Japonų archeologai rado garsiosios mongolų invazijos flotilės laivą

Manoma, kad rastas laivas priklausė Kublai Khano milžiniškai invazijos flotilei, kuri XIII a. plaukė užkariauti Japonijos. Metraščiai teigia, kad visą flotilę paskandino Kamikaze (tariama "kamikadzė") arba "dieviškasis vėjas".

Laive ir aplink jį jau rasta per 4 tūkst. įvairių radinių: nuo keramikos šukių patrankų sviedinių ir inkarų.

Istorikai teigia, kad „dieviškasis vėjas“ buvo du milžiniški taifūnai kuriuos skyrė 7 metai. Abiejų jų metu mongolai plaukė link Japonijos krantų norėdama ją užkariauti, bet taip ir nepasiekė savo tikslo. Jei tikėtume japonų metraščiais, tai flotilė buvo išties milžiniška ir panašią pasaulis regėjo tik Antrojo pasaulinio karo metu 1944 m. kada buvo atidarytas Antrasis frontas Europoje Normandijoje, Šiaurės Prancūzijoje. Tuomet Sąjungininkai panaudojo per 5 tūkst. laivų.

Japonų povandeninės archeologijos specialistai mano, kad rastas laivas priklausė antrąjai Mongolų flotilei (1281 m.) kuri buvo sudaryta iš 4 400 laivų. Laivas rastas netoli Nagasakio miesto pasinaudojant ultragarso technologija. Pasakojama, kad apie 80 proc. invazinės flotilės nuskendo, o likę laivai pasitraukė išsigandę panašaus likimo.

Restauratoriai tikina, kad laivas išsilaikęs gerai ir ketina jį iškelti ir atstatyti. „Ištyrę laivą galėsime geriau suprasti ano meto laivų statybos ypatumus. Palyginę savo rezultatus nustatysime kokios technologijos Kiniją, iš kurios pulta, buvo pasiekusios iš kitų kraštų“, - pasakojo Yoshifumi Ikeda, Okinavos universiteto archeologijos profesorius.

Kamikaze - taifūnas išgelbėjęs Japoniją - vardą mes geriau žinome kaip japonų savižudžių pilotų Antrajame pasauliniame kare pravardę. Šis vardas japonų karinės vadovybės jiems buvo duotas nebereikalo. Buvo manyta, kad būtent savižudiškas Japonijos kareivių pasiaukojimas galės išgelbėti šalį nuo priešų, kaip kadaise išgelbėjo gamtos stichija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių