Pereiti į pagrindinį turinį

Kavą geriančio žiurkėno smegenų aktyvumas - aukštesnis

2011-11-23 12:25
Kavą geriančio žiurkėno smegenų aktyvumas - aukštesnis
Kavą geriančio žiurkėno smegenų aktyvumas - aukštesnis / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Dauguma kofeino mylėtojų linkę manyti, kad kava paaštrina protą. Pasirodo, kad bent graužikams vienkartinė kofeino dozė iš tikrųjų sustiprina smegenų ląstelių jungtis vieno smegenų regiono dalyje, pranešė mokslininkai interneto žurnale „Nature Neuroscience“.

Aiškesnis kofeino poveikio smegenims supratimas gali leisti mokslininkams išmokti geriau pasinaudoti jo stimuliuojančiu poveikiu, ir galbūt net sumažinti kai kuriuos smegenų sutrikimų simptomus. „Kofeinu žmonės labai domisi“, - sakė neurologė Susana Masino.

„Iki šiol didžioji kofeino poveikio tyrimų buvo vykdomi naudojant gerokai didesnes dozes nei esančios vidutiniame rytinės kavos puodelyje“, - teigia tyrimo bendraautorė Serena Dudek.

S. Dudek ir jos komanda tyrė mažesnės kofeino dozės poveikį mažai hipokampo daliai. Žmonėse šią jūrų arkliuko formos struktūrą galima rasti giliai smegenyse prie ausų. Sušėrus žiurkėms dviejų žmogiškų kavos puodelių atitikmenį (du miligramai kofeino vienam kūno svorio kilogramui), komanda matavo nervinių ląstelių elektrinių signalų stiprumą tam tikrose smegenų audinio dalyse. Šioje mažoje smegenų dalyje – regione, vadinamu CA2 – kofeino vartojimas sukelia didelį elektrinių impulsų suaktyvėjimą, kone sprogimą. Kaimyninės hipokampo nervinės ląstelės tokio jautrumo nerodo.

Kuo didesnė kofeino dozė, tuo stipresnis poveikis. Dešimtkart didesnė kofeino dozė – lygis, kurį pasiekia tik užkietėję kofeino vartotojai – sukėlė net dar didesnį elektrinių impulsų išsiveržimą CA2 regione.

Komanda aptiko panašų poveikį taikydama kofeiną tiesiogiai nuo smegenų atskirtoms CA2 nervų ląstelėms inde, o tai reiškia, kad toks rezultatas pasiektas ne dėl to, kad po kofeino vartojimo suaktyvėja kraujotaka. Penkias minutes veikiamas kofeino, po to sinapsės išliko aktyvuotos dar tris valandas.

„Mes nežinome, kaip tai veiks žmones, tačiau manome, kad graužikuose tai yra jautriausiai į kofeiną reaguojanti smegenų sritis“,  - sako S. Dudek.

Šios sustiprintos hipokampo sinapsės gali būti bent dalinai atsakingos už mokymąsi ir atmintį – vienas iš pagrindinių hipokampo atliekamų darbų yra erdvės prisiminimų formavimas (dėl šios priežasties taksistų hipokampai būna ypač išsiplėtę).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų