Pereiti į pagrindinį turinį

Aptiko egzoplanetą, kurioje galėtų egzistuoti gyvybė

2011-05-18 18:51
Aptiko egzoplanetą, kurioje galėtų egzistuoti gyvybė
Aptiko egzoplanetą, kurioje galėtų egzistuoti gyvybė / Scanpix nuotr.

Manoma, kad aplink už 20 šviesmečių esančią raudonąją nykštukę skrieja planeta, kurioje galėtų būti gyvybei tinkamos sąlygos.

Planeta Gliese 581d yra šaltesniame gyvybės zonos, kur dar gali egzistuoti skystas vanduo, išoriniame pakraštyje. Leidinyje „Astrophysical Journal Letters“ paskelbtame naujame tyrime teigiama, kad dėl atmosferos planetoje galėtų būti pakankamai šilta, kad ten būtų vandens, praneša BBC.

Šioje sistemoje yra ir kita potencialiai gyvybei tinkama planeta „Gliese 581g“, apie kurią pranešta 2010 metais ir kurios egzistavimas dar nepatvirtintas bei kuriuo suabejota.

Gliese 581d vertinama ne taip prieštaringai. Ji kartu su planeta Gliese 581c atrasta 2007 metais. Pirmoji yra išoriniame, o antroji – vidiniame gyvybės zonos pakraštyje.

Greitai nustatyta, kad Gliese 581c yra per arti žvaigždės, kas joje būtų vandens, mat paviršiaus temperatūra ten viršija 1 tūkst. laipsnių Celsijaus.

Priešingai, iš pradžių manyta, kad atokiau esanti Gliese 581d, dvigubai didesnė nei Žemė ir 6 kartus didesnės masės, yra per šalta, kad ten būtų skysto vandens.

Tačiau Prancūzijos tyrėjai atliko kompiuterines planetos atmosferos simuliacijas ir teigia, kad joje greičiausiai yra dideli anglies dvideginio kiekiai. Jie tvirtina, kad planetoje esančios sąlygos galėtų būti tinkamos skysto vandens vandenynams, o taip pat debesims ir lietui egzistuoti.

Vis dėlto, dėl tankesnio Gliese 581d oro ir blausios raudonos žvaigždės šviesos planetos aplinka būtų niūri ir nuodinga žmonėms.

Robinas Wordsworthas iš Pierre`o Simon`o Laplace`o instituto Paryžiuje teigia, kad šie atradimai yra dar vienas įrodymas, kad  planetų ir aplinkų įvairovė yra daug didesnė, nei randama mūsų Saulės sistemoje.

Anot jo, simuliacijos prilygsta pirmam galutiniam patvirtinimui apie gyvybei tinkamą egzsoplanetą.

„Šis atradimas svarbus, nes tai pirmas kartas, kai klimato modeliuotojai įrodė, kad planeta potencialiai tinkama gyvybei, o visi stebėtojai sutinka, kad egzoplaneta egzistuoja“, – naujienų agentūrai PA teigė jis.

„Gliese sistema mums ypač įdomi, nes ji, sąlyginai kalbant, yra labai arti Žemės. Taigi su naujos kartos teleskopais tiesiogiai galėsime ieškoti gyvybės Gliese 581d planetoje“, – kalbėjo mokslininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų