Vilniečiai per šventes puoš ne tik eglių, bet ir pušų šakas

Trečiadienį sostinės Katedros ir Rotušės aikštėse miškų urėdai miesto gyventojams dalijo eglių ir pušų šakas.

Dar neprasidėjus dalyboms aikštėse būriavosi pulkelis vilniečių.

„Kiekvienais metais pavyksta nemokamai gauti eglės šakų. Labai tuo džiaugiuosi. Gyvenu ekologiškai, todėl miškininkų iniciatyva – puiki dovana. Pasibaigus šventėms, eglės šakas sudeginu“, - dviems namams prisirinkęs skarotosios šakų pasakojo vilnietis Gintaras.

Katedros aikštėje iš krovininio automobilio buvo dalijamos eglių šakos, atvežtos iš Trakų rajono miškų.

„Turime daugiau nei 8000 šakų. Tikimės, kad visas ir išdalysime. Nors ankstesniais metais šiek tiek ir likdavo“, - pasakojo  miško apsaugos inžinierius Vaidotas Pauželis.

Pasak vyro, dalybų pradžioje daugiausia susirenka vyresnio amžiaus žmonių. Tačiau vėliau šakų namo parsinešti ateina ir studentai, ir jaunos šeimos.

Pašnekovas teigė, kad šakos į sostinės centrą atkeliavo nuo nukirstų ar nugenėtų medžių. V.Pauželis pasakojo, kad šiuo metu ypač aktyviai saugomi miškai nuo savavalių kirtėjų.

„Ypač daug žalos pridaro neteisėtai medžius kertantys prekybininkai, kurie atvažiuoja autobusiukais ir kerta pačias gražiausias egles. Kiekvienais metais tokių sugauname bent kelis, - kalbėjo miškininkas. – Šiemet blogiukų dar neįkliuvo, tačiau yra dar kelios dienos, todėl urėdai ypač akylai saugo miškus“.

Pasak miškų globėjo, nelegaliai medžius kertantiems asmenims gresia administracinė bauda iki 400 litų. Be to, tenka dar ir žalą atlyginti, kuri gali priklausyti nuo nukirstų medžių skaičiaus.

Į Katedros aikštę susirinkę vilniečiai labiausiai norėjo per Kalėdas puošti ne eglių, o pušų šakas. „Pastebėjome, kad pušų šakos labai populiarios, todėl pradėjome vežti ir jas“, - jau trečius metus miesto gyventojams dovanojantis spygliuočių šakas teigė V.Pauželis.

Iš Trakų miškų atvežtos eglių šakos taip pat dovanojamos ir Trakų bei Lentvario gyventojams.

Pensinio amžiaus vilnietė Aldona teigė, kad šakas iš miškininkų pasiima jau treti metai.

„Tai ir ekologiškiau, ir šakos gražesnės nei siūlo turgeliuose. Džiugu, kad galiu prisidėti prie gamtos saugojimo“, - kalbėjo moteris.

Daug vilniečių, atvykę į Katedros aikštę, rinkosi kuo labiau spygliuotas šakas, tačiau dažnas, į rankas paėmęs keletą šakelių, laukė, kol automobilio bagažinės gilumoje pasirodys pušų šakos.

„Pušų šakas puošti įdomiau ir gražiau atrodo. Tik kad per mažai kiekvienais metais jų atveža“, - mintimis dalijosi vilniečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

omg

omg portretas
bbd griztu namo, nuvarau miskan ir visa egle nusikertu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių