Taikomosios dailės muziejuje – Krokuvos prakartėlių paroda

Taikomosios dailės muziejuje ketvirtadienį atidaroma paroda „Krokuvos prakartėlės“. Paroda veiks iki sausio 6 d.

Parodoje lankytojams pristatoma 12 prakartėlių iš Krokuvos miesto istorijos muziejaus kolekcijos, sukurtos 1968-2007 metais. Tarp jų yra ir garsių menininkų – Witoldo Głucho, Bronisławo Pięciko, Tadeuszo Żmireko darbai, rašo 15min.lt.

Krokuvos prakartėlės – tai spalvingos ir puošnios konstrukcijos, įkvėptos senosios Krokuvos architektūros. Tai nėra architektūriniai maketai, o meniškos kompozicijos, kurių pagrindinis akcentas – kūdikėlio Jėzaus gimimo scena.

Krokuvos prakartėlių istorija siekia XIX a., o pirmieji jų autoriai buvo neturtingi Krokuvos priemiesčių statybininkai. Ieškodami papildomo uždarbio rudens ir žiemos sezonu, jie pradėjo iš kartono ir medžio lentelių gaminti kilnojamas scenas lėlių vaidinimams Kristaus gimimo tema. Dauguma šių konstrukcijų turėjo aukštus, Krokuvos bažnyčių architektūrai būdingus bokštus.

Tradicija kalėdoti su prakartėle greitai prigijo ir ištisus dešimtmečius per Kalėdų šventes Krokuvos turgaus aikštėje rinkdavosi teatro trupės su prakartėlėmis, laukdamos kvietimų pasirodyti pasiturinčių krokuviškių šeimų namuose. Krokuvos prakartėlių tradicijos apmirė prasidėjus I pasauliniam karui. Dalis meistrų žuvo fronte, kiti paliko Krokuvą. Pasibaigus karui senosios tradicijos neatgimė ir rodėsi, kad Krokuvos prakartėlės nueis užmarštin. Tačiau taip nenutiko – tradicija, nors ir šiek tiek kitokia forma, atgimė 1937 m. gruodžio 21 dieną, surengus pirmąjį Krokuvos prakartėlių konkursą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių