Pereiti į pagrindinį turinį

Turto iššvaistymu kaltinamai sostinės valdininkei – sunki dalia

2013-02-17 23:00
Turto iššvaistymu kaltinamai sostinės valdininkei – sunki dalia
Turto iššvaistymu kaltinamai sostinės valdininkei – sunki dalia / Fotodienos nuotr.

Vilniaus teisme nagrinėjama buvusios savivaldybės tarybos narės Jūratės Žeimienės byla dėl turto iššvaistymo ir pasisavinimo. Sunkią bylą įveikę teisėsaugininkai mina kaltinamajai uodegą.

Išplovė porą milijonų

Dėl galimos J.Žeimienės nusikalstamos veiklos dar 2009 m. vasarį į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) kreipėsi vienos sostinės daugiabučius administruojančios bendrovės teisininkai. Jie pastebėjo, kad įsigytos bendrovės finansuose – įtarimą keliantis daugiau nei dviejų milijonų litų vertės užsakymas.

Tuometei Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narei J.Žeimienei priklausiusi bendrovė „Fervėja“ valdė 100 proc. įmonės „Būsto investicijų valdymas“ akcijų. Pastaroji bendrovė valdė keletą komunalinių firmų sostinėje.

Teisininkai išsiaiškino, kad buvusi akcininkė ir direktorė J.Žeimienė sudarė sutartį ir pasirašė aktus, kurių pagrindu vienai Kaliningrado srityje registruotų įmonių už galbūt fiktyvias žodines konsultacines paslaugas buvo išmokėta 2,3 mln. litų.

Tyrimas sudėtingas, bet sėkmingas

Pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad milžiniška pinigų suma buvo išmokėta 2008–2009 m. vienos Rusijos bendrovės kasoje, o pinigais galėjo pasidalyti nusikaltimo organizavimu kaltinama J.Žeimienė ir jos bendrai.

Su buvusia sostinės politike į įtariamųjų suolą sėdo ir J.Žeimienės brolis – verslininkas bei šachmatininkas iš Ukmergės Artūras Mecelis, valdantis bendrovę „Artūro transportas“. Kaltinimai byloje pateikti ir Rusijos piliečiui Alexanderiui Vasinui, vienos Kaliningrade veikiančios aviacijos konsultacijų bendrovės darbuotojui.

Sunkų tyrimą kontroliavo Vilniaus apygardos prokuratūra, o atliko FNTT. Byla teismui buvo perduota pernai lapkritį sėkmingai surinkus daug įkalčių. „Tyrimas užtruko, nes vis dėlto buvo itin sudėtingas, – viskas vyko ne vien Lietuvoje, susijusi bendrovė yra ne mūsų šalyje“, – teigė Vilniaus apygardos prokuratūros 3-iojo sunkių nusikaltimų skyriaus prokurorė Rasa Miltinytė.

Įrodymų – per akis

Byla judėti pradėjo, kai dalis buvusių kaltinamųjų suprato, jog nėra ką slėpti, ir pradėjo kalbėti bei prisipažino dėl tam tikro vaidmens vykdant šį nusikaltimą. Pasak prokurorės, jiems taikytas laidavimas – byloje jie yra liudytojai. „Dėl šių parodymų ir kitų per ikiteisminį tyrimą surinktų įrodymų pavyko sėkmingai baigti tyrimą ir bylą perduoti teismui, tad įkalčių kaltinamųjų veiksmams įrodyti – pakankamai“, – teigė R.Miltinytė.

Teisme įvykus keliems posėdžiams jau apklausti aštuoni liudytojai. Dar 12-a parodymus turėtų duoti artimiausiuose posėdžiuose. Planuojama, kad byla užtrukti neturėtų ir jau po mėnesio turėtų paaiškėti teismo verdiktas.

Teisinasi susidorojimu

Nusikaltimo organizavimu kaltinamai J.Žeimienei ir jos bendrams prokuratūra metė kaltinimus didelės vertės patikėto turto iššvaistymu, apgaulingu buhalterijos tvarkymu ir dokumentų klastojimu. Už tai Baužiamajame kodekse numatomi netrumpi metai kalėjimo.

Su J.Žeimiene susisiekti nepavyko. Buvusi Vilniaus tarybos narė teisme prisistato šiuo metu dirbanti bendrovėje „Real Gold LT“ vadybininke. 2008 m. buvusi valdininkė buvo pamynusi tarnybinę etiką, kai savivaldybėje buvo svarstomi komunalinio ūkio klausimai. J.Žeimienė privalėjo nusišalinto nuo vieno balsavimo.

Mestų kaltinimų J.Žeimienė kratosi – teigia, kad viskas tėra politinis susidorojimas, o ji patyrė ekonominį spaudimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų