Panemunės tiltas nebus rekonstruojamas - jo vietoje statys naują

Prieš dvejus metus nusprendusi rekonstruoti Panemunės tiltą, Kauno valdžia slapta persigalvojo. Dabar prabilta, kad bus statomas naujas.

Daugeliui tapo staigmena

„Savivaldybė mums nurodė suprojektuoti naują tiltą“, – vakar patvirtino techninį projektą rengusio Transporto ir kelių tyrimo instituto Tiltų tyrimų skyriaus projektų vadovas Mečislovas Jocius.

2008 m. gruodžio 18-ąją Kauno miesto taryba nusprendė nepritarti naujo tilto statybai Panemunėje. Tuomet politikai įpareigojo administracijos direktorių parengti dabartinio Panemunės tilto rekonstrukcijos techninį projektą.

Panemunės tilto būkle susirūpinta dar 1995 m. Ekspertų ne kartą atlikti tyrimai vedė prie išvados, kad reikia statyti naują tiltą. Tačiau siūlymams Panemunėje statyti naują tiltą pasipriešino keletas gyventojų, kuriuos aktyviai globojo kai kurie Kauno konservatoriai.

Vakar staiga paaiškėjo, kad kažkas vis dėlto nusprendė statyti naują tiltą. Buvęs vicemeras Steponas Vaičikauskas, kuriam buvo pavesta rūpintis Panemunės tiltu, tikino pirmą kartą apie tai girdintis. Jo teigimu, visada kalbėta, kad bus atliktas kapitalinis tilto remontas.

„Tai savotiškas sąvokų žaismas. Pagal statybos įstatymą rekonstrukcija yra tada, jeigu parametrai keičiasi ne daugiau kaip 10 proc. Tiltas bus paplatintas iki keturių eismo juostų, todėl tai jau nauja statyba“, – aiškino Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Pasirinko brangiausią variantą

Šiuo metu techninį projektą vertina ekspertai. Kitą savaitę tikimasi sulaukti jų išvados. Tuomet reikės gauti statybos leidimą, tačiau nekalbama, iš kur miesto valdžia ims 107 mln. litų tiltui statyti.

„Pinigus ne aš skirstau. Nežinau“, – negalėjo atsakyti A.Pakalniškis. Jo teigimu, pirmiesiems darbams reikalingą 15 mln. litų sumą tikimasi įrašyti į kitų metų savivaldybės biudžeto projektą, tačiau neaišku, ar po svarstymų politikai tam pritars.

„Jeigu būtų statomas naujas tiltas keičiant jo kryptį, kainuotų pigiau, bet tada reikėtų kažką daryti su senuoju“, – svarstė M.Jocius.

Prieš dvejus metus kalbėta, kad naujas keturių eismo juostų tiltas galėtų kainuoti apie 40–60 mln. litų, o seną tiltą sutvarkyti ir paplatinti atsieitų bemaž perpus pigiau. Į šią sumą nebuvo įskaičiuotos kompensacijos prie Nemuno žemės sklypus ir namus turintiems žmonėms, kuriuos būtų reikėję iškeldinti statant naują tiltą. M.Jocius džiaugėsi, kad dabar statant naują tiltą senojo vietoje gyventojų interesai nebus pažeisti.

Eismo problemos liks

Parengtas naujo tilto statybos senojo tilto vietoje techninis projektas iki galo neišspręs transporto srautų problemos. Panemunės pusėje keturių eismo juostų naujas tiltas atsirems į T tipo sankryžą su prastos būklės siaura Vaidoto gatve.

„Visko vienu metu neišspręsi“, – teisinosi A.Pakalniškis. Jis aiškino, kad pirmiausia bus imamasi A.Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcijos, nors apie tai taip pat kalbama ne vienus metus, o miestiečiai niekaip nesulaukia rezultato.

Tiltų inžinierius Henrikas Kebeikis ne kartą yra skambinęs pavojaus varpais dėl Panemunės tilto, kuris kelia grėsmę žmonių saugumui.

Prieš pusantros savaitės ant tilto atitrūko deformacinės siūlės apsauginės plokštės varžtai. Kilus skandalui, šis defektas buvo pašalintas.

Kaip atrodys naujas tiltas?

Bendras ilgis – 273,23 m.

Bendras plotis – 20,80 m.

Eismo juostos – 4 po 3,5 m.

Saugos juostos – 2 po 0,5 m.

Šalitilčiai – 2 po 2,25 m.

Atramos – gelžbetoninės, perdanga plienbetoninė.

Tilto spalva – balta.

Turėklai – mėlyni.

Ant naujo tilto neliks keturių vazų, kuriose vasarą sodinamos gėlės.

Tiltų remontų ir statybų kainos

17 mln. litų – tiek kainavo suremontuoti P.Vileišio (Vilijampolės) tiltą.

7,5 mln. litų – tiek Lietuvos automobilių kelių direkcija skyrė Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tiltui remontuoti.

1,5 mln. litų – tiek atsiėjo per šalčius įsmegusio Kleboniškio tilto remontas.

Apie 8 mln. litų – tiek kainavo tiltas į Nemuno salą, dabar naudojamas Žalgirio arenai statybai.

8,8 mln. litų – už tiek baigiamas statyti tiesiai į Žalgirio areną Nemuno saloje vedantis tiltas.


Šiame straipsnyje: Panemunės tiltas

NAUJAUSI KOMENTARAI

rasasa

rasasa portretas
Labai gaila kad ant naujojo tilto nebeliks vazu :( Tai buvo pats romantiskiausias Kauno tiltas, del siu vazu jame buvo kazkas prancuzisko. O dabar bus eilinis moderniskas tiltas. Na belieka tiketis kad galbut statytojai apsipres ir naujajam tiltui pritaikyti restauruotas senasias vazas, kuriose puikuosis nuostabios geles, tai taip tiktu prie Panemunes stiliaus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių