Šį savaitgalį dėl geriausio Baltijos šalių someljė vardo varžysis devyni vyno žinovai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.
Š. m. spalio 24-25 d. d. Vilniuje vyks Baltijos someljė čempionatas „Vana Tallinn Grand Prix 2008". Trijų geriausių Lietuvos, Latvijos ir Estijos someljė profesinius įgūdžius vertins tarptautinė komisija, kuriai pirmininkaus Vokietijos kulinarijos ir vyno ekspertas bei knygų apie vynus autorius Guy Bonnefoit.
Dėl geriausio Baltijos someljė titulo varžysis Lietuvos atstovai Arminas Darasevičius iš „Vyno Klubo", Stanislav Smolskij iš įmonės „Eugesta" ir Jūratė Volodzko iš vyno namų „La Cave".
Latvijos kandidatai - Raimonds Tomsons ir Kaspars Vezitis iš restorano „Vincents" bei Janis Kalkis iš restorano „Jurmala SPA Hotel".
Estiją atstovaus Kristjan Markii iš restorano „Balthasar", Kristjan Peäske iš restorano „Three Sisters Hotel" ir Aivar Vipper iš viešbučio „Tallink Spa Hotel".
Pretendentai dėl geriausio someljė vardo turės pademonstruoti tiek teorines žinias, tiek praktinius įgūdžius. Čempionato atidarymo dieną, t.y. penktadienį, spalio 24 dieną, kandidatai turės atsakyti į 54 testo klausimus, akloje degustacijoje atpažinti du vynus ir varžytis dekantavimo rungtyje. Keturi geriausi dalyviai turės teisę dalyvauti finale.
Finaliniame etape, spalio 25 dieną, keturi geriausieji kandidatai varžysis šešiose kategorijose. Geriausi gėrimų ekspertai akloje degustacijoje turės identifikuoti sausą raudoną vyną, sausą baltą vyną, saldų baltą vyną, šampaną ir penkis stipriuosius alkoholinius gėrimus. Kitos varžybų kategorijos - dekantavimas, šampano patiekimas, vyno meniu korekcijos, vyno ir maisto derinimas bei cigarų pristatymas.
Baltijos someljė čempionatas „Vana Tallinn Grand Prix" rengiamas jau trečią kartą. Šis čempionatas 2006 metais vyko Taline, 2007 metais - Rygoje. Pernai čempionato nugalėtoju tapo Latvijos someljė Raimonds Tomsons iš restorano „Vincents".
Nors geriausias someljė bus renkamas iš trijų Baltijos šalių kandidatų, šį kartą jame dalyvaus ir kitų šalių atstovai: Ukrainos someljė Andrew Iemelianov iš restorano „Egoist" ir Rusijos atstovė Youlia Khaibullina iš restorano „Skazka".
Geriausią Baltijos someljė rinks tarptautinė komisija, kurios pirmininkas yra kulinarijos ir vyno ekspertas bei knygų apie vynus autorius Guy Bonnefoit. Žiuri sudaro Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas Starkus, Estijos someljė asociacijos prezidentas Urvo Ugandi, Latvijos someljė asociacijos narys Mārcis Mitrēvics, Ukrainos someljė asociacijos prezidentas Dmytro Sydorenko ir Sant Peterburgo someljė asociacijos prezidentas Igor Sharbatov iš Rusijos.
Naujausi komentarai