Pereiti į pagrindinį turinį

Bambukas – nuo maisto iki mirties bausmės

2011-12-23 18:28
Bambukas – nuo maisto iki mirties bausmės
Bambukas – nuo maisto iki mirties bausmės / Shutterstock nuotr.

Senovės kinų išmintis byloja, kad tik greitai į viršų besistiebiantis žmogus gali atitrūkti nuo prigimties jį lydinčių negandų ir tokiu būdu pasiekti sielos harmoniją. Dėl neprilygstamai greito augimo bei unikalių savybių, bambukas tapo vienu iš plačiausiai pritaikomų augalų įvairiose srityse ir geriausiai žinomų augalų pasaulyje. Rytų civilizacijų mene bambukų ūgliai tapo išminties, patirties ir dvasinės brandos simboliais.

Jauni švieži ūgliai nuo seno naudojami kulinarijoje, taip pat iš jų pagamintomis specialiomis lazdelėmis buvo užrašomi hieroglifai ir gaminamas papirusą primenantis popierius. Suaugęs sumedėjęs bambukas naudojamas statyboje, įvairių baldų, įrankių bei daiktų gamyboje. Tuščiavidurė lazda tvirtumu beveik prilygsta vidutinio tvirtumo medienos kuolui, nors sveria kelis kartus mažiau.

Senovės Kinijoje apdorojami bambuko ūgliai galėjo virsti ginklais, plaustais, valstiečių namais, užkandžiu, meškerėmis – įgudęs amatininkas iš šio augalo galėjo nudirbinti beveik viską.

Bausmių įrankis

Senovės Kinijos imperatorių raštuose oficialiai paminėti myriop nuteistų nusikaltėlių bausmių įvykdymai naudojant bambukus. Vienas iš paprasčiausių ir labiausiai tuo metu paplitusių būdų – plakimas plonu ūgliu per nugarą, suduodant apie pusantro šimto smūgių. Vykdant tokią egzekuciją, nuteistasis dažniausiai mirdavo ne nuo sužalojimų, o nuo nepakeliamo skausmo, kurio nepajėgdavo atlaikyti širdis. Šiaurinėse imperijos dalyse, nusikaltėliai buvo pasmeigiami ant storos bambuko lazdos arba mirtinai ja užbadomi. Tokios egzekucijos aprašomos kaip eilinė bausmė savo neabejotiną kaltę neigiantiems niekšams.

Imperijos išdavikams, dezertyrams, šaltakraujiams žudikams ir kitiems sunkiems nusikaltėliams buvo skiriama ypatinga bausmė: bambukų sąžalyne lygiai su žeme išpjaunamas nedidelis lopinėlis ūglių, pasmerktasis paguldomas ant žemės ir ten pritvirtinamas kuolais ir virvėmis taip, kad negalėtų pajudėti. Turint omenyje, jog kai kurios bambukų rūšys per parą gali užauti iki pusmetrio – egzekucijos rezultatas tampa aiškus. Lieka tik įsivaizduoti, kokias agonijas turėdavo patirti žmogus jaučiantis kaip per jo kūną pamažu skverbiasi smailios bambuko atžalos.

Bandomi išsaugoti

Šiuo metu, bambukų giraitės yra pernelyg intensyviai pjaunamos dėl gamybinės žaliavos, todėl nespėja pilnai ataugti ir nyksta. Kartu su unikalių sąžalynų niokojimu kenčia ir įvairios gyvūnų rūšis – tarp jų ir žymioji didžioji panda. Šios meškos maitinasi jaunais bambukų ūgliais ir jų lapais. Dideliems žinduoliams reikia nemažai energijos, todėl suaugusi didžioji panda per dieną privalo sudoroti didelį plotą bambukyno. Siekiant išsaugoti nykstančią buveinės netenkančią ir brakonierių nualintą rūšį kuriami ginkluotų pareigūnų saugomi rezervatai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų