Pereiti į pagrindinį turinį

Premjeras: deginti medicinos atliekas nėra geriausias sprendimas

2011-06-09 13:02
Premjeras: deginti medicinos atliekas nėra geriausias sprendimas
Premjeras: deginti medicinos atliekas nėra geriausias sprendimas / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Sprendimas leisti Vilniuje deginti gausiai susikaupusias medicinos atliekas nėra geriausias sprendimas, tačiau, jei šios atliekos nebūtų sutvarkytos ir utilizuotos, visuomenei kiltų dar didesnis pavojus, sako premjeras Andrius Kubilius.

"Turime spręsti ekstremalią padėtį, kuri susiklostė dėl to, kad vėlgi ar atitinkamos žinybos, ar įmonių vadovai nesugebėjo tinkamai rasti sprendimų, ir todėl planai, į kuriuos buvo investuotos ir europinės lėšos, tokį deginimą atlikti "Toksikos" įmonėje - tie planai nebuvo realizuoti", - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras pirmininkas.

"Todėl tokių atliekų ėmė kauptis pavojingi kiekiai, ir būtent dėl medicininių atliekų turėjome paskelbti ekstremalią padėtį visoje Lietuvos teritorijoje, kad galėtume rasti teisėtą sprendimą, kuris nėra labai geras, bet bet koks sprendimo nepadarymas galėtų sukelti dar blogesnes pasekmes", - tvirtino A.Kubilius.

Vyriausybė trečiadienį dėl gausiai susikaupusių medicinos atliekų paskelbė valstybės lygio ekstremalią situaciją, o bendrovei "Senovė" leido deginti šiuo metu sukauptas medicinos atliekas Vilniaus Lazdynų mikrorajone, "iki alternatyvių šių atliekų tvarkymo priemonių atsiradimo".

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, dėl sutrikusio tvarkymo susikaupusios medicinos atliekos ne tik trikdo sveikatos priežiūros įstaigų darbą, bet ir kelia grėsmę žmonių sveikatai.
Vienintelė Lietuvoje pastaruoju metu medicinos atliekas deginusi bendrovė Šiauliuose jau maždaug tris savaites jų nedegina - bandomieji deginimai nutraukti gegužės 17 dieną kilus konfliktui tarp gamyklą jungtinės veiklos pagrindu statančių bendrovių "Hafner Srl" bei "Senovė" ir statybų užsakovo - bendrovės "Toksika".

Pasak "Toksikos" generalinio direktoriaus Ramūno Peciulevičiaus, konfliktas kilo jo vadovaujamai bendrovei pareiškus pretenzijas statytojams dėl projekto sąlygų galimai neatitinkančių įrenginių.

Iki vasario medicinos atliekos degintos Vilniuje, tačiau bendrovė "Senovė" nepasirūpino, kad būtų pratęstas leidimas šiai veiklai.

Be to, prieš atliekų deginimą Lazdynuose protestuoja vietos gyventojai.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), šiuo metu medicinos atliekos laikinai saugomos asmens sveikatos priežiūros įstaigų bei atliekas tvarkančių įmonių įrengtose saugyklose, aikštelėse.

Pirmadienį apklausus 56 asmens sveikatos priežiūros įstaigas (iš jų - 33 ligonines), nustatyta, kad jose susikaupę apie 10 tonų medicinos atliekų (daugiausia Vilniaus, Utenos nei kai kuriose Kauno ir Panevėžio regiono asmens sveikatos priežiūros įstaigose).

Pas atliekų surinkėjus sandėliuose iš viso sukaupta apie 50 tonų medicinos atliekų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų