Bet tai tik teorinė galimybė, jei konsorciumo dalyviai piktybiškai nevykdytų įsipareigojimų kreditoriui, arba jei nebeturėtų tam finansinių galimybių“,- dėstoma pranešime.

Jame primenama, kad dažnai verslo logika yra tokia, kad pastato nuomininkai nesuka galvos, iš kokių pinigų pastato savininkas jį pastatė bei įrengė, ir kokia tų pinigų kaina. Nuomininką dažniausiai domina tik jo kas mėnesį sumokamos nuomos kaina. Tarnybos specialistai įsitikinę, kad tai galėtų būti analogas ir Balsių mokyklos projekto atvejui.

„Tarkime, mokyklą pastatytų privatūs verslininkai iš nuosavų lėšų, o Savivaldybė ją nuomotųsi. Tarkime mokykla sudarytų 10 tūkst. kvadratinių metrų ir tarkime 1 kvadratinio metro nuomos kaina su PVM sudarytų 30 litų per mėnesį. Tokiu būdu mokykla miestui kainuotų 3,6 mln. litų per metus, dar papildomai tektų pirktis aptarnavimo paslaugas bei susimokėti komunalinius mokesčius. Ir viskas“, - dėstoma pranešime.

„Dabar gi statytojai nurodo ūkio priežiūros ir administravimo išlaidas 999 tūkst. 986 litų be PVM, arba apie 1,2 mln. litų su PVM. Taigi nuomos atveju, metinė mokyklos pastato naudojimo kaina Savivaldybei sudarytų kaip nuomos mokesčio bei ūkio priežiūros ir administravimo sąnaudų suma, o būtent viso labo tik apie 4,8 mln. litų vietoj dabartinių beveik 8,1 mln. litų. Todėl galima tvirtinti, kad vilniečiai per visą laikotarpį už Balsių mokyklą permokės apie 82 mln. litų, arba ši suma sudaro konkurso laimėtojų viršpelnį“, - teigiama savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos išplatintame pranešime, kurį pasirašo savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas.


Šiame straipsnyje: Balsių mokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių