Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybė pratęs sutartis su daugiabučių administratoriais

2008-12-23 19:28
Savivaldybė pratęs sutartis su daugiabučių administratoriais
Savivaldybė pratęs sutartis su daugiabučių administratoriais / Tomo Raginos nuotr.

Baigiasi Kauno miesto savivaldybės sutarčių su daugiabučių namų administravimo įmonėmis (administratoriais) galiojimas. Nepaisant nuolatinių gyventojų skundų dėl administratorių veiklos, Tarybos kolegijos nariai nutarė sutartis pratęsti dar vieneriems metams.

Kaune dirba šešios daugiabučius namus administruojančios įmonės. Sutartys su visais administratoriais Kaune yra terminuotos, sudarytos trejų metų laikotarpiui pagal patvirtintą vieningą formą. Jose numatyta, kad sutartis gali būti pratęsta dar trejiems metams be konkurso, jei neatsiranda aplinkybių sutartį nepratęsti arba nutraukti prieš laiką.

Tokia sutarties redakcija buvo pasirinkta dėl eilės priežasčių. Savivaldybė patvirtino naujus organizacinius dokumentus, kurių pagrindu nustatė naują daugiabučių namų priežiūros darbų ir jų finansavimo tvarką. Jais vadovaudamiesi savivaldybės paskirti administratoriai pradėjo planuoti ir organizuoti ilgalaikius remonto ir kitokio namų atnaujinimo darbus, namų gyventojai pradėjo tam kaupti lėšas.

Be to, pertvarkius būsto priežiūros sistemą konkurenciniais pagrindais, Kaune persiskirstė paslaugų vartotojai, t. y. administruojami namai, į namų priežiūros paslaugų rinką įsijungė privačios įmonės. Vien priežiūros administravimui reikalingos techninės, statistinės ir kitos dokumentacijos bei įsipareigojimų perėmimui iš buvusių priežiūros įmonių prireikė trijų mėnesių.

Dar tiek laiko reikėjo administratoriams jų samdomų techninės priežiūros ir kitų paslaugų įmonių atrinkimui, sutarčių su jomis pasirašymui, taip pat santykių su statistikos ir finansinėmis įstaigomis pertvarkymui. Todėl didelė dalis pirmosios administratorių „kadencijos" praėjo įsisavinant ir tobulinant iš esmės naują daugiabučių namų priežiūros sistemą, teigiama savivaldybės pranešime.

Savivaldybės taryba liepos 18 dienos protokolu rekomendavo Savivaldybės administracijai pasibaigus sutarčių su administratoriais dėl daugiabučių namų administravimo galiojimui šių sutarčių nepratęsti, o organizuoti naujus viešus konkursus.

Kolegijos narių manymu, toks nurodymas neįvertina praktinių aplinkybių. Todėl skubotai organizuojant naujus administratorių atrankos konkursus, gali būti prognozuojamas priežiūros administravimo rinkos monopolizavimas, išstumiant iš jos savivaldybės įmones. Nemotyvuotas atsisakymas pratęsti sutartis gali būti įmonių ginčijamas teisiškai, nes tai susiję su įmonių veiklos nuostoliais.

Aplinkos ministerijoje vykusiame pasitarime dėl daugiabučių namų administravimo buvo pastebėta, kad Kaunas visos šalies kontekste niekuo neišsiskiria ir susiduria su tomis pačiomis problemomis kaip ir kiti miestai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų