JAV įžvelgia „milžinišką“ ateities kibernetinių atakų grėsmę

Jungtinės Valstijos įžvelgia didelį pavojų, galintį iškilti ateityje dėl skaitmeninių technologijų, todėl tiek civiliai pareigūnai ir kariškiai turi bendradarbiauti, siekiant apsaugoti kompiuterinius tinklus nuo galimų kibernetinių atakų.

Tokius teiginius  antradienį dėstė JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas (Robertas Geitsas).

"Manau, yra milžiniška ateities (kibernetinių atakų) grėsmė. Tai pat yra aiški dabartinė grėsmė, - R.Gatesas sakė dienraščio "The Wall Street Journal" valdytojų tarybai. - Tai tikrovė, su kuria susiduriame visi".

JAV gynybos departamentas nustatė, kad per šimtą užsienio žvalgybos organizacijų yra bandžiusios įsibrauti į JAV kompiuterinius tinklus.

Pasak pareigūnų, iš JAV vyriausybinių institucijų, verslo įmonių ir universitetų kasmet pagrobiama tiek duomenų, kad juos išspausdinus būtų kelis kartus pripildyta JAV Kongreso biblioteka.

Pentagono pagrindiniai tiekėjai, tarp jų aviacijos bendrovės "Lockheed Martin Corp.", "Boeing Co." ir "Northrop Grumman Corp." investuoja į augančią kibernetinio saugumo rinką, kurios pasaulinė metinė apyvarta - apie 140 mlrd. dolerių.

Pasak R.Gateso, kad JAV kariškiai padarė nemažą pažangą, stiprindama savo kompiuterinių tinklų saugumą, taip pat bendradarbiauja su partneriais iš privataus sektoriaus, "kad jie atsidurtų po šiuo skėčiu".

Tačiau panaudoti Pentagono patirtį, siekiant apsaugoti JAV vidaus infrastruktūrą, gali būti keblu dėl teisinių priežasčių, taip pat dėl baimės, kad gali būti suvaržytos pilietinės teisės.

"Esmė ta, jog vienintelė apsauga, kurią Jungtinės Valstijos yra sukūrusios nuo kitų šalių ir kitokių potencialių pavojų kibernetiniame pasaulyje, yra Nacionalinio saugumo agentūra (NSA)", - pabrėžė R.Gatesas.

Jis turėjo omenyje itin slaptą Gynybos departamento padalinį, kuris rūpinasi jautrios vyriausybinės informacijos ir kompiuterinių tinklų saugumu, taip pat vykdo elektroninę žvalgybą.

"Neįmanoma atkartoti Nacionalinio saugumo agentūros vidaus reikalams - nepakanka pinigų, nepakanka lėšų. Taip pat nepakanka žmogiškųjų talentų", - aiškino R.Gatesas.

Praėjusį mėnesį JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija paskelbė sieksianti glaudesnio bendradarbiavimo tarp NSA ir Nacionalinio saugumo departamentu (DHS). Tarp planuojamų žingsnių - dalies privatumo, pilietinių teisių ir teisės ekspertų perkėlimas iš DHS į NSA.

"Taigi vidaus saugumo agentūra DHS galės tiesiogiai kreiptis į NSA, kad gautų mums reikalingą apsaugą, nurodė R.Gatesas.

"Tikiuosi, kad ilgainiui tai atves prie geresnės (domenų) .gov ir .com apsaugos", - pabrėžė Pentagono vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių