Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniečiai kviečiami kiemus platinti iš savo kišenės

2011-03-22 17:01
Vilniečiai kviečiami kiemus platinti iš savo kišenės
Vilniečiai kviečiami kiemus platinti iš savo kišenės / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Nutirpus sniegui sostinės daugiabučių namų aikštelėse vėl paaštrėjo automobilių stovėjimo vietų stygiaus problema. Miesto valdžia siūlo gyventojams savo lėšomis padidinti kiemus.

Dūsta nuo mašinų

Žiemą vairuotojai be sąžinės graužaties mašinas palikdavo ant sniegu užklotos žalios vejos. Pavasarį tokios galimybės nelieka – už ant pievos paliktą transporto priemonę baudžiama.

Be to, į žolę niokojančius vairuotojus šnairuoja kaimynai, kurie dažniausiai apie kelių eismo taisyklių nesilaikymą praneša policijos pareigūnams. Baudžiami vairuotojai teigia suvokiantys, kad mašinas statydami ant pievos elgiasi nederamai, tačiau tikina neturintys kitos išeities. Daugiabučių kiemuose labai ankšta, todėl vėlų vakarą rasti laisvą plyšį automobiliui iš esmės neįmanoma – telieka nusikalsti.

Miesto valdžia miestiečiams siūlo išeitį – savo lėšomis praplatinti automobilių stovėjimo aikšteles. Savivaldybės Miesto plėtros departamento skaičiavimais, padidinus kiemus dabartinis automobilių stovėjimo vietų skaičius mieste išaugtų apie 40 proc.

„Maždaug būtent tiek ir trūksta“, – atkreipė dėmesį sostinės vicemeras Romas Adomavičius.

Iš gyventojų kišenės

Pasistengus kai kuriuose gyvenamuosiuose rajonuose esą būtų įmanoma sukurti beveik tiek pat vietų, kiek jų yra šiuo metu. „Pavyzdžiui, vienoje Žirmūnų dalyje dabar yra 2200 vietų, o būtų galima įrengti dar apie 1700. Siūlome išeitį, tereikia gyventojų iniciatyvos ir paramos“, – kalbėjo R.Adomavičius.

Pinigų kiemams platinti Vilniaus miesto savivaldybė neturi ir tuščiais pažadais gyventojų nevilioja. Be užuolankų sakoma, kad visa finansinė našta gultų ant žmonių pečių. Paskaičiuota, kad vieną automobilių stovėjimo vietą įrengti atsieitų apie 700 litų.

„Savivaldybė ir taip padarė didžiulį darbą. Daugiau nei metus truko, kol Miesto plėtros departamentas apžiūrėjo rajonus, surado galimas vietas, sudarė planus ir parengė reikiamus dokumentus. Šis projektinis darbas, beje, irgi gana daug kainuoja“, – sakė R.Adomavičius.

Atsakomybė už teritoriją

Kiemus praplatinti pageidaujantiems gyventojams pirmiausia siūloma tvirtai apsispręsti, kad imtis darbų jie ne tik nori, bet ir turi galimybių. Jei daugiabučio gyventojai nėra įsteigę bendrijos, reikėtų sušaukti visuotinį susirinkimą ir dėl kiemo didinimo susitarti, nubalsavus gyventojų daugumai.

Antras žingsnis – valią pareikšti daugiabutį administruojančios įmonės atstovui. Pastarasis tolesnę darbų eigą turėtų derinti su savivaldybe.

„Praplatintos daugiabučio sklypo ribos nuomos teise būtų perleistos namui. Vadinasi, nuo to momento namo gyventojai turėtų patys tvarkyti aplinką ir palaikyti švarą“, – į dar vieną įpareigojimą dėmesį atkreipė vicemeras. Jis neslėpė, kad būtent ši atsakomybė gali atgrasyti miestiečius nuo iniciatyvos platinti kiemus.

Būdas atsikratyti senienų

Jei radikalioms permainoms vilniečiai nesiryžtų, miesto Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktorius Rimantas Ramanauskas paragino gyventojus kiemus išlaisvinti bent jau nuo automobilių-vaiduoklių.

Savivaldybė penktą kartą skelbia kiemų švarinimo ir atlaisvinimo akciją „Daugiau erdvės kiemuose“. Miestiečiai kviečiami apie automobilius-vaiduoklius pranešti Viešosios tvarkos skyriui.

Kiemuose paliktus neeksploatuojamus automobilius galima atpažinti pagal jų techninę būklę. Dažniausiai tokios mašinos būna nuleistais ratais, išdužusiais langais. Jei transporto priemonė iš išorės atrodo tvarkinga, tai, kad ji neeksploatuojama, išduoda seniai pasibaigęs techninės apžiūros ar draudimo terminas.

Nuimti valstybiniai automobilio registracijos numeriai jo šeimininkui nuo atsakomybės išsisukti esą nepadeda. Jei nėra numerių, transporto priemonės savininkas atsekamas pagal automobilio kėbulo numerį

Piniginės baudos

Iš pradžių akcija „Daugiau erdvės kiemuose“ būdavo rengiama kartą per metus, dabar – dukart: pavasarį ir rudenį. Iš viso per metus užregistruojama apie 1 tūkst. kiemuose paliktų neeksploatuojamų automobilių.

Radus automobilio-vaiduoklio savininką, jis pirmiausia įspėjamas apie galimas sankcijas. Pašalinti transporto priemonę leidžiama per nustatytą terminą – dažniausiai dešimt dienų.

Policijos reikalavimus ignoruojančiam automobilio savininkui gali būti skirta bauda iki 300 litų. Ir toliau įžūliai nesiimant jokių priemonių, automobilio savininkui gali būti taikoma pakartotina bauda iki 1 tūkst. litų arba transporto priemonės konfiskavimas.

Ankstesnių akcijų rezultatai:

Nustatyta neeksponuojamų automobilių
2009 m. ruduo 600
2010 m. pavasaris 523
2010 m. ruduo 456

Atlaisvinta automobilių stovėjimo vietų
2009 m. ruduo 300
2010 m. pavasaris 229
2010 m. ruduo 261

Nustatyta ATP, skirtos nuobaudos
2009 m. ruduo 22
2010 m. pavasaris 74
2010 m. ruduo 24

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų