Vaikų ir jaunimo centre vandentiekio pertvarkymas užtruks savaitę

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) sveikatingumo komplekse aptikus legionelių, imta tvarkyti vandentiekį. Darbai gali užtrukti savaitę, teigia laikinai centro direktorės pareigas einanti Agnė Ambrukaitienė.

Ketvirtadienį visuomenės sveikatos specialistams dėl per aukštos legionelių koncentracijos dušinėse laikinai sustabdžius Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseinų ir sporto klubo veiklą, centras pranešė nedelsiant ėmęsis priemonių situacijai pagerinti.

Penktadienį nuo ryto atliekami vandentiekio vamzdyno pertvarkymo darbai: siekiant dušinėse užtikrinti aukštesnę vandens temperatūrą, kurioje legionelės nesidaugina, vandens maišytuvai perkeliami į dušinių patalpą.

Anot LVJC pranešimo, penktadienį centre lankėsi Visuomenės sveikatos centro specialistai, su kuriais susitarta dėl efektyviausių vandentiekio pertvarkymo techninių sprendimų.

Centro vadovybės teigimu, iki šiol pagal legionelių prevencijos planą, kiekvieną savaitę naktimis LVJC baseinuose buvo atliekamas „termošokas“, jo metu vamzdynais leidžiamas karštesnis nei 70 laipsnių vanduo. Kartą per mėnesį LVJC higienistai vandens mėginius vežė tikrinti į laboratoriją.

Tokį tyrimą atlikus šių metų sausio 13 dieną mėginiuose legionelių nerasta.

Tačiau ketvirtadienį Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba laikinai sustabdė Vilniuje esančio Lietuvos vaikų ir jaunimo centro sveikatingumo komplekso - baseino, saunos ir sporto klubo (treniruoklių ir pramankštų salės) - veiklą, nes dušinėse legionelių koncentracija vandenyje viršijo nustatytas normas. Taip pat visuomenės sveikatos specialistai nustatė, kad į dušines tiekiamas nepakankamai karštas vanduo.

Legionelės sukelia legioneliozę, kuri daliai susirgusiųjų gali baigtis mirtimi. Legionelioze užsikrečiama per kvėpavimo takus įkvepiant legionelėmis užkrėsto vandens aerozolio, kuris susidaro dušuose, sūkurinėse voniose, turkiškose pirtyse, saunose ir kt.

Legioneliozę sukeliančios bakterijos aptinkamos įvairios paskirties objektų karšto ir šalto vandens tiekimo sistemose, paprastai vandenyje, kurio temperatūra siekia 20-45 laipsniu šilumos, vamzdžiuose, kuriais silpnai ar visai neteka vanduo, purvinuose ir kiauruose vamzdžiuose ir cisternų paviršiuose, apnašomis padengtuose bei korozijos apimtuose vamzdžiuose, dušuose ir čiaupuose, vandens šildytuvuose ir karšto vandens laikymo talpose.

Palankiausia vandens temperatūra legionelėms daugintis yra 20-45 laipsniai šilumos, jos žūna, kai temperatūra siekia 66 laipsnius šilumos.

Ne kiekvienas su legionelėmis susidūręs asmuo suserga legionelioze. Dažniausiai legionelioze serga žmonės, kurių imuninė sistema yra silpna, vyresnio amžiaus, sergantys lėtinėmis kvėpavimo sistemos ligomis asmenys. Sergantysis aplinkiniams yra nepavojingas.


Šiame straipsnyje: legionelėsmoksleivių rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių