Pereiti į pagrindinį turinį

Mažasis savaitgalis Vilniaus planetariume

2009-11-13 14:29
Mažasis savaitgalis Vilniaus planetariume
Mažasis savaitgalis Vilniaus planetariume / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Planetariumas pradeda įgyvendinti naują plačiajai visuomenei skirtą mokslo ir technologijų populiarinimo projektą „Vakaras Planetariume: Visata-Žemė-Žmogus“. Astronomija besidomintieji Planetariume laukiami kiekvieną ketvirtadienį iki pat gruodžio pabaigos.

„Kviečiame ketvirtadienio vakarus praleisti Planetariume visus tuos, kurie nori praplėsti žinias apie Visatą, Žemę, žmogų, ir padiskutuoti apie tai su šalies mokslininkais: astronomais, fizikais, geografais ir kitais įdomiais pranešėjais. Planetariumo kupole įžiebsime naktinį žvaigždėtąjį dangų, supažindinsime su jame šviečiančiais žvaigždynais, planetomis ir kitais objektais. Jeigu vakaras bus giedras, atėjusiems į renginį pro teleskopą parodysime įdomesnius dangaus objektus“, – pasakojo Planetariumo direktorė Danutė Sperauskienė.

Šį ketvirtadienį, lapkričio 12 d., 18 val. mokslinį apžvalginį pranešimą, kurio tema – „Sugrįžimas į Mėnulį“, skaitys ir į klausimus atsakinės dr. Jokūbas Sūdžius.

Diskusijos Planetariume vyks kiekvieną ketvirtadienį nuo lapkričio 12 d. iki gruodžio pabaigos. Renginiai nemokami. Vieno vakaro Planetariume trukmė - apie 3 val.

Planetariumas vis dar gyvas ir jame apsilankius galima sužinoti galybę įdomių dalykų.

„Gamtos išteklių neturime, tačiau galime pasigirti protingais žmonėmis, pasiekusiais įvairių mokslo laimėjimų. Norime, kad žmonės patikėtų, kad vakaras Planetariume gali būti kur kas įdomesnis nei prie televizoriaus. Be to, tuo pačiu prisidėsime prie Lietuvos ir pasaulio gamtos mokslų naujienų populiarinimo“, - kalbėjo ryšių su visuomene konsultantė Eglė Kijauskienė.

Vienintelis Baltijos šalyse

Planetariumas pastatytas 1989 m. pagal architekto Roberto Stasėno projektą. Pastato akcentas – apvalus žvilgantis 12,5 m skersmens kupolas su 150 vietų Žvaigždžių sale. Greta yra ir kita 130 vietų amfiteatrinė salė, erdvus vestibiulis ekspozicijoms, stebėjimų aikštele ant stogo, darbo kabinetai, kavinė, rūbinė ir techninės patalpos.

Vilniaus planetariumas – vienintelis Lietuvoje ir Baltijos šalyse specializuotas astronomijos ir gamtos mokslų informacijos centras, kurio kupolo formos Žvaigždžių salėje unikalia projekcine aparatūra rodomas įvairiose Žemės vietose stebimas žvaigždėtas dangus ir jame vykstantys reiškiniai.

Planetariumas - valstybinė biudžetinė įstaiga, priklausanti Vilniaus Universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos institutui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų