Pereiti į pagrindinį turinį

V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta)

2009-12-10 19:57
V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta) V.Šustauskas grįžo į Kauną - greitkelio blokuoti nepavyko (papildyta)

Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas, ketinęs užtverti greitkelį Vilnius-Kaunas, ketvirtadienį tik pasivažinėjo autostrada iki Elektrėnų ir nieko nepešęs grįžo atgal.

Rinkosi pagyvenę kauniečiai

Į raginimą „stoti į kovą prieš tautos skurdinimą” atsiliepė tik keletas dešimčių kauniečių. Nepaisant to, buvęs Kauno meras ir Seimo narys, šiuo metu taksi vairuotoju dirbantis V.Šustauskas neatsisakė savo planų užtverti vieną pagrindinių šalies kelių ir ketvirtadienį ryte mėgino šias užmačias realizuoti.

Prie prekybos centro „Savas” tądien jau nuo ankstaus ryto laukė du keleiviniai autobusai, kuriais ketinta vykti į magistralę Vilnius-Kaunas-Klaipėda ir ten blokuoti kelią. Prie autobusų apie 8.30 val. būriavosi vos kelios dešimtys pensininkų, atsiliepusių į skandalingojo V.Šustausko kvietimą. Būtent vyresnio amžiaus kauniečiai nutarė prisidėti prie šios akcijos. Tiesa, dviejų autobusų jiems nė neprireikė, mat tiek žmonių nesusirinko.

„Nuvažiuosime ir pasakysime jiems, ką jie daro. Paklausime Kubiliaus, kaip mums gyventi negaunant nė tūkstančio litų”, - triukšmingai kalbėjo viena iš atvykusių pensinio amžiaus moterų.

Paklausta, kur ir kaip ketina sutikti premjerą Andrių Kubilių, jei autobusai vyksta į autostradą blokuoti kelio, moteris kiek sutriko. Po kelių minučių pasigirdo klausimas: „O tai jūs ne į mitingą Vilniuje važiuojate?“

Netrukus priėjęs senyvo amžiaus vyras norintiesiems vykti į senjorų mitingą Vilniuje pasiūlė eiti prie buvusio Kauno kino teatro, kur sustosiąs į sostinę važiuojantis autobusas. Kelios pensininkės būtent taip ir padarė - išlipo iš V.Šustausko užsakyto autobuso ir patraukė Savanorių prospekto link: „Na ką, sušilome ir einam.“

Kita su V.Šustausko bendraminčiais į kelio blokadą vykusi kaunietė teigė norinti išreikšti protestą prieš pensininkų skurdinimą, tačiau čia pat pridūrė, kad nėra šio politiko šalininkė: „Jūs manote, kad aš to Šustausko politiką palaikau? Juk jis menko intelekto žmogus. Bet mes neturime normalaus vedlio.“

Didžiulė policijos palyda

Pats protesto akcijos organizatorius ryte su žurnalistais bendrauti atsisakė ir į bet kokius klausimus atsakydavo tyla arba piktokomis replikomis. Paklaustas, ką konkrečiai žada daryti, V.Šustauskas atkirto, esą tai yra karinė paslaptis: „Blokuosime, o jei reikės, tai ir sprogdinsime.“

Pademonstravęs savo žygiui parengtus transparantus su politikams adresuotais užgauliais lozungais ir pro garsiakalbį paraginęs pensininkus rinktis į autobusą, kelios minutės po 9 val. jis kartu su bendraminčiais pajudėjo autostrados link.

Akcijos pradžią ir eigą akylai stebėjo policijos pareigūnai, tarp kurių buvo matyti ir aukšto rango Kauno policijos vadovų. Teisėsaugininkai mėgino išgauti iš V.Šustausko, kur tiksliai šis ketinąs vykdyti savo ketinimus, tačiau radikalusis eksparlamentaras savo planų detalių neatskleidė.

Policijos pareigūnai sekė autobusą ne vien tarnybiniais, bet ir civiliais automobiliais. Dar prekybos centro „Savas“ aikštelėje civiliai apsirengę teisėsaugininkai filmavo protesto akcijoje ketinančius dalyvaujančius žmones. Vaizdo filmavimo kameromis apsiginklavęs vienas pareigūnas lydėjo protestuotojus iki pat Elektrėnų. Autobusą autostradoje lydėjo keli tarnybiniai policijos mikroautobusai ir pora tokių transporto priemonių be skiriamųjų ženklų.

Pakeliui į Vilnių Autostradoje išrikiuoti budėjo policijos pareigūnų ekipažai su tarnybiniais automobiliais. Vienas tokių stovėjo ties Rumšiškėmis. Vos tik pravažiavus V.Šustausko autobusui, patruliai irgi pajudėjo iš paskos. Dar keli ekipažai stoviniavo Žiežmariuose.

Prieš 10 valandą autobusas pasiekė Elektrėnus ir stabtelėjo ten esančioje autobusų stotelėje, tačiau policijos ekipažas leido išlipti tik V.Šustauskui, o jo šalininkus paliko autobuse ir pastarojo vairuotojui nurodė važiuoti toliau.

Vairuotoją vadino bailiu

Policijos tarnybiniai automobiliai autobusą nulydėjo Vilniaus link, o Elektrėnuose liko tik V.Šustauskas. Galiausiai sutikęs bendrauti su žurnalistais, kaunietis patvirtino, kad jau iš anksto buvo numatęs blokuoti kelią būtent Elektrėnuose, kur numatyta vieta pėstiesiems kirsti kelią. Jis ketino kartu su būreliu pasekėjų be perstojo vaikščioti skersai kelio ir taip trukdyti eismui.

Tačiau planams sužlugus, eismas sutriko tik akimirkai, kol kelyje blaškėsi policijos pareigūnų vaikomas autobusas. Anot V.Šustausko, autobusui sustojus, policininkai iš jo vairuotojo paėmė dokumentus. Įtūžęs akcijos organizatorius, paklaustas, kodėl jo suburtiems žmonėms neleido išlipti iš autobuso Elektrėnuose, atkišo ranką į policijos pareigūnus ir atšovė: „Klauskite tų durnių!“

„Na va, tokia mūsų valstybė - policininkų buvo daugiau negu mano pensininkų. Pastarųjų autobuse suskaičiavau 42 su savim. Pensijų sumažinimo proga norėjau padaryti pensininkams dovaną - atvežti pačiuožinėti į Elektrėnų ledo rūmus, bet policija neleido net išlipti iš autobuso. Maniau, kad prieš mirtį jie galėtų bent pačiuožinėti. Vis tiek numirs iš bado, kai pensijas šitaip sumažino. Deja, liko nepačiuožinėję, - pusiau juokais apgailestavo pro ūsą besišypsantis Lietuvos laisvės sąjungos lyderis V.Šustauskas. - Mūsų autobusą visą kelią blokavo. Vairuotojas išsigando. Vieną akimirką vos pats už vairo nestvėriau.“

Išlipęs iš kito pro šalį važiavusio autobuso Elektrėnuose prie V.Šustausko prisijungė Kauno radikalas Visvaldas Mažonas. Pamatęs žurnalistus, jis išsyk ėmė tvirtinti, esą policininkai pasielgė neteisingai, suvaržydami žmones ir neleisdami jiems išlipti laukan. Pamatęs, kad nesulaukė didesnio dėmesio, V.Mažonas jau po akimirkos išėjo į kelią ir mėgino sustabdyti pakeleivingą automobilį, kad autostopu nuvyktų į pensininkų mitingą sostinėje.

„Pasakyk, kad tas bailys apsisuktų ir grįžtų atgal. Aš laukiu stotelėje. Paimsite mane ir važiuosim namo. Važiuojat į Vilnių? Kokį dar Vilnių? Aš jam sumokėjau tik už kelionę iki Elektrėnų tai ir tegul niekur daugiau nevažiuoja“, - autobuse sėdėjusiam savo patikėtiniui į mobiliojo ryšio telefono ragelį įtūžęs rėkė V.Šustauskas. Bailiu ir „mižniumi“ jis vadino autobuso vairuotoją.

Netrukus autobusas jau judėjo atgal ir stabtelėjo ties Elektrėnais paimti „kelionės“ organizatoriaus V.Šustausko. Policijos pareigūnai keliais ekipažais toliau lydėjo autobusą ir kaip įmanydami blokavo jam bet kokius įvažiavimus į šalikelės aikšteles, neleido pasukti ant viadukų. Visose autobusų stotelėse taip pat budėjo pareigūnai, draudę autobusui sustoti.

Žada imtis „plano B“

Grįžęs į Kauną autobusas sustojo ten pat - prekybos centro „Savas“ automobilių stovėjimo aikštelėje. Iš jo išlipančius keleivius ir toliau akylai stebėjo bei filmavo policijos pareigūnai. Vėliau specialiais šarvais ir apsaugomis apsirengusių viešosios tvarkos sergėtojų gretos atsitraukė.

Pensininkai neslėpė pasipiktinimo, esą autobusas buvo visą kelią blokuojamas, neleista nei sustoti, nei pasukti į pakelės stovėjimo aikšteles.

„Net nusišlapinti nebuvo kaip. Į kelnes prisidariau, tai dabar namo šlapia eisiu. Gal išdžius, kol grįšiu“, - pokštavo viena garbaus amžiaus moteris.

Susikrimtęs V.Šustauskas sakė taip visko nepaliksiąs: „Dabar, kaip filmuose, iš anksto parengsiu kelis planus. Daugiau išankstinių įspėjimų policijai tikriausiai nebebus.“

Autobuso vairuotojui iš policijos pareigūnų atgavus dokumentus, jis buvo paragintas palikti sausakimšą automobilių stovėjimo aikštelę. Vyriškiui sėdant prie vairo, V.Šustauskas lyg norėdamas dar paerzinti policininkus, šūktelėjo: „Vairuotojau, imamės plano B!“

Ministras padėkojo policijai

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, įvertinęs sėkmingas policijos pareigūnų pastangas, vakar padėkojo jiems už greitą reakciją ir profesionaliai organizuotus veiksmus, užkertant kelią V.Šustausko ketinimams blokuoti automagistralę Vilnius-Kaunas.

„Pareigūnai puikiai susitvarkė su išties sudėtinga užduotimi - ne tik išvengti galimų neramumų, bet ir užtikrinti viešąją tvarką. Neramumus provokavusio politiko veiksmams nėra jokio pateisinimo - automagistralė yra padidintos grėsmės zona, o dėl neatsakingų veiksmų galėjo nukentėti ar net žūti žmonės“, - sakė ministras R.Palaitis.

Anot jo, pareigūnų profesionalumo dėka buvo ne tik išvengta nelaimių ar neprognozuotų trukdžių vairuotojams, bet ir užtikrintas saugus eismas.

„Tokioms emocionalioms populistinėms akcijoms automagistralė - ne vieta. Savo tikslų galima siekti įvairiais civilizuotais būdais, o ne gaišinant niekuo dėtų žmonių laiką ar net rizikuojant jų gyvybėmis. Šios dienos policijos pareigūnų veiksmai yra puikus pavyzdys visiems, planuojantiems agresyvias priemones“, - tvirtino vidaus reikalų ministras.

Beje, nepavykusi V.Šustausko akcija pridarė nuostolių verslininkams. Antai netoli Elektrėnų įsikūrusios kavinės aikštelėje įsitaisęs policijos ekipažas daugiau nei valandai buvo užblokavęs įvažiavimą ir taip paralyžiavo maitinimo įstaigos darbą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų