Pereiti į pagrindinį turinį

Policija V.Šustausko nuo blokados neatkalbėjo

2009-12-01 19:41
Policija V.Šustausko nuo blokados neatkalbėjo
Policija V.Šustausko nuo blokados neatkalbėjo / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Šalies policijai pagrūmojus ir paraginus atsisakyti ketinimų blokuoti magistralinį kelią, Vytautas Šustauskas tvirtina savo užmojų nekeisiąs.

Įvairiomis protesto akcijomis išgarsėjęs prieštaringai vertinamas Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) lyderis, buvęs Kauno miesto meras bei Seimo narys V.Šustauskas vėl nusiteikęs radikaliems veiksmams. Gruodžio 10-ąją jis ketina drauge su bendraminčiais blokuoti magistralę Vilnius-Kaunas-Klaipėda, jei Seimas ir Vyriausybė nekreips dėmesio į jo išsiųstame laiške išdėstytus reikalavimus.

Policijos departamento viešosios policijos valdybos pareigūnai vakar LLS pirmininkui V.Šustauskui atsiuntė raginimą atsisakyti neteisėtų ketinimų. Teisėsaugininkų nuomone, LLS pasirinkta protesto forma yra pernelyg drastiška ir netinkama, o be to, ji pažeidžia baudžiamuosius įstatymus. Siūloma pasirinkti kitas priemones, kuriomis nebūtų pakenkta viešajai tvarkai ir visuomenės saugumui, žmonių sveikatai ar gerovei.

„Informuojame, kad Lietuvos laisvės sąjungos vadovybei neatsisakius savo ketinimų, policija imsis adekvačių priemonių viešajai tvarkai ir eismo saugumui užtikrinti ir viešajai tvarkai atkurti“, - rašoma Policijos departamento išsiųstame V.Šustauskui adresuotame pranešime.

Nepaisant to, šiuo metu taksi vairuotoju dirbantis kaunietis sako savo planų keisti nežadantis: „Ar aš apsigalvojau? Tikriausiai tik nepažįstant Šustausko galima to klausti. Per 22 metus jau turėjote mane perprasti. „Ubagų baliaus“ neleido rengti, areštavo, pasodino „parų“. 1998-aisiais neleido blokuoti kelių, bet pirmieji Europoje blokavome automagistralę. Į „Ubagų žygį“ irgi neleido eiti, o ėjau. Apie savo ketinimus gruodžio 10 dienai jau išsiunčiau oficialius pranešimus tiek Susisiekimo ministerijai, tiek visų kitų su transportu ir keliais susijusių institucijų vadovams. Tegul jie mane stumdo kiekvieni nuo savęs, bet aš padariau tai, ką reikėjo ir jau nebesustosiu.“

Pašnekovas neslėpė ryžtingo nusiteikimo ir netgi atskleidė kai kurias savo rengiamos blokados detales. Gruodžio 10 dienos rytą, nuo 8.30 iki 9 val., kauniečiai bus kviečiami atvykti į Savanorių prospekte esančio prekybos centro „Savas“ automobilių stovėjimo aikštelę. Iš ten visi susirinkusieji pajudės į tam tikrą magistralės vietą. Atėjusiuosius pėsčiomis žadama vežti autobusais. Atsakomybę už blokadą numato prisiimti LLS.

Kur tiksliai viskas vyks? V.Šustauskas gudriai šypteli pro ūsą ir sako kol kas neišduosiąs, kad ir kaip daugelis to norėtų: „Policija bando iš manęs išgauti, bet aš nieko nesakau. Kai nuvyksime į vietą, užsiimsime pozicijas, aš paskambinsiu ir pasakysiu, kad pareigūnai spėtų nukreipti transporto srautus ir suvaldytų situaciją, o kol kas tebūnie viskas paslaptyje. Eisiu „va bank“ - pasodins, tai pasodins. Niekada nevogiau, o visą gyvenimą paskyriau kovai, tad tęsiu tai ir toliau. Kiek atsėdėjęs parų, sumokėjęs 12 tūkst. litų baudų ir praėjau begalę teismų, tad manęs jau niekas neišgąsdins.“

Savo „kreipimesi į tautą“ V.Šustauskas išdėstė reikalavimus šalies valdžiai, kurie pastaruoju metu sulaukia aršių diskusijų ir didžiausio visuomenės dėmesio. Eksparlamentaras prašo nemažinti senatvės pensijų, nes tai prieštarauja Lietuvos Respublikos konstitucijai, o taip pat socialinių išmokų motinoms bei vaikams. Siūloma visiems maisto produktams sumažinti PVM tarifą  iki 5 proc., palikti galioti visas neįgaliesiems skirtas kompensacines lengvatas visuomeniniam transportui.

Nacionalistiškai nusiteikęs vyras ragina pratęsti galiojimą įstatymo, kuris suvaržytų užsieniečiams galimybes iki 2020 metų supirkinėti žemes, kol Lietuvos ūkininkai galės patys jas įsigyti. Taip pat užsiminta apie kompensuojamus mokslus, prieinamą nemokamą mokslą „tiek vargšams, tiek ir turtuoliams“. V.Šustauskas siūlo nepaisyti ES reikalavimų ir pratęsti Ignalinos atominės elektrinės veiklą iki kol Lietuvoje pasibaigs ekonominė krizė. Jis siūlo derėtis su Rusija ir dėl naftos bei dujų kainų sumažinimo, mainais siūlant mažesnį transporto tarifą kaimyninės šalies vežėjams, vykstantiems per Lietuvos teritoriją.

„Siūlau mažinti apskričių skaičių ir vietoje vienuolikos palikti keturias - rytų, vakarų, pietų ir šiaurės. Taip pat reikia mažinti ministerijų kiekį, o taip pat ir vicemerų bei savivaldybių tarnautojų, nes prie manęs pakako dviejų pavaduotojų, o dabar meras turi net keturis“, - pavyzdžius bėrė skandalingai pagarsėjęs buvęs Kauno miesto vadovas.

Paklaustas, ar tokiais savo veiksmais neketina vėl atkreipti į save dėmesį, o galbūt netgi turi planų grįžti į didžiąją politiką, populizmu garsėjantis V.Šustauskas sakė niekur iš jos nė nepasitraukęs. Jis teigė leidęs į dienos šviesą išlįsti laikinoms politinėms jėgoms, kurios netrukus ir užgeso.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų