Pereiti į pagrindinį turinį

Buldogų kalytės didelis klitoris išlieka genetine paslaptimi

2011-09-28 13:13
Buldogų kalytės didelis klitoris išlieka genetine paslaptimi
Buldogų kalytės didelis klitoris išlieka genetine paslaptimi / Scanpix nuotr.

Pusantrų metų prancūzų buldogė Bijou būtų eilinė kalytė, jei ne jos ypatingo dydžio klitoris. Kalytės klitoris nustebino jos šeimininką ir šis buvo priverstas augintinį nuvesti pas veterinarą.

Veterinarų tyrimas parodė, kad Bijou turi neišsivysčiusias prostatos, sėklidžių liaukas ir penio kaulą klitoriuje, rašo livescience.com.

Šuns genetiniai tyrimai atskleidė keistą dalyką – genetiškai šuo yra moteriškos lyties, tačiau ji neturi genų anomalijos, kuri gali sukelti vyriškų lytinių organų vystymąsi patelėse.

Kaip moterys ir kalaitės, Bijou turi dvi X chromosomas, nulemiančias moterišką lytį. Tuo metu vyriškos lyties sutvėrimai turi X ir Y chromosomas. Y chromosomoje yra SRY genas, kuris atsakingas už sėklidžių formavimąsi. Sėklidės išskiria hormonus, kurie skatina vyriškų bruožų vystymąsi.

Kartais žinduoliuose formuojantis spermatozoidui įvyksta klaida ir SRY genas prisijungia prie X chromosomos vietoj Y chromosomos. Jei šis spermatozoidas apvaisina kiaušinėlį, kuriame yra X chromosoma, gimęs moteriškos lyties žinduolis gali turėti vyriškų lytinių organų užuomazgų. Žmonijoje toks atvejis nutinka kartą per 20 tūkst. gimimų.

Tačiau buldogės Bijou didelio klitorio ši teorija nepaaiškina. „Šuo turi dvi X chromosomas, bet neturi SRY geno“, - pasakoja Davidas Silversidesas, Montrealio universiteto profesorius.

Pasirodo, kad kalytės Bijou atvejis nėra unikalus. Šio geno neturi apie 20 proc. hermafroditų. Tai jau antras buldogų veislės šuo, aptiktas su didžiuliu klitoriu. Kalytei Tana veterinarai pašalino apie 1 cm ilgio klitorį, kuriame taip pat buvo aptikta penio kaulo užuomazga. Atvejai, kai moteriškos lyties gyvūnai turi vyriškų lytinių organų požymių, bet neturi SRY geno, pastebėti ir pas kiaules, arklius, ožkas bei žmones.

Atvirkštinėje situacijoje, kai vyriškos lyties gyvūnas su Y chromosoma neturi SRY geno, jam išsivysto sterilūs moteriški lyties organai. Tai įrodo, kad SRY genas atsakingas už vyriškų lyties organų formavimąsi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų