Pereiti į pagrindinį turinį

Netikra taika tarp Kauno žydų

2008-07-15 17:39
Netikra taika tarp Kauno žydų
Netikra taika tarp Kauno žydų / Aurelijaus Madzeliausko nuotr.

Kauno miesto žydų organizacijos išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad jos tarpusavyje nesipyksta ir yra vieningos nuomonės svarbiais klausimais.

Trys bendruomenės vieningos

„Pastaruoju metu spaudoje ir atsakymuose iš įvairaus lygio valdžios institucijų vėl suintensyvėjo nuomonė, kad negalima iš esmės spręsti žydų bendruomeninių reikalų - ar tai būtų turto, ar kapinių tvarkymo reikalai - dėl to, kad mes neturime vieningos nuomonės šiais klausimais", - rašoma pareiškime.

Jame aiškinama, kad mieste dabartiniu metu yra įregistruotos Kauno žydų bendruomenė, Kauno Chasidų sinagogos religinė bendruomenė, Kauno krašto judėjų religinė bendruomenė ir Kauno žydų religinė bendruomenė.

Moka už atvykimą į sinagogą?

Pareiškime teigiama, kad tarp minėtų religinių bendruomenių nėra principinių skirtumų.

„Išskyrus šiuos: Kauno žydų religinės bendruomenės narių skaičius nėra žinomas; jie už lankymąsi pamaldų metu Choralinėje sinagogoje gauna atlygį; nežiūrint į tai, labai dažnai maldų metu, kuriose turi dalyvauti ne mažiau kaip 10 suaugusių žydų nebūna minjano - kvorumo; jos vardu yra paduodamos kitos žydų bendruomenės į pasaulietinius teismus, nors tai yra kategoriškai draudžiama religingiems žydams", - rašoma pareiškime.

Jame taip pat teigiama, kad Kauno žydų religinės bendruomenės reikalų tvarkytojas, o kai kada pasirašantis Kauno žydų religinės bendruomenės administratorius Mauša Bairakas visada yra kitos nuomonės nei absoliuti dauguma Kauno žydų, o skunduose, kuriuos rašo įvairiausioms organizacijoms, teismams, interviu spaudoje begėdiškai meluoja, iškraipo faktus.

Pareiškimą pasirašo Kauno krašto judėjų religinės bendruomenės pirmininkas Josifas Tacas, Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas, Kauno Chasidų sinagogos religinės bendruomenės pirmininkas Jakovas Lopianskis.

Įžvelgia nesantaikos kurstymą

M.Bairaką nustebino šis pareiškimas. „Nesuprantu jo esmės.  Sprendimai dėl turto grąžinimo  nepriimami tikrai ne dėl to, kad nėra vienybės tarp žydų, o todėl, kad turto grąžinimo įstatymas turi trūkumų ir pastabų", - portalui sakė M.Bairakas.

Anot jo, kapinių tvarkymas yra Kauno miesto savivaldybes žinioje. „Taip pat per drąsu yra teigti, kad M.Bairakas visur ir visada kitos nuomonės negu absoliuti dauguma Kauno žydų, nes ne tik jis yra kitokios nuomones. Sistemingai per visuomenes informavimo priemones skleidžiama negatyvi informacija apie Kauno žydų religinę bendruomenę ir jos vadovus. Susidaro įspūdis, kad Kauno žydų religinė bendruomenė pasmerkta nesibaigiančiam išbandymui. Nors Antrasis pasaulinis karas ir sovietmetis jau praeityje", - sakė M.Bairakas.    

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų