Pereiti į pagrindinį turinį

Aptiktas paslaptingas Baskingų ryklys

Aptiktas paslaptingas Baskingų ryklys
Aptiktas paslaptingas Baskingų ryklys / livescience.com

Baskingų rykliai yra vieni didžiausių pasaulyje, tačiau juos labai sunku aptikti. Kalifornijos mokslininkai pasitelkė satelitų pagalba, kad atsektų šiuos didžiulius, bet sunkiai randamus gyvūnus.

Birželio pradžioje vienam iš šios rūšies ryklių buvo pritaisytas sekimo aparatas apie 8 kilometrai nuo San Diego pakrantės, praneša livescience.com. Nors satelitiniai sekimo aparatai gana dažnai prisegami prie jūros gyvūnų, tai tik trečiasis baskingų ryklys, kuriam pritaisytas toks aparatas visame Ramiajame vandenyne.

Šių ryklių populiacija žymiai sumažėjo, todėl mokslininkam labai sunku sekti, kaip gyvena iki 13 metrų ilgio išaugantys rykliai – jie yra antri pagal dydį rykliai po bangininių ryklių.

„Atrodė, kad jie buvo dingę dešimtmečiui. Nežinojome, kur jie – Japonijoje, Rusijoje ar Ekvadore. Taip pat nežinome, kur šie rykliai veda savo jauniklius“, - teigė Heidi Dewar, dirbanti prie projekto.

Baskingų  ryklių populiacija buvo pavojuje dėl paklausių jų pelekų ir kepenų aliejaus. Ligi šiol baskingų ryklių skaičius krenta, sako Gamtos išsaugojimo tarptautinė sąjunga.

Nors šie milžiniški rykliai atrodo kraupiai, Dewar tikina, kad žmonėms nereikėtų jų bijoti. „Jie švelnūs gyvūnai. Jie nesivargintų prasidėti su žmonėmis vandenyje bei jų dantys neaštrūs“, - kalbėjo gamtos tyrinėtoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų