Pereiti į pagrindinį turinį

Meras savo patarėjams dosniai dalija priedus (dar papildyta)

2010-02-03 12:08
Meras savo patarėjams dosniai dalija priedus (dar papildyta)
Meras savo patarėjams dosniai dalija priedus (dar papildyta) / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno vadovas Andrius Kupčinskas savo patarėjams ir sunkmečiu skiria 30 proc. atlyginimo dydžio priedus. Sausio mėnesį jie pamaloninti 1 tūkst. litų priedais prie atlyginimo.

Saviems - dosni parama

Iš savivaldybės biudžeto trims mero patarėjams kas mėnesį atseikėjama po 3 tūkst. litų prie pareiginės algos, tačiau nei miesto vadovas, nei patys patarėjai nemano, kad sunkmečiu tai yra prabanga.

"Niekam neįdomu, kad Kalėdas šventėme nesulaukę savo kuklių algų, nes jos vėlavo. Dabar savivaldybė giriasi, kad sutaupys, nes atleis vairuotojus ir valytojas, o kažkas vis tiek yra lygesnis už lygius", - piktinosi algą be priedų gaunantis savivaldybės darbuotojas, pageidavęs neviešinti pavardės.

Įstaigų valdymo ir energetikos klausimais merui patariantis Valdemaras Taraškevičius ir mero patarėja socialiniais klausimais Edita Gudišauskienė sausį uždirbo po 3 tūkst. 335 litus. Mero nurodymu jiems skirtos priemokos už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą.

Ištikima mero bendražygė konservatorė Edita Gudišauskienė kiekvieną mėnesį kaip miesto tarybos narė dar gauna išmoką kanceliarinėms, transporto, telefono poklabių išlaidoms. Gruodį ši suma buvo apie 1 tūkst. 400 litų.

A.Kupčinsko viešaisiais ryšiais besirūpinantis patarėjas Dainoras Lukas šį mėnesį buvo išėjęs tėvystės atostogų, tad jam priedas neskirtas, tačiau įprastai 30 proc. pareiginio atlyginimo dydžio priemoką visi trys patarėjai gauna kas mėnesį.

Tokia savivaldybės politika

Patys patarėjai nemato nieko blogo, kad meras jiems skiria priedus prie atlyginimo. "Yra tokia įstatymo numatyta galimybė. Priedai skiriami mero sprendimu, turėtumėte jo klausti", - nebuvo kalbi E.Gudišauskienė. Politikė tik siūlė atkreipti dėmesį, kad tarybos nariams skiriamą išmoką kanceliarinėms, telefono pokalbių ir transporto išlaidoms padengti mero raginimu ji susimažino 20 proc.

"Už tuos pinigus tikrai atidirbu", - neabejojo mero patarėjas vešiesiems ryšiams D.Lukas. Jis tikino dirbantis daugiau, negu oficialiai trunka darbo diena. Anot D.Luko, būna dienų, kai tenka dirbti nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro.

Mero patarėjas V.Taraškevičius neslėpė, kad dirbti viršvalandžius tenka nedažnai. "Tai nebūna sistemiškai, bet pagal poreikį, pavyzdžiui, jeigu vyksta kokie posėdžiai. Nepasakyčiau, kad būna dažnai", - atvirai sakė mero patarėjas. Jis priedus prie atlyginimo vertina kaip normalų darbo užmokestį. Pasak mero patarėjo, savivaldybėje yra tokia politika. "Kai eini dirbti, susitari dėl atlyginimo. Dabar aš ir taip gaunu 20 proc. mažiau, negu buvo sutarta", - skundėsi V.Taraškevičius.

Dirba kaip artojai?

"Jie dirba gerokai ilgiau nei kiti darbuotojai. Patarėjai yra komandos žmonės, todėl už tai ataria", - savo patarėjų stojo ginti A.Kupčinskas.

Sausį A.Kupčinskas turėjo nedarbingumo pažymėjimą, tad potvarkį, kuriuo skirti priedai dviem mero patarėjams, pasirašė mero pareigas laikinai ėjęs vicemeras Rimantas Mikaitis. Šis neslėpė padėjęs parašą mero prašymu. "Nežinau, kiek uždirba patarėjai. Iki tol man neteko su tuo klausimu susidurti, nesigilinau", - tikino R.Mikaitis.

"Kalbėjomės apie tai, aš R.Mikaičiui išsakiau savo poziciją, o ar jis nepritaria, aš nežinau", - aiškino nurodymą davęs meras.

A.Kupčinskas pabrėžė, kad anksčiau jo patarėjai gaudavo 50 proc. atlyginimo dydžio priedus. Pasiteiravus, ar sunkmečiu mokėti priedus nėra prabanga, meras tikino, jog jie skiriami dėl to, kad patarėjai dirba gerokai ilgiau nei kiti savivaldybės darbuotojai.

"Priedai mažėjo laipsniškai. Buvo 50 proc., paskui - 40 proc., o dabar - 30 proc. Jie mokami atsižvelgiant į darbo krūvius", - teigė Kauno meras.

A.Kupčinsko teigimu, didžiausią atlyginimą gauna savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas. Miesto politikų sprendimu, administracijos direktoriui ir trims jo pavaduotojams taip pat skiriami priedai prie atlyginimo.


A.Laucius: atlyginimo fondas mažės

Savivaldybės Finansų skyriaus vedėjo A.Lauciaus teigimu, pernai valdininkų atlyginimams prireikė 22,8 mln. litų.

"Šiemet darbo užmokesčio fondas šiek tiek mažės. Vyksta reorganizacija, dirbs mažiau darbuotojų, tačiau iš to paties fondo numatyta sumokėti išeitines kompensacijas atleidžiamiems darbuotojams. Paskui jau mažiau reikės atlyginimams", - aiškino A.Laucius.

Jo teigimu, išeitinėms kompensacijoms prireiks 500-600 tūkst. litų. Šiuo metu svarstomame 2010 m. Kauno savivaldybės biudžeto projekte valdininkų atlyginimams numatoma skirti 22 mln. litų.


 

Gintautas Labanauskas, miesto tarybos narys, socialdemokratas

Labai blogai, kai esant tokioms ekonominėms sąlygoms taikomi dvigubi standartai. Reikia turėti sąžinės ir visiems atsisakyti priedų be jokių oficialių garsių pareiškimų. Reikia apsidairyti aplinkui, kaip žmonės gyvena. Jei visus ragini susiveržti diržus, tai pačiam atsileisti nereikia. Visi mes daug dirbame. Mūsų įmonės - Vidaus vandens kelių direkcijos - darbuotojai dirba ne mažiau, o gal ir dar daugiau negu mero patarėjai, nes trečdalį darbuotojų atleidome. Atlyginimai sumažėjo perpus, bet ką darysi - dirbame daugiau, gauname mažiau. Tokia yra pasaulinė situacija. Piktnaudžiauti padėtimi, kai kitiems mažini, o sau ne, mažų mažiausiai yra neetiška.


 

Miesto vadovų atlyginimai

Meras Andrius Kupčinskas - 4940 litų. Priedas už darbo stažą - 296,4 lito. Iš viso - 5236,4 lito.

Vicemeras Rimantas Mikaitis - 4255 litai.

Vicemeras Algimantas Kurlavičius - 4255 litai. Priedas už darbo stažą - 127,65 lito. Iš viso - 4382,65 lito.

Vicemeras Stanislovas Buškevičius - 4255 litai. Priedas už darbo stažą - 510,6 lito. Iš viso - 4765,6 lito.

Vicemeras Steponas Vaičikauskas - 4255 litai.

Meras ir vicemerai, kaip ir visi tarybos nariai, gauna išmoką kanceliarinėms, transporto ir telefono pokalbių išlaidoms. Gruodį - apie 1400 litų.

Administracijos direktorius Vygantas Gudėnas - 4210 litų. Priedas - 2526 litai. Iš viso - 6736 litai

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius - 3910 litų. Priedas - 1955 litai. Priedas už darbo stažą 117,3 lito. Iš viso - 5982,3 lito.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius - 3910 litų. Priedas - 1955 litai. Iš viso - 5865 litai.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Gatautis - 3910 litų. Priedas - 1955 litai. Iš viso - 5865 litai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų